vlašské ořechy
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.112 (?) 19.10.2009 22:44
Ano, máte pravdu, že je nejlepší ořechy sbírat spadané, ale všichni nemaáme strom u domu, abychom mohli každý den sebrat pár ořechů. Proto se ořechy klátí, což je i dobré pro samotný strom.. mám mnohaleté zkušenosti , že je dávám do igelitového pytle na pár dní. NIKDY se mi nestalo, že by byly plesnivé!!! Byly krásně běloučké, mohla jsem si hned nějaké i oloupat / myslím, už jadérko/ a byly výborné! Po dobrém usušení, vydržely víc než rok. Vydržely by určitě i dále, ale snědly jsme je. Takže nepotřebuji ani lupu, mam prověřeno léty, věřte mi. Můžete vyzkoušet! Marie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.112 (?), 20.10.2009 10:07
Jestliže klátíte ořechy, spadnou vám některé vyloupnuté, ale hodně jich bude v zelené slupce, která drží a nedá se nijak sloupnout. Proto se dají ořechy, na kterých drží ještě slupka, do igelitu na pár dní , aby se dala lehce odloupnout. Jestli je necháte jen tak na uschnutí, už z nich slupku nikdy nesundáte. Nevím, možná máte jiný způsob, rada se poučím. Ale nezavrhujte něco, co jste ještě nevyzkoušel. Již 40 let takto s ořechy nakládám a mam ještě příští rok, když ořech rozlousknu, jádra krásně bílá. A plísen na ořechu OPRAVDU N E M Á M. Marie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 221.214 (?), 20.10.2009 17:35
Měl jsem asi 9 velkých ořešáků na zahradě (sázené kolem roku 1940), tedy všechny ve stejných podmínkách a určitě neroubované,. Každý znich měl ořechy jiné kvality, což je logické. Některé padaly samy a nemusely se loupat, jiné musely projít jakousi fermentací v pytli, kterou tu někdo již zmiňoval. Je rozdíl i v tom, zda strom nejdříve shodí listí,, nebo ořechy. Nejhorší je ,když to probíhá současně. Prakticky všechny varianty jsem měl. Proto si myslím, že rozhodující je genetika, ošetřováním stromů moc v tomle neovlivníte.Sklízel jsem pytle ořechů - a často je po třech letech pálil. Většinu jsem vykácel, zasadil dva rubovance (myslím Jupiter) bylo to v pohodě. Černá skvrnitost se ale nedá zastavit a asi to vykácím úplně. Naštěstí rostou na dosti větrné lokalitě, kde postup skvrnitosti je pomalejší. V polabí mám na parcele tři (z toho dva roubované) a ty příští rok pokácím. Takže budou následovat osud hrušek a švestek. Prostě jsem nenašel způsob, jak je ochránit.
Jirka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 58.49 (?), 17.9.2014 17:41
obracím se na vás s prosbou kolik stojí kbelík ořechů bez slupky potřebuji zaplatit a nemám představu kolik to může stát.
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 17.9.2014 18:00
čerstvě nasbírané nesušené se prodávají tak kolem 50,-Kč/kg - do desetilitrového kýble se vejde tak 6 kg = 300,-Kč/kýbl.
řádně sušené se prodávají od 100 do 120 Kč/kg a do desetilitrového kýble se vejde tak 5 kg = 600,-Kč/kýbl.
V lískových ošetřených postřikem proti červivosti by to byl dvojnásobek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|