vlašské ořechy

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.136 (?)
20.10.2009 8:28

nevím jaký důvod je dávat ořechy do igelitu, jestli mají dojít, tak dojdou a neriskuji zaplesnění

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 178.112 (?), 19.10.2009 22:44

Ano, máte pravdu, že je nejlepší ořechy sbírat spadané, ale všichni nemaáme strom u domu, abychom mohli každý den sebrat pár ořechů.  Proto se ořechy klátí, což je i dobré pro samotný strom..  mám mnohaleté zkušenosti , že je dávám do igelitového pytle na pár dní.  NIKDY se mi nestalo, že by byly plesnivé!!!   Byly krásně běloučké, mohla jsem si hned nějaké i oloupat / myslím, už jadérko/  a byly výborné!   Po dobrém usušení, vydržely víc než rok. Vydržely by určitě i dále, ale snědly jsme je.  Takže nepotřebuji ani lupu, mam prověřeno léty, věřte mi. Můžete vyzkoušet!   Marie

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 19.10.2009 23:02

Asi u Vás, paní Marie,  plísně nerostou

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.136 (?), 20.10.2009 8:28

nevím jaký důvod je dávat ořechy do igelitu, jestli mají dojít, tak dojdou a neriskuji zaplesnění

host - 178.112 (?), 20.10.2009 10:07

Jestliže klátíte ořechy, spadnou vám některé vyloupnuté, ale hodně jich bude v zelené slupce, která drží a nedá se nijak sloupnout. Proto se dají ořechy, na kterých drží ještě slupka, do igelitu na pár dní , aby se dala lehce odloupnout.  Jestli je necháte jen tak na uschnutí, už z nich slupku nikdy nesundáte. Nevím, možná máte jiný způsob, rada se poučím. Ale nezavrhujte něco, co jste ještě nevyzkoušel.  Již 40 let takto s ořechy nakládám a mam ještě příští rok, když ořech rozlousknu,  jádra krásně bílá. A plísen na ořechu OPRAVDU   N E M Á M.   Marie

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 199.125 (?), 20.10.2009 14:42

Kamarád má 2 ořešáky. Jeden plodí velké skvělé papíráky a druhý drobnější snad ještě lepší polopapírky. S obou stromů padají ořechy čisté bez rubiny. Radost je sbírat. Já mám také2 ořešáky a s obou padají ořechy obalené rubinou. Doluji je výše zmíněným postupem válením pod botou a sbírám rukou v igelitovém sáčku. Výsledek za mnoho nestojí. Po správné technologii sušení má asi 1/3 ořechů jádra mírně plesnivá, vhodná jako palivo. Bez lupy plíseň ani neuvidíte. Píši o tom již ve 3. vláknu. Zatím jsem nezjistil v čem je chyba. Zda je to genetickým vybavením těchto stromů, chorobou nebo půdním složením. Vápnění, které jsem provedl na jaře se zatím positivně neprojevilo. Že je plíseň  jader vlašských ořechů docela běžná, potvdil i farář Ferda, který ve své alternativní medicíně radil jejich konzumaci v kombinaci s oříšky lískovými k potlačení projevu plísně na lidský organizmus.

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.136 (?), 20.10.2009 15:39

omlouvám se p.Marii, nedal jsem si dohromady klácení a opadané ořechy v neprůchodné slupce.já je sbírám opadané nebo klátím v co nejpozdějším stádiu, kdy slupka povolí... a ta plíseň bude asi pozdním sběrem a množstvím vlhkosti, které ořech nabere.jestli je u vás sucho, tak nevím, čím to je.

host - 221.214 (?), 20.10.2009 17:35

Měl jsem asi 9 velkých ořešáků na zahradě (sázené kolem roku 1940), tedy všechny ve stejných podmínkách a určitě neroubované,. Každý znich měl ořechy jiné kvality, což je logické. Některé padaly samy a nemusely se loupat, jiné musely projít jakousi fermentací v pytli, kterou tu někdo již zmiňoval. Je rozdíl i v tom, zda strom nejdříve shodí listí,, nebo ořechy. Nejhorší je ,když to probíhá současně. Prakticky všechny varianty jsem měl. Proto si myslím, že rozhodující je genetika, ošetřováním stromů moc v tomle neovlivníte.Sklízel jsem pytle ořechů - a často je po třech letech pálil. Většinu jsem vykácel, zasadil dva rubovance  (myslím Jupiter)  bylo to v pohodě. Černá skvrnitost se ale nedá zastavit a asi to vykácím úplně. Naštěstí rostou na dosti větrné lokalitě, kde postup skvrnitosti je pomalejší. V polabí mám na parcele tři (z toho dva roubované) a ty příští rok pokácím. Takže budou následovat osud hrušek a švestek. Prostě jsem nenašel způsob, jak je ochránit.

Jirka

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.136 (?), 20.10.2009 19:04

jestli je chcete odstranit, tak si ošéfujte cenu dřeva z ořechu... je to dost zajímavé a neukvapte se... je to rozdíl... v desítkách tisíc

host - 58.49 (?), 17.9.2014 17:41

obracím se na vás s prosbou kolik stojí kbelík ořechů bez slupky potřebuji zaplatit a nemám představu kolik to může stát.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 17.9.2014 18:00

čerstvě nasbírané nesušené se prodávají tak kolem 50,-Kč/kg - do desetilitrového kýble se vejde tak 6 kg = 300,-Kč/kýbl.

řádně sušené se prodávají od 100 do 120 Kč/kg a do desetilitrového kýble se vejde tak 5 kg = 600,-Kč/kýbl.

V lískových ošetřených postřikem proti červivosti by to byl dvojnásobek.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz