vlašské ořechy



Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?)
26.10.2008 16:58

Jistotu nemáte - obecně plísně mají dávno před tím, než jsou na napadeném materiálu vidět často i hluboko rozšířené mikroskopické podhoubí, plísně vytvářejí tzv. Aflatoxiny - jedná se ojedna z nejtoxičtějších a nejrakovinotvornějších látek na světě (pokud se samozřejmě nejedná o ušlechtilé botritické vinné plísně, ušlechtilé plísně na sýrech, či plísně produkující antibiotika).

Možná jsem příliš opatrný, ale jakmile je jakákoli potravina napadena plísní, letí nemilosrdně do koše, i kdyby se mělo jednat o paštiku z jatýrek bájného Fénixe.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 26.10.2008 16:58

Jistotu nemáte - obecně plísně mají dávno před tím, než jsou na napadeném materiálu vidět často i hluboko rozšířené mikroskopické podhoubí, plísně vytvářejí tzv. Aflatoxiny - jedná se ojedna z nejtoxičtějších a nejrakovinotvornějších látek na světě (pokud se samozřejmě nejedná o ušlechtilé botritické vinné plísně, ušlechtilé plísně na sýrech, či plísně produkující antibiotika).

Možná jsem příliš opatrný, ale jakmile je jakákoli potravina napadena plísní, letí nemilosrdně do koše, i kdyby se mělo jednat o paštiku z jatýrek bájného Fénixe.

         
host - 186.217 (?), 17.9.2009 8:20

Vlašské ořechy - uchování čerstvých jader po vyloupání:

Vím o sterilování ořechů zavařením ve sklenici, ale nejsou jádra tzv. "uvařená" vysokou teplotou, vždyť když někdo suší celé ořechy na teple (v teplejší troubě), jádra po vyloupání jsou jako uvařená nebo přinejmenším změní chuť, později v sezoně jako by byla žluklá ? V diskuzi uváděné ořechy, i po kvalitním usušení s nahořklou slupkou znám, měli jsme větší druh s pevnou skořápkou a dělaly to každou sezonu, asi opravdu nějaká vada- nemoc stromu.

Zahrádkářka.

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 17.9.2009 8:34

Stačí to zkusit a ochutnat. Sterilovaná suchá jádra mají i po roce chuť téměř stejnou jako čerstvě usušené.

               
host - 120.59 (?), 30.9.2009 13:04

Dobrý den,

prosím o radu. Jak vyčistit zabarvenou kůži na rukou od zelených šlupek ořechů?

Děkuji předem 

Magda 

                  
host - 231.226 (?), 1.10.2009 7:48

citronovou šťávov, alebo citrónkou /do čaju/, citrovit a pod...

                     
host - 16.190 (?), 1.10.2009 8:59

Příště rukavice tenké, jako bývají u benzinky, nebo používají obkladači a častěji vyměňovat.I ty trochu propouští. Taky pomáhá natřít nějakou mastí /Idulonou/ před umytím.Ale úplně to nejde ničím. Jen zmírnit tu hrůzu.Raději počkám, až opadnou ořechy bez slupek

                     
host - 16.190 (?), 1.10.2009 9:08

Ještě jsem zapoměl dodat, že opravdu citrón pomáhá nejvíc.

                     
host - 43.164 (?), 5.10.2009 10:08

A nejakou fintu na odstraneni slupek nemate?

                     
host - 178.112 (?), 18.10.2009 20:40

jJestli jste otlpoukli ořechy a máte je v zelené slupce, která nejde dolů, je jednoduchá rada. Dejte ořechy do igelitového pytle, uzavřete, za 4 -5 dní otevřete a uvidíte. Některé budou již puklé, ostatní vysypu na zem a lehce nohou rozmačknu, jakoby pohybem, vpřed,vzad. Všechny se krásně vyloupnou, bez jakékoliv námahy a špinění rukou.. Marie.

                     
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 199.125 (?), 18.10.2009 21:21

Po vylousknutí jader se na ně podívejte lupou. Předpokládám, že většina z nich bude plesnivá. Ideální je, když ořechy vypadávají z rubiny již na stromě. Potom padají na zem čisté a suché. Musí se pravidelně sbírat a dosušovat v tenké vrstvě.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika