Rozmnožení lísky
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 11.9.2014 8:20
jj letos je to pěkná ouroda. Doma jsme na tom tak, že máme sklizeno odhadem 1/2 toho co bylo na keřích, a to dává "se skořápkami bez punčošek" už 60 kg... takže jádra letos bude určitě nad 30 kg.
Největším nepřítelem jarního opylení jsou ranní mlhy. Letošní suché jaro bylo pro opylení ideální.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 10.9.2014 13:41
Doporučuji vyzkoušet si roubování přikájením. Je to dobrý způsob jak si namnožit stromkové kroucené lísky. V této době zrají oříšky i na lísce turecké, která v mnoha městech slouží jako dlouhověký okrasný strom. Ty nasbíráme usušíme, dáme stratifikovat a na jaře vysejeme cca po 10 kusech do 5-30 litrových kontejnerů. Jakmile napřesrok z nich máme krásné špičáky, kontejner postavíme vedle matečného stromu a na jednotlivé podnože naroubujeme přikájením kroucenku.
SfK
|
|
|
|
|
|
|
host - 126.164 (?), 11.9.2014 17:26
Ja by som zase odporucil stepit liesky beznym sposobom a to anglickou kopulaciov a postannym platovanim. Stepime priblizne koncom marca az zaciatkom aprila , vruble berieme priamo zo stromu pozadovanej odrody, mozno ich na kratku dobu ulozit v chladnicke, alebo inom vhodnom mieste.Stepime na jednorocne vyhony ktore vyrastli bud samovolne alebo po nasom predchadzajucom zmladeni konarov a to asi 60-80 cm nad zemou. Ja pouzivam pasku perezanu na polovicnu sirku, lepsie sa s nou pracuje.Rezne plochy nezakryte paskou zamazeme steparskym voskom.Ujatelnost je asi 80 percent.Vruble pouzivam 2-3 ockove, zvycajne rastie iba jedno ocko, vyhon z neho narastie aj na 1 meter. Podrastanie vyhonov je v prvych rokoch po prestepeni trochu silnejsie ale ked stepovance ziskaju na sile a dobre rastu, vyhony podrastaju v beznej miere ako u neprestepovaneho kra.Od znamych som pred rokmi dostal odkopky liesok. po case ked zacali rodit som zistil ze niektore z nich su zrejme semenace a tak som ich skusil prestepit.Informacie som cerpal zo starej knihy o lieskach, nazov si uz nepametam.Je to dobra metoda ak je ker este mlady a chceme ho prestepit, alebo ak si chceme nastepit inu odrodu kvoli opelovaniu.Touto metodou tiez mozne zkulturnit nahodne semenace liesky.Ak sa mi podari vlozit fotografie tam to bude nazornejsie. S pozdravom afer.
| |
|
|
|
|
|
|
|
host - 126.164 (?), 11.9.2014 17:32
Chcel som vlozit viac foto ale nie som v tom zbehly takze pardon.
afer
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 24.141 (?), 11.9.2014 17:41
|