Rozmnožení lísky

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?) 
11.9.2014 20:01

Fotce bych vytknul základní fotografické chyby. Pozadí před popředím, detail je ve stínu, zatímco pozadí ve světle. Pozadí je výrazné a ruší pohled na zobrazovaný objekt (vořech).

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 118.179 (?), 12.9.2014 21:16

afer

zmladeny ker vhodny na postupne prestepenie
zmladeny ker vhodny na postupne prestepenie

host - 24.141 (?), 11.9.2014 20:01

afer

ang. kop.z minuleho roku
ang. kop.z minuleho roku

galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 11.9.2014 21:43

Názorné příklady jak zručnému pěstiteli roubování lísky vícero způsoby uspěšně vychází.Řízkování,očkování jste nezkoušel?

Jinak kdysi dávno jsme měli lísku, která rodila narůžovělá bílá jádra v tenké,podlouhlé skořápce.Nyní už ořechy nemám žádné.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 11.9.2014 21:51

Názorné příklady ukazují i největší problém roubování lísky na lísku. Podnožová (drobnoplodá) odrůda má obvykle větší růstovou potenci, opakovaně podrůstá mladými výhony, které přerůstají štěp. Roste-li lískový keř v plotě a chceme na něm lepší odrůdu,  není jiné možnosti. Pokud ale chcete vysévat oříšky pro podnože, pak jedině tureckou lísku. A to přesto, že ujímavost lískových roubů je na ni o něco horší.

host - 24.141 (?), 12.9.2014 14:18

Ockovat lisku som skusal prvykrat tohto roku na jar metodou chip budding a to asi 10 ociek odrody Webbova, prijali sa mi iba tri ocka.znova som ockoval teraz v auguste, tym istym sposobom, rapiky listov odpadli, ocka vyzeraju svieze zelene.Niekolko ociek som dal z Lombardskej cervenej, ci cervenolistej, zaujimave je to ze aj rapik ma cerveno-hnedu farbu.Odrezky som nezakorenoval, ale niekde na nete som citlal jeden prispevok, ktory mi pripadal zaujimavy a tak ho tu popisem -na jar este pred rasenin striha odrezky s 3 pucikmi, nad hornym pucikom kolmy rez, dolu sikmy rez oproti spodnemu puciku, zapichne do pripravenej hriadky tak ze vycnievaju len 2 puciky. vraj to funguje.Ja som raz priniesol z lesa lieskove koly asi 3 cm hrube, zabil som ich do zeme ako oporu, a asi po pol roku som si vsimol ze pustili asi 10 cm nove vyhony, ten rok bol poriadne dazdivy.Lieska sice nie je vrba ale ktohovie.

afer

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 12.9.2014 14:24

Pokud tyčovina je tlustá cca 3 cm, pak ze zásobních látek (jako prut ve vázičce) dokáže vyhnat letorost délky až 30 cm, ale nezakoření. Poté co dojde vláha přijímaná kůrou a zásobní látky ve dřevě, letorost zežloutne a zaschne.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 11.9.2014 19:05

Jako přihlášený by jste mohl vkládat k příspěvku více obrázků.

wink

Jinak na druhé půlce obrázku je vidět, že lísky si přikájení provedou občas sami prostým srůstem přimáčkutých větví k sobě v místě křížení. To přikájení má tu výhodu, že jej můžete provést kdykoliv během roku a úspěšnost je víceméně stejná. Prostě roub vyživovaný matkou si na mízu v podnoži prostě počká bez rizika zaschnutí.

jariel231 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 146.203 (?), 11.9.2014 19:26

Odrůdu Hallská mám také v oblibě. Je velká, kulatá a dobře se louská. Mám ji naroubovanou na turecké lísce. Má ještě jednu dobrou vlastnost. Není červavá i když 50 metrů od ní jsou lísky červavé. Možná, že to bude tím, že jsem ji dal do sadu.

host - 24.141 (?), 12.9.2014 13:53

K tureckej lieske mam otazku, u nas rastie v areali zakladnej skoly, bol som si tam nazbierat oriesky, priniesol som si domov asi 50 kusov.Chcel som ich stratifikovat a to niektore cele a nejake som chcel zbavit skrupiny a odlozit iba jadra.Rozklepaval som ich opatrne kladivkom, lenze jadra nikde. Zo vsetkych orieskov obsahovali jadra iba 2 kusy. Je to normalne, alebo je to iba nejaka vynimka tohtorocneho pocasia, pripadne ak by niekto vedel aka je vytaznost semien tureckej liesky. Niekde som cital ze lesna lieska je tiez dobrym podpnikom pod kulturne odrody liesky, vraj znasa aj horsie stanovistne podmienky a aj menej odnozuje.Snad by to stalo za vyskusanie, je dostupnejsia a urcite sa lahsie rozmnozuje zo semena.

afer

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024