Rozmnožení lísky
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 118.179 (?), 12.9.2014 21:16
|
|
|
|
|
|
|
host - 24.141 (?), 11.9.2014 20:01
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 11.9.2014 21:43
Názorné příklady jak zručnému pěstiteli roubování lísky vícero způsoby uspěšně vychází.Řízkování,očkování jste nezkoušel?
Jinak kdysi dávno jsme měli lísku, která rodila narůžovělá bílá jádra v tenké,podlouhlé skořápce.Nyní už ořechy nemám žádné.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 24.141 (?), 12.9.2014 14:18
Ockovat lisku som skusal prvykrat tohto roku na jar metodou chip budding a to asi 10 ociek odrody Webbova, prijali sa mi iba tri ocka.znova som ockoval teraz v auguste, tym istym sposobom, rapiky listov odpadli, ocka vyzeraju svieze zelene.Niekolko ociek som dal z Lombardskej cervenej, ci cervenolistej, zaujimave je to ze aj rapik ma cerveno-hnedu farbu.Odrezky som nezakorenoval, ale niekde na nete som citlal jeden prispevok, ktory mi pripadal zaujimavy a tak ho tu popisem -na jar este pred rasenin striha odrezky s 3 pucikmi, nad hornym pucikom kolmy rez, dolu sikmy rez oproti spodnemu puciku, zapichne do pripravenej hriadky tak ze vycnievaju len 2 puciky. vraj to funguje.Ja som raz priniesol z lesa lieskove koly asi 3 cm hrube, zabil som ich do zeme ako oporu, a asi po pol roku som si vsimol ze pustili asi 10 cm nove vyhony, ten rok bol poriadne dazdivy.Lieska sice nie je vrba ale ktohovie.
afer
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 11.9.2014 19:05
Jako přihlášený by jste mohl vkládat k příspěvku více obrázků.
Jinak na druhé půlce obrázku je vidět, že lísky si přikájení provedou občas sami prostým srůstem přimáčkutých větví k sobě v místě křížení. To přikájení má tu výhodu, že jej můžete provést kdykoliv během roku a úspěšnost je víceméně stejná. Prostě roub vyživovaný matkou si na mízu v podnoži prostě počká bez rizika zaschnutí.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 24.141 (?), 12.9.2014 13:53
K tureckej lieske mam otazku, u nas rastie v areali zakladnej skoly, bol som si tam nazbierat oriesky, priniesol som si domov asi 50 kusov.Chcel som ich stratifikovat a to niektore cele a nejake som chcel zbavit skrupiny a odlozit iba jadra.Rozklepaval som ich opatrne kladivkom, lenze jadra nikde. Zo vsetkych orieskov obsahovali jadra iba 2 kusy. Je to normalne, alebo je to iba nejaka vynimka tohtorocneho pocasia, pripadne ak by niekto vedel aka je vytaznost semien tureckej liesky. Niekde som cital ze lesna lieska je tiez dobrym podpnikom pod kulturne odrody liesky, vraj znasa aj horsie stanovistne podmienky a aj menej odnozuje.Snad by to stalo za vyskusanie, je dostupnejsia a urcite sa lahsie rozmnozuje zo semena.
afer
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|