Obyčejný rýč vs. Fiskars

host - 253.24 (?)
25.11.2013 17:32

Velce velmi se mýlíte. Rýč Fiskars v žádném případě nelze zlomit!!

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 181.163 (?), 25.11.2013 13:10

Staníku, Staníku, vybíráte si co vám pasuje, abyste mohl oponovat. Že jsou madla u určitých rýčů, jak vy píšete uhlé, máte pravdu, je to určitým způsobem tahák, který ryjcovi nijak nepomůže. Jde úplně o jiné uhnutí. Protože se s vámi nedá diskutovat, tak toto je moje poslední reakce na vaše dloubání v tomto vlákně, mimino. A poslouchejte omáčky, které plní kapsy, ale ne vaše.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 25.11.2013 9:36

Základní chyba je v tom, že rýčem se někdo snaží nakládat. Rýč je určený k rytí a k nakládání je lopata. Proto osobně nemám rád rýče různě zohýbané, ono to sice vypadá zajímavě, ale vcelku to k ničemu není. Když potřebujete rýt do hloubky, což je tak nějak normální použítí, zašlapáváte rýč kolmo, nebo velmi mírně šikmo (sorry, ale optickým úhloměrem jsem to neměřil). Nu a k tomu je nejvhodnější právě rovný rýč.

host - 96.2 (?), 25.11.2013 10:00

Já bych tak stiktně použití rýče nevnímal. Neviděl jsme nikdy nikojo pracovat s rýčem tak, jak to popisujete-tedy bez "nakládání". Tedy zabodnout rýč, vytáhnout jej a posunout se dál. A znovu zabodnout... Rýčem se nejen ryje ale také se vyrytá hlína obrací, převrací na stranu nebo přehazuje na jiné místo. Není možné zarýr rýč do země a pak přehmátnout na lopatu a drn odhodit. Pak znovu přehmátnout na rýč...

Prohnutívýrazně zpříjemňuje práci s rýčem a zlepšuje stabilitu právě při přenášení zeminy-a nemusí se jednat o žádné "nakládání" na nějaký valník. Prostě hlínu jen zvednu a někam přemístím-stačí o pár decimetrů vedle.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 25.11.2013 10:04

Naprostý souhlas s panem PP.yes

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 25.11.2013 14:00

Všichni předpokládají, že rýč se používá jen (převážně) k rytí záhonů. Zrýt plochu po sklizené zelenině, lze skutečně jakýmkoli rýčem. Čím lehčí je půda, tím vhodnější je rovný rýč s čtvercovým listem.  V sezóně beru rýč do ruky téměř denně, ovšem nikoli na záhony. Kopu jámy na nové stromky, vyrývám ty staré,  ze školky dobývám sazenice, odstraňuji drny, promíchávám zeminu s kompostem, aj. Na to všechno mi špičatý rýč od Fiskarsu s lopatovitě zahnutou rukojetí vyhovuje víc než jakýkoli dřívější. Záhony si nechávám raději porýt malotraktorem

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?), 25.11.2013 15:06

No vidíte. Já také beru rýč často do ruky, ale kopu tak maximálně dvě jámy na nové stromky za rok, k vyrytí velkých stromů by mně bez sekyry nepostačil ani rýč Fiskars, kompost přehazuji lopatou, záhony ryji rýčem a na podzim každý rok také těch 600 m2 obdělávané půdy se zeleným hnojením (část imezi keři rybízu a angreštu) také rýčem. Ne na všechny pozemky lze použít traktor. Jistě uznáte, že je důležité zjistit si co budete dělat a potom kupovat nástroj, universální rada neexistuje stejně tak jako u sekaček na trávu není jedno kolik m2 budete sekat.A proto ta otázka.

Mr Big                 

host - 176.91 (?), 25.11.2013 16:40

600m2 dělat rýčem není normální.Jamky ny nové stromky nejsou jámy, takže bych o nich nemluvil.Rýč Fis.je osvědčený a proto není potřeba moc přemýšlet co budu dělat.Lepší není a proto je kupován tak často.Zlomí ho jen blb atd atd.

host - 253.24 (?), 25.11.2013 17:32

Velce velmi se mýlíte. Rýč Fiskars v žádném případě nelze zlomit!!

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?), 25.11.2013 18:04

Já si spíš myslím, že není normální kritizovat něco o čem nemáte ani páru. Nebo snad víte kde ryji a co ryji?

Mr Big

host - 75.62 (?), 25.11.2013 18:23

Zrovna tu mam jednu furu ornice na rozvezeni. Chtel bych vas videt jak nakladate hlinu s drny lopatou. Klasicka lopata je vhodna na nakladani sypkych a nemazlavych materialu, Rycem s prohnutou rukojeti je to asi 10 x rychlejsi. Tyto ryce se k nakladani hliny hodi mnohem lepe nez klasicka lopata nebo ryc. Vite teorie a hrani se slovicky je hezka vec, ale praxe je neco jineho. Existuji nastroje, ktere plni vice funkci a jsou tzv. multifunkcni. Ja si myslim, ze toto velice dobre vite, ale zkratka mate potrebu se vyjadrit uplne ke vsemu a pak to dopada jak dopada.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz