Zde v celém vlákně je možno se dočíst jak se kloubí tři elementy. Jsou to - tato vazba, prosím neni z Černých baronů -: 1) snobismus, 2) zmasírovanost marketingovými syčáky, 3) velmi malý výběr zboží - převládá značka Fiskars, to co je, je dosti řemeslně odfláknuto, přemrštěné ceny - byl bych přímo vůl si koupit v Horbachu násadu na rýč za cca 350Kč, údajně z jasanového dřeva, ale s modrými fleky, čož je známka napadení patogenem, ale z Dojčlandu! - při prvním použití je tento kus dřeva vejpůl a při reklamaci vás odbudou, tím, že jste použil nepřiměřenou sílu.
Nyní k tomu tělocviku, bolestem v zádech a jiným. Sám používám rovný rýč z Bystřice (proč právě tento, jsem vysvětlil ve svých předcozích příspěvcích) s obdélnikovou čepelí, je s ním možno rýt na plnou hloubku 27cm. Když to vztáhneme na plochu a objemovou hmotnost půdy, ta je v průměru 1,5, tak se přemisťuje půda při rytí o cca 25cm dopředu - praváci lehce doprava, a leváci doleva - a obrací se při tom vzhůru nohama, hmotnost takto přemístěné půdy činí v průměru cca 405kg na jeden metr čtvereční. Když se vezme velikost ryté plochy záhonu na malých běžných zahrádkách, kde záhon je ve velikosti cca 5m čtverečních, činí již hmotnost přemístěné půdy 2t. Takže netrénovaného počítačového intelektuála, bude bolet v zádech, ikdyby ten naondulovaný Fiskars byl ze zlata.
Co se týče rukojeti. Plastová D rukojeť z Bystřice je rozhodně lepší než ta kvedlačka na pokřivené trubce od Fiskarsu. Osobně mám rád obyčejnou dřevěnou T rukojeť, kterou po koupi z násady sundám, v případě větší vůle zaklínkuji a přilepím. Teleskopická násada, přímo barbarství. to co neni skuplováno napevno, se musí při činnosti, jako je rytí, zákonitě vyviklat. Na parádu a dva čtvreční metry to může být ovšem vynikající věc, zvláště k machrování.
Lámání čepele rýče je způsobeno páčením ve dvou směrech, to je dopředu a dozadu. Od doby co páčím jen dozadu se ještě nic neulomilo. Jsou ovšem mezi námi lidé, kteří dokážou zlomit novou násadu ke krumpáči vyrobenou ze skutečně kvalitního dřeva.
Zakřivení násady nebude mít pravděpodobně nic společného s ergonometrií. Bude to nejspíše krajová, nebo národní zvyklost. Včera jsem viděl v seriálu Svět ve válce, jak se obdělává ručně každý volný kousek půdy v Anglii, samozřejmě rýčem s naondulovanou násadou. A jak tady někdo psal, že je nutné mít různě tvarované nástroje pro různé lidské rasy různě, tak ten pisálek je jen ukecaný rasista. Jinak je pro mne nástroj tohoto typu s naondulovanou násadou, jen a jen lopatou, která se dá použít i k rytí.
Jiří