Obyčejný rýč vs. Fiskars
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andy.wise - Zlatý Zahrádkář (585) - 196.253 (?), 10.5.2010 20:18
2 PP: Ne každý má možnost sehnat starý kovaný rýč po prarodičích.
Já ho doma mám (když si vzpomenu, nafotím), a musím říct, že se s fiskarsem tak nenadřu, byť sám opravdu nedělá. Netrpím obsesí pro tuto značku, nicméně přesto, či právě proto mě překvapilo, že sekera rýč a lopata fungují lépe než "domácí standard". Ještě máme v rodině nerezový rýč, který má zápustku asi 35 cm nad čepel, a v tom je litá plastová (ABS?) násada. Věřte nevěřte, s F se ryje lépe. Neříkám, že to je rýč ze všech rýčů nejrýčovatější, nad který není. Je spotřební zboží, které lze koupit v každém druhém železářství, a pokud po něm někdo šáhne, nebude si tlouct hlavu. Rozhodně je to nadprůměrné nářadí (aspoň to uvedené).
Kdysi jsme měli doma "rycí lopatu" z USA, ale mohutnější, a těžší, s jasanovou, dvojitě zahnutou násadou, čepel měla tvar zahnutého rýče a mírným rantlem, taková zmutovaná srdcovka. Byla to výborná, drahá a nezničitelná lopata, bohužel byla zcizena. F lopata je této podobná, ale lehčí.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kaccerr - (9) - 188.99 (?), 10.5.2010 18:20
Jak píše Miloš, to není jen o pseudokvalitě a nostalgických vzpomínkách na dědy a otce, to je taky o ergonimii, s rovným rýčem jde rýt, ale ne nakládat m3 zeminy do koleček. Prostě zakřivení rukojeti na fiskarsu+ jeho velmi nízká hmotnost-to je úspora práce a svalů...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 163.3 (?), 10.5.2010 19:13
A který ten Fiskars rýč je vlastně dobrý? V nabídce je jich spousta a jen špičaté ostré mají tři.
|
|
|
|
|
|
|
host - 133.182 (?), 10.5.2010 19:17
Já vlastním ten, co je na stránkách Fiskar označen jako "Rýč zahradní teleskopický, špičatý" Koupil jsem ho díky slevě. Myslím že stejně dobrý je i ten jejich neteleskopický, který tehdy stál stejně jako teleskopický. Tedy v případě, že nemáte nějakou anomální postavu :-)
|
|
|
|
|
|
|
host - 163.3 (?), 10.5.2010 19:27
Děkuji za rychlou reakci! Ten rýč vypadá dobře a navíc je i lehký. Používáte jej i na "těžké" rytí nebo jen na kultivaci. Mám totiž jílovici a občas je potřeba něco vykopat i do jílu, tak ať jej hned nezlomím... Fiskars má rýč přímo do jílu, ale ten je již dost těžký.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|