Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?



Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 156.8 (?)
19.7.2012 19:11

malé gurmánské odbočení wink

kdo je líný uvařit a nakrájet mrkev event. i celer a místo toho do salátu napere tvrdou a kyselou zeleninu ála Kunovjanka, tak ten zaslouží nařezat a ukazovat ho ostatním jako odstrašující příklad laugh

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 156.8 (?), 19.7.2012 19:11

malé gurmánské odbočení wink

kdo je líný uvařit a nakrájet mrkev event. i celer a místo toho do salátu napere tvrdou a kyselou zeleninu ála Kunovjanka, tak ten zaslouží nařezat a ukazovat ho ostatním jako odstrašující příklad laugh

                     
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 166.118 (?), 18.7.2012 16:06

Dobrý recept, má ocet k vodě 4 ku 1, 3 ku 1 je příliš. Trochu mne mate ta kyselina citronová, chuťově nic moc a asi bere okurkám jejich barvu. Hřebíček a skořice chybí (asi jsou v perníku), zas je tam koriandr. A co takle čerstvé zelené bylinky, dnes tak populární?

                     
Kšely - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (216) - 141.45 (?), 19.7.2012 7:26

Dobrý den. A představte si, že kys. citronová barvu nebere, jsou krásné i po víc jak roce. Bylinky mimo kopru nedávám. Vadí mi různé příchutě. Někdo dává feferonky, česnek, nám to nechutná. Také podle mně znojemský macerát není žádná pecka. Maminka ho párkrát použila a hned bylo poznat, že je to jiný nálev, než na jaký jsme zvyklí. Kdysi jsme dostali macerát přímo z Fruty, ale toho se dávala jedna lžíce na 5 l nálevu, byl velmi silný a velmi tmavý, černohnědý. Koriandr najdete i ve směsích Nova, Deko. MH

               
host - 72.8 (?), 18.7.2012 21:04

Okurkol mi byl taky od známých doporučený a rovnou koupit hotvý nálev. Chvilku mi dalo zabrat najít okurkol ke koupi, ale podařilo se na vinarskydum.cz.

   
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 21.7.2012 21:33

Nálev na znojemské okurky je jednoduchý: 10 litrů vody, 2,5 litrů octa, 85 dkg cukru, 30 dkg soli a 1,5 ml výtažku z různých bylin (je to hrozně hořké). A právě ten výtažek dává tu jedinečnou chuť znojemských okurek a byl výrobním tajemstvím o které měli zájem i různé cizí delegace.

            Mr Big

      
host - 213.126 (?), 23.7.2012 16:11

Už je to hodně dávno dostal jsem výtažek na znojemské okurky mělo to strašně divnou chuť teprve po čase jsem zjistil že se tento výluh ředil 1:1000.Tak jsem od pokusu vyrobit znojemské okurky navždy opustil.

      
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 23.7.2012 16:30

Jen bych ještě doplnil:

1.Podle mne bylo pro celý Jihomaravský kraj jedno podnikové ředitelství Fruta Brno, n.p. na Jakubském náměstí v Brně. Všechny ostatní Fruty byly jen závody nebo provozy této firmy. Pokud jde o Znojemské okurky, tak tyto se vyráběly jen ve Frutě Znojmo (nevím přesně v které provozovně) pod zn ačkou Znojmia. Okurky z jiných závodů měly úplně jinou chuť.

2.K macerátu-je to tmavě zelený lihový výtažek, kterého se podle původního receptu z Fruty Znojmo opravdu dává 1 až 1,5 ml na 10 litrů vody. Já spotřebuji za celý rok cca 2 ml tohoto macerátu.

3.Pochopitelně do sklenice dávám dle původního receptu z Fruty půl lžičky hořčičného semínka, 4 kuličky pepře, čtyři kuličky nového koření, dva tři plátky mrkve pro ozdobu a nějaké to kolečko cibule. Ostatní dle chuti. Já mám rád okurky s přídavkem feferonky (taky je dělali), manželka s koprem.

4.Na snímku je lahvička s macerátem, asi ho už celý nespotřebuji.

  Mr Big

Bylinný výtažek
Bylinný výtažek
         
host - 147.174 (?), 25.7.2012 15:20

Nálevy na okurky jsou super, ale musíme si to trochu ulehčit, zvlášť pro ty, kteří zavařují okurky po menším množství |5 sklenic a pod.| Každý rok je ve Znojmě soutěž o nejlepší zavařenou sklenici okurek. Vítězný recept z r. 2008:  vždy do jedné sklenice: 5 koleček mrkve 3 kolečka cibule, okurky naklademe do půl sklenice, pokračujeme 4 kuličky nového koření 6 kuliček pepře, 1 čajová lžička soli, 2 polévkové lžíce cukru 1 bobkový list, čerstvý květ kopru větší, necelé 1dcl octa, já dávám po zkušenostech 0,9 dcl, doplnit okurky, zalít vodou. Sterilovat 20 minut při 80 stupních. To je hotovo, nekazí se, chutnají výborně, máte-li vše nachystáno. jde to velmi rychle.

            
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 166.118 (?), 27.7.2012 11:33

Tak jsem včera vyzkoušel znojemský macerát a už dnes ochutnal podélné řezy. Nebyly vůbec špatné, ale ta pravá chuť znojemských okurek z velké plechovky, co ji pamatuji z mládí, tam podle mne ještě není. Dnes jsem objevil dodavatele lihového extraktu (macerát je octový) a zkusil dotaz. Mám však pocit, že skutečné (a tajné) složení extraktu už buďto nikdo nezná, nebo není schopen běhat po kopcích a sbírat všechny ty bylinky, co tam patří. A ještě je také možné, že ty okurky tenkrát byly dokořeněné mým mládím a na to už teď ani extrakt podle tajné receptury nestačí. R.

               
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4550) - 38.136 (?), 27.7.2012 18:11

Dnes jsem zavařil 14 sklenic a jednu sklenici na močáky. Porost se mi moc líbí, proto jsem ho postříkal Ortivou, aby ještě něco bylo, má být vlhko.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika