Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?



                     
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 166.118 (?) 
20.8.2012 14:48

Barva okurek se liší podle odrůd i následně trochu podle zpracování, ale chuť nedělá. Odrůda okurek jistě není zanedbatelná, jde o tvrdost, tvar, barvu a snad i chuť ale ne příliš, tu právě dává nálev. Ale důležitá je jistě výrobní technologie, v domácích podmínkách nedosažitelná. Takže to hlavní, co mohu nejvíce změnit a co má podle mne ten největší vliv, je právě receptura. Na druhé straně - jde jen o okurky, důležité je i to, co je k nim. R.

  
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?), 20.8.2012 18:10

Plně s Vámi souhlasím s tím, že chuť steilovaných okurek dělá nálev. Nevím z jakých zkušeností vychází pan Slavický, ale můj otec pracoval na kontrole kvality potravin a pravidelně jezdil i do Fruty Znojmo na hodnocení jakosti mimo jiné i okurek Znojmia. I když se to nesmělo (po degustaci se mělo všechno vylít do odpadu), tak častkrát přivezl i nějakou tu sklenici okurek pochopitelně již otevřenou (nebyla to většinou velká plechovka s velkými okurkami ale sklenice s okurkami první jakosti na export). Asi tak před čtyřiceti lety tam dostal od někoho skleničku s lihovým výtažkem z bylin a pochopitelně jsme ho hned odzkoušeli a porovnali s okurkami z Fruty. Rozdíl v chuti nebyl poznat. Od té doby děláme (já jsem ten extrakt zdědil) jen okurky s tímto výtažkem.  

          Mr Big

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.2 (?), 20.8.2012 21:14

Kdyby to bylo tak jednoduché, nebádali bychom proč a nač a všichni výrobci by vyráběli ty jediné pravé dokonalé Znojemské okurky. Protože to (asi) nečiní, tak jednoduché to asi nebude. Stejně jako všichni výrobci vyrábějí Gothajský salám, ale není to Gothajský salám, některý ani náhodou, některý jej slabě připomíná.

                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?), 21.8.2012 0:35

Nikdo tady nepíše, že je to jednoduché. Jednoduché by to bylo v případě, kdyby každý výrobce znal složení toho extraktu. Je to stejné jako s Becherovkou a třeba i Coca Colou. Já si pamatuji, že Coca Cola se začala vyrábět ve Frutě Brno, ale to hlavní se dováželo ze zahraničí- nikdo u nás nevěděl co dělá opravdu Coca Colu Coca Colou.

             Mr Big 

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 21.8.2012 6:29

Diskuse má podle mne dvě podobná témata. 1. Vyrábějí se dnes průmyslově pravé Znojemské okurky, v chuti a dalších vlastnostech stejné jak známe z doby před velkým třeskem? 2. Lze nějak v domácích podmínkách vyrobit okurky stejné chuti a křupavosti jako byly pravé Znojemské okurky?

Na otázku 1 si odpovídám, že nemám tušení. Na otázku dvě moje odpověď zní stěží, já to neumím, ale možné to třeba je. Tečka.

                     
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 166.118 (?), 21.8.2012 13:08

Pro mne je to pořád prosté. Hotové znojemské okurky nehledám, nemám zapotřebí okurky kupovat. Hledám způsob, jak své výrobky k nim chuťově přiblížit. Přes obvyklé domácí recepty asi cesta nevede. Macerát (i když znojemský výrobek) asi jen šetří čas, jinak potřebný pro vkládání všech kořenících přísad jednotlivě do sklenic. Vyhovuje mi, vůbec ho nezavrhuji, jen se mi zdá, že to není pořád to, co hledám. Takže mám úkol do příští sklizně - sehnat lihový extrakt a vyzkoušet jej. Ještě mám - bez záruky - jeden typ. Vloni jsem omylem koupil láhev bzeneckého octa - ale jablečného. Okurky vůbec nebyly špatné, pěkně vrzaly v zubech. Zkusím to znovu. R.

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 21.8.2012 13:49

Už jsem napsal tečku, ale nedá mi to. I na tom octu přece záleží! V obchodě prakticky nekoupíte čistý nebarvený a neochucený ocet - čistou kyselinu. Všechny jsou barvené a ochucené nějakým estragonem a podobně. A to přece chuť i barvu okurek ovlivní a to dost.

                     
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 166.118 (?), 21.8.2012 15:51

Ano, samozřejmě máte pravdu. V receptech na okurky se považuje za standart bzenecký ocet, já jiný nekupuji.

                     
host - 31.100 (?), 25.8.2012 10:42

PP - jste dalsi kteremu to mysli, umelci kteri tady debatuji o Znojemskych okurkach v v plechu vyrobce Fruta zrejme ani nevi jak uvedene okurky vypadaly, meli by si vzpomenout jakou barvu mel lak uvedenych okurek,

Chut okurek je dana postupem nakladani, nikoliv jenom lakem, barva okurek je rozdilna k chuti okurek, jinou chut maji okurky svetle zelene a jinou chut maji tmave zelene, jinou chut maji okurky Dalila a jinou okurky Lada, jina chut je pokud okurky zaliji horkym nalevem a uzavru, jina chut je kdyz zavaruji 20 minut pri 85° C coz varim jako praseci kost.

Dotaz byl na,,Prave znojemske okurky,,zadny kren, zadna mrkev, jinak mrkev patri do polevky, svickove a ne do okurek.

Co bylo obsahem plechovek? 

                     
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 166.118 (?), 25.8.2012 19:15

Nerad bych se vyjadřoval stejným způsobem, jako dva předcházející autoři. Tedy, pokud znáte způsob, jak docílit kvalitní nakládačky (i když to nebudou znojemské) a chcete se o něj podělit s ostatními, pak poraďte, jak to dělat, ne jenom, jak to nedělat. Jakou odrůdu, jaký nálev, jaký způsob zpracování. Obvykle se tady lidé o své zkušenosti přátelsky a kolegiálně podělí. Pokud ovšem tento způsob diskuse zvládají.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika