Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?
|
|
|
|
|
|
|
Kasla - (18) - 11.109 (?) 16.8.2012 23:32
Radous - jsi dalsi ktery se snazi udelat prave Znojemske okurky, ale bohuzel stracis cas a stejne neuspejes, pak mozna vyberes jeden ze svych receptu a budes jej vydavat za Znojemske okurky, takto se to na netu provozuje, co tady radi o Znojemskych okurkach tak Znojemske okurky vyrabeny v plechovkach do roku 1990 zrejme nevidely. Charakteristikou Znojemskych okurek byly a) odruda okurek
b) specificky lak
c) barva nalozenych okurek
Vypestovat nejake okurky a neco nalit nejde.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 17.8.2012 15:42
Také rád vzpomínám jak nám chutnaly mydýlka a podobné cukrovinky, ale znojemské okurky je trochu jiná záležitost. Ty by nám chutnaly i dnes a opravdu to byl velmi dobrý vývozní artikl. Zánik Fruty Znojmo bych klidně připodobnil situaci jako kdyby zanikla Becherovka se svým receptem. Jistě by se objevilo plno jiných zaručeně pravých becherovek, ale myslím si, že už by to nebylo ono. Ale jistě by to byla škoda, já mám becherovku rád tak jak je.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 17.8.2012 17:29
Nevím jak byl tehdy ten recept na výtažek chráněn, jestli ho nějaká osoba znala celý, nebo se skládal z více částí, ale předpokládám, že byl psaný recept někde uložen. Jak končila Fruta Znojmo nevím, ale divil bych se, že člověk, který by případně celý ten recept znal, tak si ho neopsal nebo nezapamatoval- pochopitelně by s ním nemohl jít oficielně na veřejnost.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 17.8.2012 23:12
Nerozumím tomu, proč by se takové okurky nedaly vyrobit. Znojemské okurky se vyráběly až do počátku 90- tých let minulého století. Pochybuji, že v 80-tých letech v době, kdy začala porosty okurek ohrožovat plíseň okurková, se stále vyráběly z tradiční odrůdy Znojemské, když na trhu byly daleko výnosnější a snad i odolnější např.Parifin atd. Když budete znát návod na přípravu lihového extraktu z bylinek, tak není problém i z dnešních odrůd vyrobit okurky Znojmia.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 9.2 (?), 18.8.2012 7:40
Jednoduše třeba proto, že nebude splněna některá z podmínek, které tenkrát splněmé byly. Jak píše kolega výše, jde tu i o odrůdu okurek, může jít o způsob pěstování, technologický postup. Je velmi pravděpodobné, že to co dodávalo okurkám chuť, ať to bylo cokoliv, se vyrábělo nějakým speciálním postupem. Může být i to, že v tom extraktu byla látka, jež je dnes zakázaná předpisy a nahradit ji nelze. Prostě spousta možností. Sice píšete, že by to problém být neměl, ale asi je. Nevím, okurky v obchodu nekupuju a jejich chuť neznám.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 18.8.2012 17:28
Jistě by bylo zajímavé porovnat okurky s tímto macerátem a okurky s originálním extraktem. Ale letos už sezóna nakladaček skončila- tak leda příští rok.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
Kasla - (18) - 3.221 (?), 19.8.2012 22:59
Mate pravdu, ze nebyla splnena nektera z podminek a jak jsem uvedl tak pro Znojemske okurky v plechovkac ktere meli svoji orginalni recepturu byly dulezite 3 atributy, misto toho se tady debatuje o nalevu.
V roce 1978 se mi podarilo sehnat namichanou smes bylin ktera se pouzivala pro vyrobu Znojemskych okurek v plechovkach, chut nebyla stejna a dale byla uplne jina barva okurek, coz je dalsi problem, Znojemske okurky byly poznat i po smichani s jinyma okurkama prave podle barvy.
O cem je tedy cela debata?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|