Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?
|
|
|
|
|
|
|
|
Radouš - Stříbrný Zahrádkář (257) - 166.118 (?), 20.8.2012 14:48
Barva okurek se liší podle odrůd i následně trochu podle zpracování, ale chuť nedělá. Odrůda okurek jistě není zanedbatelná, jde o tvrdost, tvar, barvu a snad i chuť ale ne příliš, tu právě dává nálev. Ale důležitá je jistě výrobní technologie, v domácích podmínkách nedosažitelná. Takže to hlavní, co mohu nejvíce změnit a co má podle mne ten největší vliv, je právě receptura. Na druhé straně - jde jen o okurky, důležité je i to, co je k nim. R.
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3299) - 5.149 (?), 20.8.2012 18:10
Plně s Vámi souhlasím s tím, že chuť steilovaných okurek dělá nálev. Nevím z jakých zkušeností vychází pan Slavický, ale můj otec pracoval na kontrole kvality potravin a pravidelně jezdil i do Fruty Znojmo na hodnocení jakosti mimo jiné i okurek Znojmia. I když se to nesmělo (po degustaci se mělo všechno vylít do odpadu), tak častkrát přivezl i nějakou tu sklenici okurek pochopitelně již otevřenou (nebyla to většinou velká plechovka s velkými okurkami ale sklenice s okurkami první jakosti na export). Asi tak před čtyřiceti lety tam dostal od někoho skleničku s lihovým výtažkem z bylin a pochopitelně jsme ho hned odzkoušeli a porovnali s okurkami z Fruty. Rozdíl v chuti nebyl poznat. Od té doby děláme (já jsem ten extrakt zdědil) jen okurky s tímto výtažkem.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3299) - 5.149 (?), 21.8.2012 0:35
Nikdo tady nepíše, že je to jednoduché. Jednoduché by to bylo v případě, kdyby každý výrobce znal složení toho extraktu. Je to stejné jako s Becherovkou a třeba i Coca Colou. Já si pamatuji, že Coca Cola se začala vyrábět ve Frutě Brno, ale to hlavní se dováželo ze zahraničí- nikdo u nás nevěděl co dělá opravdu Coca Colu Coca Colou.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 14.199 (?), 21.8.2012 6:29
Diskuse má podle mne dvě podobná témata. 1. Vyrábějí se dnes průmyslově pravé Znojemské okurky, v chuti a dalších vlastnostech stejné jak známe z doby před velkým třeskem? 2. Lze nějak v domácích podmínkách vyrobit okurky stejné chuti a křupavosti jako byly pravé Znojemské okurky?
Na otázku 1 si odpovídám, že nemám tušení. Na otázku dvě moje odpověď zní stěží, já to neumím, ale možné to třeba je. Tečka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 31.100 (?), 25.8.2012 10:42
PP - jste dalsi kteremu to mysli, umelci kteri tady debatuji o Znojemskych okurkach v v plechu vyrobce Fruta zrejme ani nevi jak uvedene okurky vypadaly, meli by si vzpomenout jakou barvu mel lak uvedenych okurek,
Chut okurek je dana postupem nakladani, nikoliv jenom lakem, barva okurek je rozdilna k chuti okurek, jinou chut maji okurky svetle zelene a jinou chut maji tmave zelene, jinou chut maji okurky Dalila a jinou okurky Lada, jina chut je pokud okurky zaliji horkym nalevem a uzavru, jina chut je kdyz zavaruji 20 minut pri 85° C coz varim jako praseci kost.
Dotaz byl na,,Prave znojemske okurky,,zadny kren, zadna mrkev, jinak mrkev patri do polevky, svickove a ne do okurek.
Co bylo obsahem plechovek?
|
|
|
|
|
|
|
Radouš - Stříbrný Zahrádkář (257) - 166.118 (?), 25.8.2012 19:15
Nerad bych se vyjadřoval stejným způsobem, jako dva předcházející autoři. Tedy, pokud znáte způsob, jak docílit kvalitní nakládačky (i když to nebudou znojemské) a chcete se o něj podělit s ostatními, pak poraďte, jak to dělat, ne jenom, jak to nedělat. Jakou odrůdu, jaký nálev, jaký způsob zpracování. Obvykle se tady lidé o své zkušenosti přátelsky a kolegiálně podělí. Pokud ovšem tento způsob diskuse zvládají.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|