V naší zelárně /už asi není/ měli recept.:
10 kg krouhanéno zelí, 150 - 200 g soli, 20 g kmínu 150 g nastrouhané cubule. A to je vše!
Zelí musí být kruhárenskou odrůdou, je pevmá, dobře vyzrává a tím se zbavuje se anoniaku. /z hnojení/. Ten amoniak je někdy cítit.
Jen na okraj. Máme-li malé nádobky a ne moc vhodné podminky pro uložení, použijte Pomůcku pro zavařování Dr. Oetker /kyselina sorbová./
Nebrání vlasně jen mléčnému kvašení.
Kyselinu sorbovoun, sorban draselný máte ve všech barevnejch vodách, trvanlibím pečivu, chlrnu, tucích...
Ingrediencií se musí dát tak přibližně přesně. Buď je moc nebo málo slané, kmín hořkne a cibule někdy čpí moc. To zelí bylo výborné, šlapalo se.