Kysané zelí



      
host - 134.213 (?) 
23.11.2011 18:22

Kdo poradí? Naložené zelí po 3 - 6 dnech kvašení je kyselé(ne ale jako kysané), má blátovitou podobu. V čem dělám chybu? Karel

  
            
host - 54.27 (?), 23.11.2011 23:25

Pane Karle, nekoupil jste náááhodou letní zelí? Elena

   
host - 157.37 (?), 25.11.2006 20:41

Dobrý večer.

Mohl by sem, prosím, někdo napsat návod (recept) na výrobu kysaného zelí? Myslím kolik zelí,soli a jiné přísady,Loni jsme to zkoušeli a moc se nám to nepovedlo. Zelí bylo po vykvašení měkké a moc kyselé. Nechutnalo nám to, tak jsme to vyhodily. Koupily jsme si na to kameninový hrnec s víkem.  Za odpovědi všem moc děkuji.M.H.

      
host - 97.193 (?), 27.12.2006 11:57
No já to dělám takto:

Na 10 kg zelí se smíchá 15-20 dkg soli,30 dkg cukru ( pokud má někdo rači sladdčí, ale já dávám 5x kávová lžíčka a je to super) , , balíček drceného kmínu , 60 dkg cibule , na plátky nakrájený křen a 2 jablka rozkrájená na čtvrtky.

 Zelí nastrouhat prosypat výše uvedenou směsí a nechat odležet cca 1 hodinu  ve vaničce ,potom rukou napěchovat do kameňáku tak aby bylo ponořené- zatížit  nebo zapřít plátem ze dřeva nebo novoduru a nechat v teple vykvasit cca 3-4 týdny

Akorát právě ho tam mám 4 týdny a jak jsem ho doléval nychytanou šťávou z prvního kvašení , tak se mi zdá že mi na povrchu nějak zešlemovatěla a tak uvažuju jesi to už nemám nacpat do sklenic.

Stalo se to už někomu? Jak dlouho ho můžu nechat?

Jinak lahodné je a dobré.

J.D
         
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 23.10.2007 23:15

Našla jsem tady recept na kysané zelí, z čehož mám radost, protože bych ho chtěla zkusit letos naložit. Jen bych potřebovala poradit, při jaké teplotě se má nechat kvasit a při jaké teplotě ho potom skladovat. Mám možnost ho skladovat v nevytápěné garáži, kde je ale v zimě (když mrzne) pouhých 5 °C, někdy i méně. Snad mi ho tam kočky nesežerou!    Daniela.

            
luiss - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 212.130 (?), 24.10.2007 20:29

Dobrý den, já dávám na dno ještě listy vína, cukr vůbec nedáváme, a soli asi 20 dk na 20 kg zelí. Mezi zelí dáváme jaderničky. Cibule a kmín podle chuti. Každý dává a dělá zelí po svém. Jedno je ale jisté, v zimě je to velká zásoba vitamínů. Jako děti jsme to měli každou zimu a nebyli jsme nijak vážně nemocní. Teď co mám vlastní rodinu to dělám také, dětem se křiví ústa ale chutná jim to. Zelí je zelí.

               
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 24.10.2007 21:42

Tak říkáte vyzkoušet a potom upravit recept podle své chutě? Nebude moc kyselé, když tam nedám vůbec žádný cukr?  Díky za radu - Daniela.

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 77.39 (?), 24.10.2007 22:30
Něco cukru je v těch jaderničkách. Přídavkem cukru je zelí naopak kyselejší, neboť cukr zkvasí na kyselinu mléčnou.
                     
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 24.10.2007 22:52

Tak já tam zkusím nedat žádný cukr a uvidíme. Asi jsem ale zapoměla na to nejdůležitější a to je nádoba. Myslíte, že by na tu mojí zkoušku stačila 5 litrová láhev od okurek ? Daniela.

                     
host - 164.144 (?), 25.10.2007 8:08
Sklenice stačí, dělala jsem zelí také tak.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika