Kysané zelí
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tealka - (6) - 84.15 (?), 25.10.2007 17:35
Nevím sice co jsou jaderničky, ale já dávám na dno kameninového sudu lpár listů zelí a navrch také. Asi na 35 kg zelí 0,5 kg sole a 30 g celého kmínu. Mezi vrstvy asi tak 3krát dám tak 3 kousky křenu, jinak nic víc a je super. Necháváme kvasit v koupelně asi 3-4 týdny, ani to není cítit protože dnes ty kameninové soudky mají vodní uzávěr, takže v pohodě. Po vykvašení dáme do komory, kde je přes zimu asi tak 5-10 stupňů a vydrží až do další sklizně. A to máme v té komoře přes léto asi tak 25 stupňů. A po vykvašení seberu vrchní zelné listy a nahradím je utěrkou namočenou ve slané převařené vodě, tu několikrát za zimu vyměním a nemám vůbec žádný odpad, zelí je napovrchu stále krásně čisté.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pat a Mat - (19) - 30.14 (?), 18.11.2007 23:03
Tééééééééda!!! Uplně se mi sbíhají sliny, jdu do toho taky. Mám 40ti litrový zelák, kolik kg krouhaného zelí by jste mi doporučili? Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.222 (?), 18.7.2008 18:37
pouzivame hlineny sud s vrchnakom 30 litr. (tie klasicke sudy, ktore sa predavaju), na dno ide par listov kapusty, potom kapusta prekladana s cibulou, jablkami, ciernym korenim (cele), bobkovym listom, sol a rasca (neviem kolko coho tam ide, tak za hrst :D), vsetko sa to poriadne tlaci, ked je sud skoro plny, tak uz je hore voda, potom sa na to polozia drevene dosky a kamen, zakryje sa to vrchnakom a okolo vrchnaku sa naleje voda... tak sa to necha kvasit pri izbovej teplote tak 3 dni a ked uz to je ako tak vykvasene, tak to ide do pivnice a skladaje sa to vsude... na jar nespotrebovana kapusta sa sterilizuje v 0.7 l sklenenych poharoch (aj ked niekto pisal, ze sa nesterilizuje, tak to tak robime roky)...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 191.35 (?), 28.8.2008 22:08
V naší zelárně /už asi není/ měli recept.:
10 kg krouhanéno zelí, 150 - 200 g soli, 20 g kmínu 150 g nastrouhané cubule. A to je vše!
Zelí musí být kruhárenskou odrůdou, je pevmá, dobře vyzrává a tím se zbavuje se anoniaku. /z hnojení/. Ten amoniak je někdy cítit.
Jen na okraj. Máme-li malé nádobky a ne moc vhodné podminky pro uložení, použijte Pomůcku pro zavařování Dr. Oetker /kyselina sorbová./
Nebrání vlasně jen mléčnému kvašení.
Kyselinu sorbovoun, sorban draselný máte ve všech barevnejch vodách, trvanlibím pečivu, chlrnu, tucích...
Ingrediencií se musí dát tak přibližně přesně. Buď je moc nebo málo slané, kmín hořkne a cibule někdy čpí moc. To zelí bylo výborné, šlapalo se.
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.16 (?), 16.9.2008 11:15
Na naložení není třeba mít žádnou specíální kadečku nebo soudek.Stačí koupit velký igelitový pytel na odpadky, co nejsilnější igelit.Pytel můžete strčit do jakékoliv vhodné široké nádoby, nebo i kusu kanalizační roury.pepík
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|