Kysané zelí
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.54 (?), 3.3.2014 11:52
Letos jsme se zelím nějak zatočili, došlo nám už před měsícem. Myslíte, že by šlo naložit ještě teď z kupovaného zelí?
|
|
|
|
|
|
|
ivap - Zlatý Zahrádkář (754) - 243.114 (?), 3.3.2014 16:06
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.54 (?), 7.3.2014 20:37
Tak zelí koupeno v supermarketu, dnes naloženo. Zdálo se mi,.že je takové tužší a tvrdší než na podzim. Za čtrnáct dnů uvidíme.
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.228 (?), 7.3.2014 21:28
V této době budou k dispozici odrůdy zelí ke skladování, které jsou tvrdší než odrůdy určené ke krouhání. Také se nám jednou podařilo z neznalosti toto zelí naložit a pořád jsme přemýšleli, kde se stala chyba. Kvasilo velmi špatně, pomalu a málo. Nakonec jsme ho museli předčasně vyndat a zavařit, abychom všechno nemuseli vyhodit. Snad budete mít větší štěstí při výrobě. V.L.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.149 (?), 1.4.2014 20:58
Kysané zelí ale je snad kyselé, dokonce se tak dřív i nazývalo.
FO
|
|
|
|
|
|
|
marmisa - Stříbrný Zahrádkář (161) - 96.54 (?), 1.4.2014 21:58
Možná jsem se špatně vyjádřila. Zelí nakládám asi 40 let a za ta léta vím, jakou chuť má zelí kysané :-).
Teď jsem ho šla teda koštnout, jestli mě napadne nějaké přirovnání a nenapadlo. Tu kyselou chuť zelí nedokážu popsat, ale kysaným nemá nic společného. Ale stejně dík.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.126 (?), 1.4.2014 23:23
Zelí v hodné k nakládání je zelí kruhárenské a žádným jiným ho nenahradíte: Koupí se na podzim a to chce přímo od pěstitele nebo vlastní produkci: Obchodníci prodají cokoliv.
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6585) - 14.199 (?), 2.4.2014 8:46
Obchodníci prodají cokoliv kdykoliv, nejen na podzim. Nepodléhám iluzi, že 20 kg zelí, které každý podzim dokupuju na doplnění svého, je zelí kruhárenské. Je to zelí jakékoliv. Víceméně vždycky mi normálně zkvasilo a samozřejmě bylo - je kyselé. Řada obchodů ve městě napodzim nabízí zelí na naložení včetně krouhaného. Původ, odrůda, typ neznámý. Nemyslím, že je to to hlavní. Dúležitější podle mne je správný postup, receptura a teplota kysání. Jistěže kvalita suroviny ovlivní výsledný výrobek, ale tak je to při každé výrobě.
|
|
|
|
|
|
|
marmisa - Stříbrný Zahrádkář (161) - 96.54 (?), 2.4.2014 10:47
Tak, pánové. Nedalo mi to a šla jsem věc zkonzultovat se sousedkami. Pokud teď kupovaly zelí k přípravě „na sladko“, jednalo se o zelí polské, které podle nich mělo úplně jinou chuť a tak při nákupu koukají, aby to bylo zelí naše. Polské už neberou. To moje bylo taky polské a tak je docela možné, že zkysané je dobře, ale výsledná chuť je úplně jinak kyselá. Chybí jí takový ten „šmrnc“. Zkusím z něho udělat zelňačku a uvidíme, jak to dopadne. Třeba ho sníme nebo se slepice pomějou.
Na podzim kupuji nakrouhané zelí přímo v kruhárně, která je kousek od nás a vždy bylo takové, jaké má být.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|