Kysané zelí



host - 35.226 (?)
14.10.2008 20:28

Dobrý den, mám jeden dotaz, jaký je rozdíl při nakládání zelí mezi solí s jódem a solí bez jódu.My vždy nakládali s kuchyňskou solí a nikdy jsme neměli se zelím problémy.Někdy nám vydrželo až do července a nic mu nebylo.Předem děkuji Lenka.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 234.10 (?), 7.10.2008 20:43

Zelí s křenem:

5kg zelí, 1kg cibule, 1/2kg cukr krupice, 3/4l octa, 2 sklenice od hořčice oleje(asi 3dl?), 1sklenice od hořčice křenu, 1 deko

Vše nakrájet nebo nakrouhat, křen nastrouhat najemno, smíchat a nechat 5 hodin odležet, poté napěchovat do sklenic bez vody. NESTERLOVAT! Pozor použít deko na nakládání bez sterilace(ne deko steril).

Jenou jsem dělal toto zelí z červených hlávek, obarvené bylo naprosto všechno.

Dobrou chuť přeje Majk

                     
host - 35.226 (?), 14.10.2008 20:28

Dobrý den, mám jeden dotaz, jaký je rozdíl při nakládání zelí mezi solí s jódem a solí bez jódu.My vždy nakládali s kuchyňskou solí a nikdy jsme neměli se zelím problémy.Někdy nám vydrželo až do července a nic mu nebylo.Předem děkuji Lenka.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 77.39 (?), 14.10.2008 21:37

Rozdíl není žádný.  Nevím, zda se u nás sůl bez jódu vůbec prodává.

                     
host - 255.95 (?), 14.10.2008 21:56

s křenem: na 30 kg zelí se nastrouhá 10 cm křenu a při tlačení do soudku s postupně přidává

                     
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 18.10.2008 15:51

je možné nechat zelí kvasit i vmenších nádobách? (5l)

                     
host - 91.21 (?), 18.10.2008 18:19

Zelí lze vykvasit i vlitrové sklenici loni jsem to zkusil a je to dobrý.Hlavně musí být řádně nacpaný ale ne lisovaný.Akorát v tý sklenici trvá déle prokvašení na tu správnou kyselost.Zakvasí během týdne ale potom musí dojít což v soudku je dřív.Čili nacpat do sklenice a plochým dřívkem ho zajistit pod hrdlem sklenice.Pozor na dřevo ne každé je vhodné.

                     
host - 130.85 (?), 19.10.2008 17:37

Také každý rok nakládáme zelí, klasicky,do soudku.Když ho někdy koupíme moc a nevejde se nám tam(jako letos,70kg),tak zbytek děláme takto:  na 10 kg zelí,10 cibulí,1/2balíčku kmínu. Svařit -4l vody,1l octa,16dkg soli,40dkg cukru,50 kuliček cukerinu.Horké nalít na rozkrouhané zelí, nechat 24 hod. stát.Potom dát do sklenic a zavařit.Je fakt výborné a už za 2 hod. po zalití se s ním cpeme.

                     
host - 173.46 (?), 23.10.2008 11:50
Zdravim, velmi zaujimave recepty i rady. Este otazka, mne niekedy zeli stmavne, je tak trochu hnede, po nejakom case v kameninovom sudku.
                     
host - 79.90 (?), 30.10.2008 6:15

Zdravím, recepty jsou tu opravdu zajímavé, ale nikde jsem nenašla kolik kg zelí je potřeba koupit například na 20 l zelák (ten mám teda já). Mohl by mi někdo odpovědět jestli mi bude stačit 20 kg zelí? Díky Tanulka

                     
host - 91.21 (?), 30.10.2008 18:01

Tím jsem se vždy řídil,20 kg zelí-20Lzeláka 50kg na 50l sud avždy to vyšlo.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika