Kysané zelí



host - 109.168 (?)
6.10.2008 13:27

Mám doma ještě recept na takový jakýsi zelný salát právě s křenem. Používá se tam deko k nakládání okurek, takže nedojde vůbec ke kvašení a kyselá chuť se docílí pomocí octa. Výsledný salát jde konzumovat už druhý den a chuťově je bezva, hlavně ten křen pěkně zaštipuje . Bez sterilizace vydrží salát dost dlouho - určitě pár měsíců.

Kdo nemá rád chemii jako já, určitě zvolí přírodní metodu mléčného kvašení...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                  
host - 67.226 (?), 2.10.2008 19:51

...to se ví, že každému chutná něco jiného a že bych byl chutí zelí pana Majka překvapen i já. Ale takhle přes monitor mi působí překořeněně a mám pocit, že už tam schází snad jen skořice. Mnoho lidí také nedává do zelí cibuli, kvůli hořkosti. Já jsem rovněž konzervativní v tomto směru a preferuji zelí pouze se solí a kmínem. Poslední zásadní dochucení pak již provádím pouze vepřovou pečínkou, kachničkou či husičkou. 
No ale berte to jen jako kecy teoretika, který přestal šlapat před dobrými 25 lety.

                     
host - 234.10 (?), 2.10.2008 20:07

Správně, každému podle gusta! Na chroupání za syrova mi příjde lepší kořeněné zelí. Ke kachničce a do zelňačky je zase asi lepší méně kořeněné . Syrové kysané zelí se dá např. bez problému jíst i k zabíjačce. Majk

                     
host - 152.7 (?), 2.10.2008 20:26
Jaky je tedy vyzkouseny postup nakladani do sklenic? Taky me zajima jak odebirate zeli ze sklenic k spotrebe jestli to ma vliv na preruseni kvaseni atd... Jak to potom skladovat sklenice je pruhledna tak asi v temnu pri jake teplote? nikdy jsem to nedelal a laka me to nalozit si jednu dve sklenice ke kachnicce :-) Z.M.
                     
host - 234.10 (?), 2.10.2008 20:51

Normálně se smíchají ingredience třeba v lavóru nebo míse a nechají odstát. Pak se to nacpe do zavařovaček se šroubovacím víčkem 0,7L. Víčka se dotáhnou jen lehce, aby mohly unikat plyny. Vše se umístí do temna při pokojové teplotě(třeba do špajzu). Je dobré pod to dát plech, tác nebo talíř, protože to určitě trochu přeteče. Vykvašené se dá skladovat ve sklepě nebo v lednici. Ve sklenici by nemělo zůstat moc vzduchu(zelí oxiduje a šedne), po vykvašení se dá dolít převařeným a vychlazeným solným nálevem (2% soli). Pokud sklenici načneme je dobré ji třeba do týdne spotřebovat.

                     
host - 44.15 (?), 3.10.2008 13:30
Díky moooc určitě to zkusím. Z.M.
                     
host - 147.1 (?), 18.10.2008 20:24

Dobrý den, s kvašením přímo ve sklenicích mám zkušenosti takové, že zelí namačkám do 0,7 l sklenic pod normální zamačkávací víčka, která nejprve volně položím na sklenice a po bouřlivém kvašení lehce zamáčknu hlavou. Víčko se při konečné fázi kvašení samo zatáhne a takto "sterilované zelí", mě vydrželo v tmavé spíži 2 roky. Jirka

                     
host - 67.226 (?), 2.10.2008 21:29

...za syrova to máte pravdu, to musí být koncert chutí, ale jako českou nedělní klasiku o třech dějstvích, mám raději klasiku lidovou.

                     
host - 102.14 (?), 3.10.2008 12:49

Zdravím pana Majka.

Tak včera jsem nakládala to zelí podle toho Vašeho maďarského receptu.

Už se moc těším až bude hotové. Pracuji ve zdravotnictví, tak všem radím ať zelí jedí a budou zdrávi. Ještě jednou děkuji za recept.

Můj švarg byl kuchař, vařil ve vyhlášeném hotelu U Prince naproti Orloje v Praze a zelí dělával pravidelně každý rok. Lepší zelí jsem od nikoho jiného ke kachně nejedla. Bohužel už není mezi námi, a recept na jeho zelí mikdo nemá, ale na co si pamatuji přesně, že cibuli při nakládání kysaného zelí dával určitě.

Zdravím všechny milovníky zelí a příznivce těchto stránek. Kristina

                     
host - 174.190 (?), 4.10.2008 23:50

Dnes jsme nakládali zelí jako každý rok jenže byla změna. Né , jen se solí a kmínem ale s kořením.Pamatuji si, že doma jsme nakládali s kořením jak uvádite.Bylo moc dobré.Ale chtěla bych zkusit ještě zelí s nastrohaným křenem.Prosím vás neznáte někdo ten recept?Jak se to nakládá.Moc děkuji Anna.

                     
host - 109.168 (?), 6.10.2008 13:27

Mám doma ještě recept na takový jakýsi zelný salát právě s křenem. Používá se tam deko k nakládání okurek, takže nedojde vůbec ke kvašení a kyselá chuť se docílí pomocí octa. Výsledný salát jde konzumovat už druhý den a chuťově je bezva, hlavně ten křen pěkně zaštipuje . Bez sterilizace vydrží salát dost dlouho - určitě pár měsíců.

Kdo nemá rád chemii jako já, určitě zvolí přírodní metodu mléčného kvašení...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika