Kvašáky a rychlokvašky



Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 156.8 (?)
17.7.2012 15:36

tak jsem konečně udělal kvašáky, jsem na to moc zvědavý, letos poprvé

na 1,5 litru vody jsem dal 10 dkg soli, vycházel jsem z místních zkušeností o málo slaném nálevu

nahoře jsem to zadělal, dal jsem tam dvě špejle širší než ústí láhve, krásně tam drží a drží tím okurky krásně uvnitř



Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

         
host - 82.186 (?), 5.7.2012 0:28

V našej rodine na Myjave boli 2 druhy kvašákov teta robila také kôprové nemal som ich moc rád. Babička robila tak že vážila a odmeriavala tak ako na zavárané uhorky s octom. Ja som si to zjednodušil a môj recept je takýto:

Uhorky
Zelko na zaváranie /bez konzervačných prísad/
chren /hoblinky/
hroznový list
cibula
cesnak

Do dvoch 4 litrových pohárov mi vojde cca 4 kg uhoriek.

Na spodok dám kôpor nie moc prikryjem 1-2 listami hroznového listu a na ne rozkrojená veľká cibula 2-3 strúčky cesnaku.Potom ukladám uhorky ktoré 3-4-krát prepichnem vidličkou /lepšie kvasia a nezostanú duté/ a presýpam chrenovými hoblinami /tie si vyrobím ručnou škrabkou na zemiaky/

Prevarím si nálev podľa rozpisu na zelku je to 1,75l vody +ešte 0,5l vody /miesto octu/ keď to zovrie odstavím a čakám až to vychladne do vlažna. Aby mi nevyplávali používam špachtlu lekársku.

Vlažný roztokom zalejem a dám na kuchynskú linku. Sledujem a keď to prestane kvasiť a začnú sa kvasinky pomaly usádzať tak to davam do chladničky/ babička do pivnice/ Tam to po cca 7-10dňoch "dozrie" a sú takej chuti ako mám rád a aj celá moja klientela.

   
Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 156.8 (?), 17.7.2012 15:36

tak jsem konečně udělal kvašáky, jsem na to moc zvědavý, letos poprvé

na 1,5 litru vody jsem dal 10 dkg soli, vycházel jsem z místních zkušeností o málo slaném nálevu

nahoře jsem to zadělal, dal jsem tam dvě špejle širší než ústí láhve, krásně tam drží a drží tím okurky krásně uvnitř



      
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 17.7.2012 15:38

Pozor na špejle, velmi rychle na nich umí vyrazit plíseň.

         
Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 156.8 (?), 17.7.2012 15:40

to mi vůbec nenapadlo, co kdybych je dopředu umyl octem nebo raději dát úplně pryč?

            
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 17.7.2012 15:47

Dříve se používaly dřevěné špachtle které bývaly i součástí "Deka". Dnes jsou špejle dělané někde v Číně kdoví z jakého dřeva, a stačí je zapíchnout do vlhké zeminy a už to jede. Použijte na "zašprajcování" něco inertního, snad vyhovující jsou i silnější plastová brčka, já to šprajcnul silnějším stonkem z kopru, každopádně kontrolujte aby to bylo pod hladinou. Hodně zdaru a za týden dobrou chuť

                  
host - 32.18 (?), 26.8.2012 16:40

1) Musí se přidávat ocet? Myslel jsem že stačí solný lák.

2) Po vykvašení mám lák mléčně zakalený, jako u zelí. Má to tak být, nebo je něco špatně?

Díky.P.

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.2 (?), 26.8.2012 17:29

1. Ne, 2. Ano, není.

                     
host - 20.246 (?), 27.8.2012 12:51

Dík.P.

                     
seky - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (153) - 132.254 (?), 21.7.2013 10:15

Dneska ochutnám kvášáky zadělané před týdnem a další už jsou připravené ke kvašení. Přidávám jenom kopr a nálev (svařím 2 litry vody a přidám 130 g soli) a 2 lžíce octu.


                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 21.7.2013 10:52

No, to se někdo má. Mně okurky teprve začaly kvést.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika