V našej rodine na Myjave boli 2 druhy kvašákov teta robila také kôprové nemal som ich moc rád. Babička robila tak že vážila a odmeriavala tak ako na zavárané uhorky s octom. Ja som si to zjednodušil a môj recept je takýto:
Uhorky
Zelko na zaváranie /bez konzervačných prísad/
chren /hoblinky/
hroznový list
cibula
cesnak
Do dvoch 4 litrových pohárov mi vojde cca 4 kg uhoriek.
Na spodok dám kôpor nie moc prikryjem 1-2 listami hroznového listu a na ne rozkrojená veľká cibula 2-3 strúčky cesnaku.Potom ukladám uhorky ktoré 3-4-krát prepichnem vidličkou /lepšie kvasia a nezostanú duté/ a presýpam chrenovými hoblinami /tie si vyrobím ručnou škrabkou na zemiaky/
Prevarím si nálev podľa rozpisu na zelku je to 1,75l vody +ešte 0,5l vody /miesto octu/ keď to zovrie odstavím a čakám až to vychladne do vlažna. Aby mi nevyplávali používam špachtlu lekársku.
Vlažný roztokom zalejem a dám na kuchynskú linku. Sledujem a keď to prestane kvasiť a začnú sa kvasinky pomaly usádzať tak to davam do chladničky/ babička do pivnice/ Tam to po cca 7-10dňoch "dozrie" a sú takej chuti ako mám rád a aj celá moja klientela.