Uchování jablečného moštu bez sterilace



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
22.9.2014 8:41

Sterilovat větší množství moštu není žádný problém. Mohl bych to dělat v nerezovém elektrickém zavařovacím hrnci s termostatem, časovačem a kohoutem. Navíc má ten hrnec využití celoročně a nemusím ho kupovat. Jenže mošt je třeba uchovávat v něčem, z čeho se dá pohodlně nalévat a pít. Skladovat sterilní mošt ve 20 litrovém demižonu je nesmysl. A tak vždycky skončíme na tom, že než nalévat horký mošt do lahví, je lepší a klidnější práce s plněním zastudena a sterilací v lahvích.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 21.9.2014 16:49

...uchování zmrazných potravin je poměrně drahé

To je pravda, záleží tom, jestli mrazák jede poloprázdný nebo plný. Pokud je v něm místo, pak zmrazení moštu není energeticky náročnnější než tepelná pasterizace,  možná naopak. A pokud má jet mrazák kvůli hrášku, špenátu a pár jitrnicím, pak už je to jedno. Sám tedy mošt nemrazím, ale čerstvý nám všem - ve srovnání s tím zavařeným - chutná víc.

               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 21.9.2014 17:10

Ono v tomto případě nejde jen o samotné zmrazení, tedy jednorázové odčerpání tepla, ale o uchování. Pasterování uděláte jednou a pak je to zcela bez nákladů roky. Zmrazená potravina "konzumuje" část nákladů mrazáku celou dobu uložení. Samozřejmě záleží na době uložení. Dá se předpokládat, že krátkodobé uložení v mrazáku je nákladově výhodnější než pasterace. A jak už jsem psal, nám to tepelně upravené chutná. Plníme lahve až po hrdlo, při pasteraci bublinky vynesou část šumu z flašky ven, mošt se zesvětlí (nechci psát projasní) a má - podle našich jazýčků - jemnější chuť. Ale to je subjektivní hodnocení. 

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 21.9.2014 17:20

Nu já si nejsem jistý, jestli plný mrazák má větší příkon než prázdný (nepočítám energii na zmražení potraviny). Spotřeba je dána ztrátami a ty závisí na kvalitě mrazákových stěn a okolní teplotě, nikoli na jeho obsahu.
   Já jsem vyřešil lisování tak, že při pasteraci v prázdné láhvi není na hladině šum prtakticky žádný, maximálně 2mm pěny. Poslední mošty ze zimních jablek se tak čirostí blíží bílému vínu. Ale změna chuti zavařeného není dána přítomností či absencí dužiny. Čerstvý mošt má správný říz podtržený jemnou příchutí jader a ta se sterilací vytratí. Dokud je mošt čerstvý, po sterilovaném nikdo nesáhne. Loni byl rekord. Lisovalo se tak pozdě, že poslední čerstvý mošt (nekvasící z chladničky) jsme pili na Štědrý den. 

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 21.9.2014 17:49

Není to myšleno takto. Jde o to, že flaška ve špajzu nepotřebuje žádnou elektřinu. Flaška v mrazáku ano. Tedy dovedeno do konce, kdybych měl mrazák jen na mošt a budu pasterovat, mrazák můžu vypnout.  Ale je to čistě ekonomická úvaha, Jestli mám v mrazáku dost místa, proč chladit vzduch, když mohu chladit potravinu. Ale náklady na to chlazení bych k té potravině měl připočítat, byť jsou poměrně konstantní.

                     
Miroslavik - (12) - 38.127 (?), 21.9.2014 20:46

pánové, díky za reakci

momentálně máme v mrazáku nevyužité místo, takže tam mošt patrně skončí

co říkáte na tohle řešení?

sterilovat by se dalo např. v hrnci, ze kterého by se poté mošt přelil do tohoto sudu.


                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 22.9.2014 8:41

Sterilovat větší množství moštu není žádný problém. Mohl bych to dělat v nerezovém elektrickém zavařovacím hrnci s termostatem, časovačem a kohoutem. Navíc má ten hrnec využití celoročně a nemusím ho kupovat. Jenže mošt je třeba uchovávat v něčem, z čeho se dá pohodlně nalévat a pít. Skladovat sterilní mošt ve 20 litrovém demižonu je nesmysl. A tak vždycky skončíme na tom, že než nalévat horký mošt do lahví, je lepší a klidnější práce s plněním zastudena a sterilací v lahvích.

      
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 21.9.2014 13:22

Možné to je.Při tomto způsobu dlouhodobého uchování jab. moštu zachráníte maximum prospěšných látek, ale já si nedovedu přectavit, že bych polovinu mrazicího boxu vyhradil jenom moštu.Bylo by to skladování drahé, a zřejmě bych přišel na "buben".Takhle při sterilací, nebo tepelné úpravě mohu dlouhodobě skladovat také.Ztráty nejsou žádné... tedy nulové,nebo minimální, protože co v PETkách zkvasí je rovněž velmi chutný cíder.Takto skladuju mošt z loňska, a ještě nějakou dobu vydrží.

   
Anerinka - (1) - 41.2 (?), 24.9.2015 9:42

Koupili jsme chalupu a ve sklípku našli asi 30 zaprášených lahví. Po otevření jsme zjistili, že obsahují jablečný mošt. Ryskla jsem to a ochutnala. Je čirý, žlutý a velmi sladký. Nevíme, jak dlouho tam mohl být. Myslíte, že se to dá bez újmy pít? Nebo to máme zlikvidovat. Děkuji za názor.

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 15.90 (?), 24.9.2015 15:05

Jestli na moštu není plíseň, není zkvašený, a chutná jako mošt, musel být sterilizovaný. Rovná se tedy konzervě džusu (možná expirované). Pít se dá, zdravotní újma nehrozí.

   
host - 18.242 (?), 26.9.2008 13:11

Výborný je burčák z jablek. Do demižonu s moštem přidáme 2 dcl vinného burčáku a necháme kvasit.  Burčák je k nerozeznání od vinného. Není tak sladký jako samotný mošt a přitom plný vitamínů.  Nemáme problém jak uchovávat delší dobu, protože se vždy rychle vypije a ještě je ho málo, přestože lisujeme "ve velkém".  Jen je nevhodný pro malé děti...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika