Uchování jablečného moštu bez sterilace
|
|
|
|
|
|
|
host - 13.171 (?) 29.8.2016 14:06
Mošt děláme doma pravidelně každý rok, letos ho bude asi hodně, protože stromy máme obsapané jablkama ve velkém... no ale taky se toho u nás hodně vypije, případně mošt rozdáváme po rodině. Míváme ho až do jara, mošt zahřejeme, sesbíráme pěnu a plníme jím pet láhve. Narazila jsem na takové fajn kanystry s kohoutkem a zajímalo by mě, jestli by se pro uchovávání moštu daly použít. Netušíte někdo? Možná by pro ten mošt byly vhodnější menší, třeba pětilitrové. Zas je dobré, pokud se načatá láhev spotřebuje co nejdříve.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 64.231 (?), 4.10.2008 19:54
Tomu jablečnému burčáku by se správně mělo říkat "sajdr" (apple sider). Dneska se totiž nesmí říkat ani tuzemáku "rum". Já ho dělám (ten sajdr) ze směsi jablek a bílých hroznů. Mošt dosladím na 21% hustoměrem a trochu nahřeju do 40 st. Hned pak začne kvasit sám. Chuťově je burčáku podobný. Hlavně tomu, kupovanému u silnice.
PET lahve v mrazáku používám i na hroznové mošty. Kdo nechce uměle doslazovat, může vyzkoušet recept na "ledový mošt". Lahve s moštem otočte víčkem dolů a nechte částečně zmrznout. Pak je vytáhněte a kapalinu slejte. Led s nepatrným podílem cukru zůstane na dně. Můžete pak vyrábět ledové víno nebo ušetřit skladovací prostory.
Mimmo
|
|
|
|
|
|
|
host - 76.122 (?), 4.10.2008 22:04
No vždyť taky tuzemák rum neni.
P.S.: cider se píše s c.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 239.9 (?), 22.11.2008 21:25
Rychle zahřívám mošt na 70st., seberu vysráženou pěnu, plním rychle do pet láhve se vzduchovou mezerou asi 1-2 cm kvůli následnému smršťování petky a eventuelnímu možnému překypění naléváním napěněného obsahu, rychle uzavřu a hned otočím petku závěrem dolů z důvodu prohřátí vzduchové bubliny a pak láhev vodorovně položím, takže se prohřívá i uzávěr. Následně naplním rychle 2. petku obdobně jako předešlou a po jejím vodorovném položení šoupnu 1.petku do kýble se studenou vodou... Činím tak z dúvodu rychlého ochlazení povrchu naplněné 1. láhve a tím k časovému omezení kontaktu materiálu petky s horkým moštem. Rychlým ohřevem a ochlazováním dochází k zachování aromatických a chuťových látek a vitaminů v moštu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 206.146 (?), 26.10.2009 12:00
Přikláním se též k názoru, že do PET lahví to je nejsnažší.Od sberu jablek po zavareni to zabere vikend(pri mnozstvi 500l mostu). Vyteznost pri rychlejsim lisovani je 60l z 100l drcenych jablek. Konstrukci drtice i lisu zvladne i decko a jedine vetsi naklady jsou motor a 12t hydraulicky zvedak. Zavarujeme zahratim na 85°C pak plnenim do PET bez vzduchove bubliny, pak polozeni nalezato na chodbu. Lepší nez to nechat shnit. Je to prakticky bez prace a rok to vydrzi 100%ne, 2roky tez a zkoušeli jsme par flasek aj 3 roky a chutnal porad dobre. Tou vyssi teplotou se trosku orezou chutove aspekty, jak bylo zmineno vyse, ale stejne koncentrovany mošt se pit neda(sladky a husty). Redime 1:3 a nepijeme behem roku nic jineho.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?), 26.10.2009 14:25
PET lahve jsou jedna možnost, netroufnu si říci, jestli nejsnazší. Já používám už asi 30 let litrové sklenice se závitem, na něž pasují plastové uzávěry z lahví z lékárny (stejný závit mají, myslím i PETky). Mošt zahřívám přímo v lahvích po 12 v elektrickém zavařovacím hrnci a uzavírám těsně před vyjmutím z lázně. Tedy 500 litrů za víkend jsem nikdy nedělal, ale 100 litrů se dá stihnout i s posbíráním a vylisováním za odpoledne. Podmínkou rychlé pasterizace je, že každá další várka lahví se vkládá do horké vody, což vyžaduje opatrnost. Víčka používám již mnoho let opakovaně, takže ze sta jich asi 3 - 5 nechytně a mošt zplesniví. Jen na okraj: Jaký drtič se Vám osvědčil. Já jsem zkusil nyní Tip Drtič na ovoce elektrický DE 30L a jsem hrubě nespokojen. Velká jablka se do něj nevlezou, často se vzpříčí a drť je natolik hrubá, že výlisnost je o 20 litrů/100kg drti nižší než u starého.
|
|
|
|
|
|
|
host - 19.209 (?), 28.10.2009 21:42
smím, prosím vědět jaký máte drtič a lis a jak to lisujete?Já jablka rozdrtil na "řepáku"2krát na jemno a dal do lisu na víno a začal lisovat, ale jen do té doby, než mi drt začala střílet mezerami ven z lisu.Ukončil jsem práci a drt dal do lisu zabalenou do zácloviny a pochvaloval si, jak to ted pěkně teče avšak jen do té doby než mi drt z lisu téměř vystřelila a ohodila část lisovny-záclonovina se protrhla-to už jsem ale lisoval pátý lis a práce mi zabrala celý den-pomletí+lisování.Vylisoval jsem asi 100l moštu, ale nebylo to "ono".Dělal jsem to poprvé a prosím zkušené moštaře o rady-jak moc rozdrtit jablka-já měl téměř kaši, jak a nebo dočeho dát jablka při lisování, např. co prostěradlo- aby šla drt zmáčknout, jaká je výlisnost z toho vašeho lisu-mimochodem o tom že udělat drtič a lis je pro děti o tom by se dalo trošku polemizovat-dělal jsem si ho a tlačím taky panenkou, jen ted přesně nevímkolika tunovou ale vylisovaná drt mi přijde ještě dost "vlhká" oproti třeba matolinám-jaký koláč máte vy?Budu vděčný za vaše odpovědi a rady
|
|
|
|
|
|
|
host - 169.205 (?), 26.8.2011 6:10
Ja zavařuji mošt v pet láhvích. Plním je asi 3 cm pod zátku, protože ta by nevydržela teplotu 85 st. a 15min při zavařování. Pozavaření láhve opláchnu ve vodě s přídavkem Sava, aby se na nich ve sklepě netvořila plíseň. U vychladlých láhví opatrně upustím vzduch až k zátce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|