Uchování jablečného moštu bez sterilace



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?)
21.9.2014 13:05

Zmrazit mošt samozřejmě lze. Určitě se tak nejlíp zachovají vitamíny i chuťové vlastnosti. Má to ale několik nevýhod.
1. Než láhev rozmrzne, žízeň vás přejde nebo vypijete něco jiného
2. PETlahve jsou v mrazáku dost neskladné. Je třeba je před uzavřením trochu zmáčknout, aby zmrznutím nepraskly. 
3. Nepomůže ani plnění do skladnějších obalů - např. nápojových krabic. I ty po zmrznutí trochu ztratí svůj hranatý tvar.
    Tepelná pasterizace sice ubere moštu na chuti a C vitaminu (ono ho tam zas tak moc není), ale jinak je praktičtější a mošt je okamžitě připraven k pití. Řada prospěšných látek a minerálu je zachována.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

      
host - 164.24 (?), 4.10.2008 18:11
tahle rada je asi nejlepší... děláme to tak již několik let... vřele doporučuji
      
host - 32.73 (?), 25.10.2008 22:27
:-) Tak to nemá chybu
      
host - 80.193 (?), 7.12.2008 17:06

Tak to udělejte, jako můj nový soused-Pražák, který si koupil chalupu. Ze samé radosti nad úrodou jablek si koupil drtič, lis a začal moštovat... Ihned plnil PET lahve po okraj jen tak, jak to nachytal z lisu a nechal je na dvoře s tím, že si je v neděli vezme s sebou do Prahy. Kolik si myslíte, že mu zbylo celých flašek na odvoz v polovině srpna?

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 7.12.2008 21:10

Kolik zbylo Pražákovi, nevím. Poslechněte, co se stalo mně před pár lety. Asi 20 PET lahví moštu i s přepravkou jsem zapomněl po podzimním lisování na zahradě v boudě na nářadí. Přišel jsem na ně až v březnu. Otevřel jsem první - vystříkl napěněný mošt. Žádná z petek nepraskla, všechny byly tvrdé jako kámen.  Po opatrném otevření mě překvapila svěží chuť jemně nakvašené šťávy.  Od té doby mošty steriluji i nadále, pár lahví čerstvého však pokaždé naplním až po vrch, pevně uzavřu a a nechám venku. Přetlak oxidu uhličitého kvašení zastaví a mošt jakž takž zakonzervuje. Otvíráme je poprvé na Vánoce. Láhve je dobré překrýt plachtou, nelze vyloučit, že nějaká petka praskne. Ale zatím se mi to nestalo.

            
host - 180.241 (?), 15.9.2011 21:59

Mám podobné zkušenosti. Přetlak oxidu uhličitého kvašení zastaví. PET láhve ale musí být plněny jen s minimálním množstvím vzduchu, který oxid uhličitý ředí a hlavně musí být po zakvašení a zvýšení tlaku za normální teploty uloženy v nízké teplotě, ideální je takové 4 st C. Za takové teploty se oxid uhličitý rozpouští v moštu lépe, takže tlak je nižší a vyšší koncentrace co2 v kapalině lépe zpomaluje kvašení. Nesmí zmrznout, protože ve zmrzlém moštu se oxid uhličitý nerozpouští, ten by se stal plynný a zvýšený tlak by roztrhl flašku.

Nevýhoda je ta, že se z toho stává alkoholický nápoj pěněním podobný pivu a taky někdy s výrazně jinou chutí než byl původní mošt.

      
host - 236.218 (?), 24.9.2011 16:35
jj a je to dobry i pro děti???
         
host - 176.36 (?), 26.9.2011 9:59

Přímo to milují, zvláště když rodiče zrovna nejsou doma...

   
Miroslavik - (12) - 32.178 (?), 21.9.2014 9:40

je možné nechat zmrazit čerstvý mošt bez jakékoli úpravy? v čistých PET lahvích...

mražení je podle mého názoru v naší zeměpisné šířce nejlepší způsob uchování vitaminů a všech zdraví prospěšných látek

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 21.9.2014 13:05

Zmrazit mošt samozřejmě lze. Určitě se tak nejlíp zachovají vitamíny i chuťové vlastnosti. Má to ale několik nevýhod.
1. Než láhev rozmrzne, žízeň vás přejde nebo vypijete něco jiného
2. PETlahve jsou v mrazáku dost neskladné. Je třeba je před uzavřením trochu zmáčknout, aby zmrznutím nepraskly. 
3. Nepomůže ani plnění do skladnějších obalů - např. nápojových krabic. I ty po zmrznutí trochu ztratí svůj hranatý tvar.
    Tepelná pasterizace sice ubere moštu na chuti a C vitaminu (ono ho tam zas tak moc není), ale jinak je praktičtější a mošt je okamžitě připraven k pití. Řada prospěšných látek a minerálu je zachována.

         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 21.9.2014 15:35

Jen snad platí, že uchování zmrazných potravin je poměrně drahé, cena stoupá s délkou uložení. A mně osobně "syrový" mošt tolik nechutná, pro nás (rodinu) má pasterovaný příjemnější chuť.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika