Rozkvétání meruněk 2021

Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?) 
14.4.2021 18:53

Přésně tak.Pro monilií bude letošní rok "rokem hojnosti",kadeřavost broskoně a ostatní houbovky si také příjdou na své.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 14.4.2021 19:04

Proti moniliové spále se stříká při rozkvétání a dokvétání. Pokud to ale počasí nedovolí, tak lze stříkat samozřejmě i během květu! Nízké teploty a vlhko jsou pro spálu požehnáním.  Z běžně dostupných postřiků je ideální Signum (= i přípravek pod názvem "Moniliová spála Stop"). Nebo Prolectus, Talent, Zato... Po postřiku květy často zreznou. Vypadá to pak děsivě, ale je to jen kosmetická vada. Budoucím plůdkům se nic nestane! Lze přidat i Champion proti mrazu. Ale musí se dodržet předepsaná koncentrace postřiků!

hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (642) - 31.193 (?), 14.4.2021 20:09

A taky včely na to hází bobek, v takovém počasí je vidět sem tam jenom osamocený čmelák... 

host - 13.130 (?), 15.4.2021 7:28

U nás na ostravsku už několik dní prší se sněhem. Jistou naději spatřuji v tom, že u meruněk stačí, aby odkvetlo 10% květů a úroda může být hezká. Daník

katoo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 167.83 (?), 15.4.2021 9:46

Na Jablunkovsku je už třetí den vše pod sněhem. V pondělí jsem stačil ošetřit Champion + Signum, rozkvetlých bylo cca 10-20% květů. Další postřik budu cílit během kvetení a po odkvětu a to Prolectusem, zvažuji ještě jednou Signum. Duben bude celkově chladný a vlhký.

host - 13.130 (?), 15.4.2021 11:21

jóó, to co roste v Břeclavi v chráněných zahradách venku, to musíme v Ostravě schovávat na zimu do sklepa a garáže a na Jablunkovsku už potřebujete rovnou vytápěný skleník :-)

Daník

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 15.4.2021 12:59

Protože má pokračovat zimní slota, tak jsem ráno aplikoval na rozkvetlé meruňky ten PROLECTUS. V návodu se píše, že má jak protektivní, tak kurativní účinky a doufám, že to bude alespoň nějaká změna k těm doposud používaným fungicidům. Samozřejmě, že projevy monilie se začnou projevovat až později po odkvětu, ale sedět ze založenýma rukama a jen čekat co bude, se mi nechce. Ojedinělého čmeláka, kterého neodradí ani protivná zima, tady mám taky. Stále nekvete Kioto, Vesna, Vesprima, Harlayne. Z lednických, co tady mám, nejdéle rozkvétá Lenova, Frostina, Leala.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1940) - 168.103 (?), 15.4.2021 13:44

nádherayes.Škoda, že takový výběr taky nemám. Ale to bych se musel přestěhovat. Tady bych se jen každý rok díval, jak to odkvete a pak zmrzne. I u broskvoní je to podobně, spoustu lidí v okolí jsem nalákal na jejich pěstování, ale stačí, aby byli mimo město a sklízí jen občas a časem je to přestane bavit. Walter

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1940) - 168.103 (?), 15.4.2021 15:37

od půlnoci do rána jsem pod meruňkou topil, viz foto. Buhužel na ohraničenou plochu 10m2 to asi nestačilo, teplota byla uvnitř vyšší o 1,5°, venku bylo ale skoro -3°, to prostě na fázi malých plůdků asi nejspíš nestačilo, no uvidím dále. Walter

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 15.4.2021 16:53

Tady v noci nemrzne a ani nemá mrznout v příštích dnech. Je totiž stále zataženo a studený vzduch proudící od severu kolem tlakové níže nad východní Evropou přináší hodně oblačnosti. Horší to bude v období "zmrzlých", kdy přechází nad Skandinávií tlakové výše kolem kterých proudí také vzduch od severu, ale bez oblačnosti a je jasno a mrazivo. Problém s opylením kvůli zimě, bych neviděl tak tragicky, jako spíš vhodné podmínky pro šíření monilie. Kvetení bude v tomto počasí dlouhé. Teď už počkám do odkvétání a budu v této době aplikovat Signum a Prolectus. Dal by se použít i Talent nebo Teldor (Magnicur Quick).

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz