Průzkum zmrzlých meruňkových květů

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
27.4.2017 18:37

Těžko říct. Tady jsem měl v tom mrazivém ránu všechny listy svěšené, ale po oteplení se vždy narovnají a nějakého poškození listů jsem si nikdy nevšiml. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 149.83 (?), 27.4.2017 17:59

Co se týká Pinkcot - teprve začínaly rašit listy, když přišel ten páteční mráz - u nás bylo kolem -7°C ve 2m. Meruňka je rok stará, ještě nekvetla, stříkal jsem ji Horizonem. Je možné, že tato odrůda je tak háklivá na mráz, že mi to spálilo několik rašících listů? Vedlejší 4letá meruňka je naprosto v pořádku, co se týká listů (její odrůdu bohužel neznám), takže pochybuji, že by šlo o monilii.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 27.4.2017 18:37

Těžko říct. Tady jsem měl v tom mrazivém ránu všechny listy svěšené, ale po oteplení se vždy narovnají a nějakého poškození listů jsem si nikdy nevšiml. 

termet - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (68) - 8.226 (?), 28.4.2017 11:54

Praha - Řeporyje - stromy bez jakékoliv ochrany

4letá leskora a bergeron - 80% malých plůdků přežilo.

2letá ranná aurora s většíma plodama 95% přežilo.

20 let stará asi Velkopavlovická 50% přežilo.

Všechny stromy jsou u sebe a v pěkným průvanu. Stanoviště by nemělo mít vliv na rozdíl kolik toho u mě zmrzlo. Čím víc strom dokázal udělat větší plůdky tím víc jich přežilo. Broskve, třešně a švestka my stále ještě kvetou. Čekám jestli my přežil fík.

Údajná předpověď měla být max kolem -3 v noci.  Kolik doopravdy bylo netuším. Ale kiwi my zmrzlo dokonale zajímavé bylo, že poupata u kolomnity s jedním listem nezmrzla. Zato všechny ostatní listy zmrzly

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 4.5.2017 9:03

Nikdo se tam nikam nežene, máme traktory a né, že né... Já můžu zatím napsat: MÁME MERUŇKY A NÉ, ŽE NÉ. Ještě dobojovat dlouholetou válku s Monilinia laxa, která stále nemá vítěze a jak se zdá, tento protivník nedá oddechnout nám ani budoucím. Co se týče mrazu, tak třeba taková Radka je zde v odolnosti proti mrazu v květu a hlavně těsně po něm, na tom minimálně stejně dobře jako třeba Leskora. Ani na Goldrich si rozhodně nemůžu dlouhodobě stěžovat, na rozdíl třeba od Kukyho.

Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 186.2 (?), 4.5.2017 10:00

Kdyby to fotil pán Hlavatý, nedivil bych se, ale že Vás to v tom Polabí tak minulo a jste fenologicky natolik popředu mi přijde k neuvěření. Dal bych sem své fotky, ale je to zbytečné, viděl byste jen zčernalé květy a část výhonů. Jedinou nadějí mi je Ledana, která, hodna svého jména, začíná zvětšovat asi 10% plodů (0,5-1cm). Zajímavé je selektivní působení mrazu - jedna větvička černá, zatímco vedlejší je zelená a s plody a tak je to všude v koruně bez rozdílu výšky.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 4.5.2017 10:57

Na Ledanu se taky moc těším. Malý dvouletý stromek má asi čtyři plůdky. Je na podnoži ZR, takže roste pomaleji, ale jistě a zatím zdravě. S tím mrazem nevím, jak to tady bylo. Ráno byly všude na stromech svěšené listy a v sudech s vodou ne zrovna tenký ledový povlak. Silnější než v minulém roce koncem dubna. Takový Pinkcot vymrzl komletně, ale třeba ten vedlejší malý Big Red (snad to je on) má plodů dost. A vedle něj vyšší stromek Early Orange taky vymrzl, nebo Shamade, takže nemrzlo všude stejně. Na choulostivém Tomcotu se taky něco nakonec vylouplo. Nebo i na Milošově neoblíbeném Bebecu. Hodně překvapila Aurora, ale naopak Tsunami má jakousi podivnou nemoc, snad tu o které mluvil Jirka (FM).

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 5.5.2017 8:32

Radostný pohled na vzácný druh ovoce - meruňky, které nespálil mráz a prozatím je ani nestrávil moniliový úžeh. Plody má i falešná Rubistasmiley a něco málo i italská "pecka" (pro Jirku) San Castresse. smiley Velký Goldrich je přímo obsypaný.

Aurora
Aurora
Big Red
Big Red
Goldrich
Goldrich

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 11.187 (?), 5.5.2017 8:45

Ještě, že sem Petr ty fotky dává. Jinak bychom někteří ani nevěděli, jak odkvetlé a nezralé meruňky vypadají. Letos to znovu vidím na totálku.crying

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 7.5.2017 10:15

Nevím, jestli má Miloš totálku, nebo ne, to nám jistě brzo zdělí. Snad ho nezklame alespoň jeho nejoblíbenější meruňka Lejuna. Jelikož má přijít další pohroma, tak je možné, že tyhle radostné fotky meruňkové násady nemusí prozatím nic znamenat.

Orangered
Orangered
Veselka
Veselka
Veselka
Veselka
Farbaly
Farbaly
Goldrich
Goldrich

Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 7.5.2017 11:10

Chleba se bude lámat v úterý a ve středu nad ránem, u mě je to v tomhle období obvykle pro většinu meruní osudné.Byla by velká škoda přijít i o ten zbytek plodů kterým se podařilo uniknout, dubnovým mrazům, sněhovým vánicím a několikadenním lijákům.Jenže příroda dokáže být i pěkně krutá.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz