Průzkum zmrzlých meruňkových květů
|
|
|
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.240 (?) 4.5.2016 20:30
Bergeron mně letos vynechává, jinak by určitě taky přežil. Veharda taky vynechává, ale těch pár plůdků na ní je zdravých. Na Lealu jsem zapomněl, ale jelikož kvete velmi pozdě, tak by na tom mohla být podobně jako Kioto. Moniliový úžeh květů peckovin se projevuje i na broskvoních a slivoních, naštěstí jen sporadicky.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mimmo - Diamantový Zahrádkář (2263) - 66.105 (?), 4.5.2016 20:15
U mě jsou na tom nejlépe mrazuvzdorné meruňky na Vysočině umístěné blízko u domu (Bergeron, Leala a Veharda, 480 m.n.m. - skoro beze ztrát, plůdky zelené asi 7 mm). Na teplejší zahradě, kterou mám v 210 m, je to mnohem horší, ale na jižní zahradě na Balkáně (60 m.n.m.) to není po chemickém ošetření zlé. Přitom monilia je v Bulharsku a v Rumunsku v letošním roce přímo příšerná. Kdo není zvyklý chemicky ošetřovat, má obvykle strom napadený velmi silně. Poškození moniliou nezávisí tedy na nadmořské výšce ani na zeměpisné poloze, ale na chladném a deštivém počasí v době květu, nad 7 dní. A může to být v únoru nebo i v květnu. Druhá věc jsou mrazy. Tam nejlépe pomáhá modlení. Na třebíčsku se asi lidé modlili více než jinde. Pod minus 3 st. nám žádný borax ani šampión příliš nepomůže. Celkově očekávám v letošním roce v Evropě propad produkce meruněk o 40%.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 7.13 (?), 5.5.2016 11:59
Teď jsem se byla podívat na zahradě a i na kraji Prahy jsou meruňky téměř bez plodů. Ale zase taková zima tu nebyla. Je možné, že nelétaly včely.
Máme Velkopavlovickou a Bergeron. Velkopavlovickou jsem chtěla výhledově přeroubovat - nastal asi ideální čas:).
Zuzka
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.240 (?), 5.5.2016 15:19
Pokud mám od pana Topinky z Jaroměře opravdu Harcot, tak tedy ani ona žádná sláva. Stačilo by tak ještě o jeden stupeň méně a nebylo by vůbec nic, ani to Kioto. Kolik tady bylo stupňů opravdu nevím, nebyl jsem doma, ale v 6.30 nebyl na sudech s vodou ani náznak ledového povlaku, přesto mráz spáchal takovou spoušť. Taky nevíme, jak je to opravdu s tím poškozením plůdků. Někde se uvádí -0,4 až -0,9°C, někde snad už stačí k poškození teplota 0°C a něco málo nad nulou.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|