Poškození květních pupenů meruněk mrazem

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10507) - 70.240 (?)
8.4.2025 9:08

Zdravím, pane MB. Tady je stále sucho, takže monilie nemá dobré podmínky, ale časem se možná nějaká objeví. To samé s mrazem, nic co by stálo za řeč. EO roste dost topolovitě, takže mi nepřekáží. Kvetl celkem dost a o něco dříve než VP. Chuťově zajímavejší než EO je Orangered. Maďarskou nemám, jen roub Maďarské nejlepší.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 213.87 (?), 7.4.2025 22:02

Champion do meruněk už nepoužívám, i když jsem ho před lety zkusil do plného květu, ale taky jsem neporovnával. Stačilo by příště jednu malou větev zakrýt, aby zůstala nepostříkaná pro porovnání. 

Kolik jste napočítal ztráty v % a čidlo bylo přímo v koruně? V tabulce je -2.8°C... 10% poškození, pokud nenajdete nic poškozeného, tak Champion asi účinkoval.

Díky, ještě doufám že do středy oblaka přibudou, GEM vyhrožuje -4°C, topit se mi vůbec nechce, bude navíc po dešti mokro, průser je, že pár odrůd vymrzlo v pupenech narašené v únorových holomrazech a mají už teď 90% probírku, takže není rezerva na další probírkování. Nejhůř dopadnul Wondercot, vymrzlo v pupenech snad všechno. Leskora naopak v pupenech držák největší, stejně jako maďarské typy. MH

host - 140.157 (?), 7.4.2025 23:26
Asi myslíte v tabulce fázi F... pak mohu sloužit loňskou zkušeností, kdy v plném květu Leskora -5 s Championem dala s minimálním poškozením. Teď je poškozená podobně při vyšší teplotě, ale řekl bych, že se začíná blížit Géčku. Čidlo je umístené ve 2 metrech v koruně. Marek.

host - 189.109 (?), 8.4.2025 7:50

Moje meruňky v květu daly -5 °C i bez Championu. Nemyslím si, že by měl nějaký postřehnutelný účinek. Po pravdě ho pokládám pouze za sadařovo placebo. Zkoušel už někdo reálně jeho účinnost, tj. polovinu stromu postříkat a polovinu ne?

host - 123.20 (?), 8.4.2025 8:12

PzP: EO kvitol uz 5 dni pred Madarskou, takze ma uz tiez zelene plody ako Madarska, aj podobnej velkosti. Myslel som to tak, ze porovnam ako mraz -2 sejmul plody bez ochrany proti stromu s ochranou:) EO som nasiel hodeny v kute v zahradkarstve, pytal som sa preco tam je? Odpoved bola ideme ho vyhodit, iba preto som sa nad nim zlutoval - darovali ho k nakupu, zahrada je velka, miesto je, len chut robit aby bola :D Co ma tesi, ze vsetky 3 postreky proti moni sa podarilo tak super vystihnut, ze je problem najst vobec uschnutu vetvicku.  MB.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10507) - 70.240 (?), 8.4.2025 9:08

Zdravím, pane MB. Tady je stále sucho, takže monilie nemá dobré podmínky, ale časem se možná nějaká objeví. To samé s mrazem, nic co by stálo za řeč. EO roste dost topolovitě, takže mi nepřekáží. Kvetl celkem dost a o něco dříve než VP. Chuťově zajímavejší než EO je Orangered. Maďarskou nemám, jen roub Maďarské nejlepší.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2153) - 168.103 (?), 8.4.2025 10:11

Asi nezkoušel. Při postřiku asi nejde dost dobře hodnověrně postříkat jen část a druhou ne. A když už člověk drží postřikovač s roztokem v ruce, tak je jednodušší stříknout strom celý, co kdyby to vyšlo, tak bude úroda z celého stromu. Tak to mě napadne v okamžiku, když ten postřikovač držím v ruce.

host - 123.20 (?), 8.4.2025 13:08

Pan PzP, co hovorite na tu Madarsku najlepsiu, mali ste moznost porovnat ju s Madarskou? Teraz maju U Spomylsla Madarsku najlepsiu aj Madarsku C235, rozmyslam ze by som si este nieco kupil, pripadne obe a porovnam casom, ci tam bude nejaky rozdiel. Dakujem

U nas je tiez sucho, susedom, ktory nestriekali to aj napriek tomu zhorelo od moni, asi jej staci na sirenie aj rosa, ktora je pritomna v podstate kazdu noc, aj rano je vsetko orosene. Holt kazdy kraj je iny. MB

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10507) - 70.240 (?), 8.4.2025 14:03

My jsme tady proti Podunajské nížině s vegetací pozadu, takže je ještě brzo na bilancování monilie. Některé meruňky ještě kvetou. Ten roub Hungarian best bude mít první plody. Moc neroste, i když kolem ty větve falešné Vesny zkracuju. Určitě tady nějaké hodnocení Maďarské nejlepší bude, možná, že má i samostatné vlákno. Našel jsem ho, píšu odkaz:

https://www.zahrada.cz/forum/merunky/madarska-nejlepsi-hungarian-best-448200/?retezec=Hungarian%20best 

host - 141.54 (?), 8.4.2025 20:30
V plném květu při -5 často nějaký ten květ přežije, už jen proto, že se v koruně nachází ještě dost nerozvinutých poupat. Téma používat či nepoužívat měď při mrazech je asi věčné. Každopádně při aplikaci to chce mít dobré ochranné pomůcky a jak tu někdo zmiňoval, že rozprostírá plachtu pod strom, tak pod to se mohu jen podepsat. Marek.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz