Poškození květních pupenů meruněk mrazem

host - 213.87 (?)
18.3.2025 8:06

Asi budou další probírky, ráno -7,7st. MH

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2103) - 168.103 (?), 15.3.2025 14:26

Jinak samozřejmě jsem chtěl maximálně využít roubů od Vás a rouboval jsem také do korunek. Ale netroufal jsem si ani pomyslet, jak to dopadne, když záhy po roubování přišly ty mrazivé únorové dny. Ale přinemenším rouby Sugar Time naroubované do korunky FM3, zdá se, raší.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10444) - 70.240 (?), 16.3.2025 8:51

To jste mě moc nepotěšil, pane Waltře, ale podobnou zkušenost má i Martin. S tou Vackovou to je pech. Nejdřív se neujaly rouby, minulý rok odkopek od té pravokořenné Vackovy a teď zbytečně očkované květní pupeny. Je to trestuhodná nedbalost.smiley Hlavně nezkušenost se zbytečným očkováním květních oček. Přesazování odkopku je také věda, nedá se jen tak obrýt vyndat, přesadit a nazdar. Já jsem si hned říkal, že s takového mizerného kořene nic pořádného nevzejde. V létě bych vám poslal i Harbrite k porovnání s vaším RH, zářiovou O´Henry a k porovnání s vaším Earliglem Michaelu, Early RH, Sunhaven, Royalvee. Popřípadě i Harnas. Měly by zrát zhruba mezi FM3 a RH. Pokud se vám ujal Sugar Time, tak by mě fakt zajímal váš názor. Martin má povícero velmi pozdních broskvoní, ale co skutečně dozraje do dobré kvality, to je ve "hvězdách".

host - 236.5 (?), 16.3.2025 10:55

Pravokořená Vackova? Tu měl snad jen pan Vacek.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10444) - 70.240 (?), 17.3.2025 10:35

Tak samozřejmě, že na kůře není nikde uvedeno JÁ JSEM VACKOVA. Důležitým ukazatelem pravokořennosti je fakt, že plody odkopků mají totožnou chuť jako plody na tom prastarém snad více jak třígeneračním stromu u toho pána.

host - 200.242 (?), 17.3.2025 14:29
Jakou máte úspěšnost s očkováním do vzrostlých stromů pane Petře? Já mizernou. Asi 1/4 oček se chytí a další rok se z nich stanou větve, ale většina z nich sice zůstane živá jsou však neaktivní. Letos zkouším levné čínské roubovací kleště, rouby kupodivu zatím vypadají dobře. Marek.
,,
,,

host - 200.242 (?), 17.3.2025 14:30
.
Očka
Očka

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10444) - 70.240 (?), 17.3.2025 23:04

Zdravím, Marku. Očkování z minulého léta vypadá skvěle hlavně na broskvoních. Jak dlouho ten porost na stromech vydrží, to nevím. Není to určené pro úplné potlačení růstu původní odrůdy na kterou jsou ty cizí očka přenášené. Maximálně například na falešný South Haven, z něhož vylezla jakási bělomaska, je to možné, ale třeba O´Henry přenášené na Suncrest nikoliv. Suncrest chci určitě zachovat. První, co jsem přenášel před lety byly očka Early RH a ten jejich obrost už zaschl, ale původní stromek Early RH se zatím drží. Mrňavá, titěrná očka nerostoucích stromků Red Chiev a Discovery se nechytla, ale řádně vyvinuté pupeny Jerseymacu jsou na Julii v pohodě. Zkoušel jsem taky na radu přenášet očka ze zimních roubů k jarnímu očkování na stromy, ale jelikož se ujalo jen jedno očko meruněk z mnoha, které ale stejně časem zaschlo, tak už to zkoušet nebudu. Z roubovacích kleští jsem byl kdysi nadšený pro krásné tvarování roubu a podložky, které do sebe pěkně zapadly, ale když jsem vyndával ke zkoumání neujmuté rouby, tak byla dotyková místa na roubu i podložce hnědá. Už je nepoužívám, ale pracovalo se s nimi pěkně.

host - 213.87 (?), 18.3.2025 8:06

Asi budou další probírky, ráno -7,7st. MH

host - 1.200 (?), 18.3.2025 8:26

Východ Moravy -5,5°C cca 10% rozkveteno, takže z větší části K.O.

host - 123.20 (?), 18.3.2025 10:02

Podunajska nizina kusok od Hurbanova -7,2°C, neskutocne. VP a Madarske su tesne pred kvetom, celu noc som nechal ist protimrazovu zavlahu, uvidime ci to pomohlo. Nemal som odvahu pri takom mraze nechat to bez vody.

VP
VP
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty