Ochrana květů meruňky netkanou textilií

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
12.3.2021 12:17

Březen, s panem PP za kamna vlezem. frownA jak to vypadá, tak meteorologové hlásí další příchod zimy. Na běžky to určitě nebude, ale psa by jinak zcela jistě nevyhnal, jak se říká. Takže nic. Počasí k ničemu.  Jen ty meruňky, že nepokvetou koncem března, to je taková slabá útěcha. Tedy snad. Může se to zlomit a najednou budem chodit v kraťasech, jen to hvízdne. indecision

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 168.103 (?), 11.3.2021 10:01

no, jak už jsem tu psal, ta zakrývací plachta s oky se mi jeví lepší proto, že se dá lépe na strom pověsit a oka u země lze jednoduše využít k zatížení. Tím je plachta napnutá a lépe odolává větru. Samozřejmě je taky pevnější, nepotrhá se a nepoškodí větve obalené květy.Taky rozměr, zpravidla 4x5m, se jeví užitečnější. Ke spojení plachet se místo kolíčků na prádlo mnohem lépe hodí plastové klipsy pro uchycení rostlin. Walter

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 12.3.2021 12:17

Březen, s panem PP za kamna vlezem. frownA jak to vypadá, tak meteorologové hlásí další příchod zimy. Na běžky to určitě nebude, ale psa by jinak zcela jistě nevyhnal, jak se říká. Takže nic. Počasí k ničemu.  Jen ty meruňky, že nepokvetou koncem března, to je taková slabá útěcha. Tedy snad. Může se to zlomit a najednou budem chodit v kraťasech, jen to hvízdne. indecision

host - 168.103 (?), 12.3.2021 12:27

za každé ochlazení a zataženou oblohu jsem v tuto dobu rád. Oddálí se tím doba kvetení a tím se i zvětší naděje, že snad letos přeci jen něco sklidímeyes. Walter

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.144 (?), 12.3.2021 12:57

Na svatého Řehoře čáp letí přes moře, šelma sedlák, který neoře!

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 14.3.2021 17:02

Taky by se dalo říct, že se počasí vrací k normálu, žádné extrémní tepla v březnu pravděpodobně nebudou. Až se zase všechno rozjede na plný pecky, letadla auta atd., bude možná sucho a teplo, jako před kovidem.. 

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 15.3.2021 11:42

I když mě Oslavan bombarduje reklamou na protimrazová kamna a svíce, nemám je v plánu a nebudu nic obalovat ani žádnou textilií. Maximum co dělám je protimrazová ochrana květů "mědí", ale většinou všechno zmrzne až po odkvětu. Kdyby se jednalo o jeden strom, bylo to něco jiného, potom bych uvažoval o těch svících. 

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1710) - 165.146 (?), 19.3.2021 14:02

Meruňkáří mě snad odpustí ale nevěděl jsem kam tento příspěvek zařadit a nové téma by bylo zbytečné.Počátkem března jsem kopulací narouboval na letorosty dvě nové odrůdy jabloní.Na včerejších snímcích je vidět orosení v kopulačním řezu (omlouvám se za kvalitu) a vzhledem k avizovaným hlubokým mrazům mám obavy zmrznutí orosení a možného poškození srůstových pletiv.Omotal jsem spoje silnou vrstvou husté netkané textilie.Nevím zda to pomůže ale v noci a dnes celé dopoledne sněžilo a na zesíleném obalu by mohla vzniknout sněhová krusta a případně i tepelně chránit.Zatím jsem nikdy takový problém neřešil ale pro klid dušičky jsem udělal toto opatření.Doufám, že to příroda zvládne.Jedná se o exkluzivní jabloňové sorty.Loni jsem také rouboval kopulací na venkovní podnožový letorost ovšem počasí mělo zcela jiný průběh.Roubované podnože člověk založí do sklepa a v klídku čeká na vhodné počasí k výsadbě.Možná moje zbytečná obava ale sychr je sychr.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

host - 168.103 (?), 19.3.2021 19:00

paní zima se rozhodla udělat pořádný zářez do budoucích květů. Předpověď není vůbec slibná a zejména v okrajových oblastech se může stát, že nakonec skoro nic nepokvete. Moje meruňkové pupeny jsou na tabulce kritických hodnot zmrznutí od p. Vladimíra ve stádiu C a pro toto stádium jsou kritické hodnoty možného zmrznutí -4° a nižší. Předpověď na nedělní ráno pro Č. Budějovice je -7° ve výšce 2m. Bohužel vzhledem k mému zdravotnímu stavu nemohu letos učinit žádná opatření pro zmírnění případných škod.Tak uvidíme, jestli něco přežije. Walter

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 19.3.2021 20:46

Naopak. Řádná zima jako za starých časů neumožnila výrazné narašení pupenů. Tak málo narašné meruňky už dlouho nepamatuju. Přesně touhle dobou tady meruňky kolikrát už začínaly kvést. Kdyby zima vydržela minimálně do konce března, tak bych se o úrodu nebál vůbec. Nejvíce narašené jsou ty asijské švestky nevhodné do našich podmínek. 

V tuto dobu nevídaně málo narašené meruňky
V tuto dobu nevídaně málo narašené meruňky
Asijská slivoň už se nemůže dočkat
Asijská slivoň už se nemůže dočkat

host - 168.103 (?), 21.3.2021 9:37

tak letošní stav je příznivější, než vloni, kdy přesně tento den mi meruňky i broskvoně vesele kvetly. Na druhé straně dnes ráno v Brně -7°, v Holešově ještě o stupeň víc, v jihozápadní polovině ČR opravdu dost silný mráz, který stačí na poničení květních pupenů. Walter

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz