Mráz ve vegetačním období

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1759) - 165.146 (?)
6.4.2025 9:31

Kdysi dávno jsem sem dával tuto tabulku.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Mrazové limity
Mrazové limity
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3356) - 113.233 (?), 6.4.2025 8:26

Můžete zde někdo dát ten obrázek ve kterém jsou uvedeny nízké teploty, kterým odolávají květy a plůdky merněk v jednotlivých fázích vývoje? Někde ho v počítači mám, ale nejsem ho schopen najít. Díky.

Vladimír

host - 113.172 (?), 6.4.2025 8:26

Při takové teplotě už můžou být určité poškození. Záleží v jakém stádiu. Na stromě bývají současně plně rozvinuté květy a zároveň nerozvinutá nebo částečně poupata, která jsou více chráněna a mají odolnost vyšší. Broskvoně tvoří mnohonásobně více květů, než je potřeba pro dobrou úrodu. Základ u nich je tak jako tak důsledně provedená probírka plodů. Pokud ji udělá mráz, je stále ještě šance na dobrou úrodu a máte méně práce. 20 litrů se mi zdá nějak hodně. Kolik máte stromů? Zahradu jste si neotrávila. Měď je přece zároveň i stopový prvek důležitý pro rostlinu. Důležitější než v květu je ale ji aplikovat za začátku rašení proti kadeřavosti.

host - 33.24 (?), 6.4.2025 10:03
19 stromů. Ale nutno dodat, že postřikovač úplně nespolupracoval, spíš než mlha to byl opravdu postřik. Ještě se zeptám - jak dlouho tato ochrana bude účinkovat? Děkuji moc! A děkuji všem za uklidnění.

host - 33.24 (?), 6.4.2025 10:04
Pardon, mělo být 14 stromů - mám tam chybu.

bohous - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (155) - 167.27 (?), 6.4.2025 8:39

O žádné otrávení zahrady se nejedná, pokud používáte předepsané koncentrace. Dnešní úzkostné odsuzování chemie v zemědělství považuji za přehnané a tzv. "ekologické" potraviny jen za odůvodnění vysoké ceny. Samozřejmě je dobře chemii na zahrádce minimalizovat, ale velmi často to bez ní prostě nejde. Vede to jen k nekontrolovatelnému přemnožení chorob a škůdců, které řadu pěstitelů zcela odradí. Zvláště v posledních letech prakticky bezmrazých zim, které nám moc nepomáhají. Třeba tlak padlí byl v loňském roce naprosto fatální.

host - 213.87 (?), 6.4.2025 9:26

Nevím jestli se ta tabulka zobrazí čitelně. Zkusím MH

teploty
teploty

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1759) - 165.146 (?), 6.4.2025 9:31

Kdysi dávno jsem sem dával tuto tabulku.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Mrazové limity
Mrazové limity

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2135) - 168.103 (?), 6.4.2025 10:12

Opravdu se nejspíš o otrávení zahrady nejedná. Přidám ale názor. Jde také o to, kolik postřikové kapaliny se na stromy spotřebuje. A 20 litrů na 14 stromků už je docela dost, když doporučená dávka je 500-1000 litrů/ha, tak to jen, až budete dělat postřik příští jaro. Já taky mám pod broskvemi záhonky, teď je těsně vedle stromků zasazené zelí a salát.  Za tím účelem už několik let před postřikem (proti kadeřavosti) rozprostírám pod stromky igelitové plachty a zachytím na ně prakticky všechno, co neulpí na stromcích. Je třeba si uvědomit, že jeden postřik nic neznamená, ale, řekněme, 20 postřiků za dobu života stromku už je slušné množství mědi, která zůstane v půdě a nikam se neodplaví.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3356) - 113.233 (?), 6.4.2025 12:06

Děkuji všem za ochotu najít tabulku s kritickými teplotami pro vývoj květu až plodu na meruňkách. Nakonec se mně zadařilo a našel jsem jednu tabulku z mnoha.

Tabulka
Tabulka

host - 248.180 (?), 6.4.2025 13:24

Ad spotřeba postřiku na stromky - ono záleží i na velikosti těch stromků  wink   Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky21:23
Velký stůl z překližky13:14
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz