Meruňky 2022-2

host - 40.101 (?)
28.7.2022 11:30

Jaké viditelné příznaky napadení PPV na plodech?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 27.7.2022 21:54

Šuplérou na ně. Pěkné, Tomáši, hlavně aby chutnaly. Taky bych si dal. Kdysi jsem četl, že v Evropě Goldrich vytlačil Hargrand právě kvůli nějakým chorobám, možná i přetěžováním sromů úrodou. 

Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 28.7.2022 7:54

Tu násadu meruní máte vcelku normální, mladé stromky často produkují ovoce větší velikosti.V horších pěstitelských oblastech můžou stromy meruněk odejít na vysílení z přeplození, zdravé stromy se tomu dokážou bránit propadem plodů, střídavou plodností a slabšími přírůstky v daném roce.Na plodech máte viditelné příznaky napadení PPV, takže v následujících letech bude vlivem šarky propad plodů větší, plody budou menší hůře vybarvené a chuťové vlastnosti se budou taky zhoršovat.

host - 40.101 (?), 28.7.2022 11:30

Jaké viditelné příznaky napadení PPV na plodech?

Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 28.7.2022 12:49

Světlé žluté skvrny na plodech Hargrandu, jsou patrné na stromku i na plodu na váze.Hargrand je na PPV mimořádně citlivý, při silnějším průběhu nemoci jsou plody nepoživatelné (v dužině jsou bílé, vatovité útvary s hnědými vlákny).

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.10 (?), 28.7.2022 12:52

já tedy vidím na fotce shluku meruněk se šuplérou alespoň 4 meruňky se světejší skvrnou na slupce a to je vzhledový znak nakažení. Také na fotce s rozpůlenou meruňkou je vidět na pecce světlý kroužek, což je také vzhledový znak nakažení. Ty symptomy zatím ale nejsou nijak intenzivní. Walter

host - 81.144 (?), 28.7.2022 13:25
Fotku s příznaky šárky na pecce jsem zde nikde nezaznamenal, ale kdyby na to nepřišla řeč, těch příznaků na plodech bych si nevšiml. Jinak ještě ke sklizni. Dokážete si představit dělat kvalitní sklizen setřasačem za traktor? Já tedy rozhodně ne a ani do kvasu.. Prostě to chce při větší výměře brigádničky na žebřících a dělat minimálně 4 ale v lepším případě až 6 ručních protrhávek na jednom stromě. Když to někdo omele všechno na jeden zátah a jde prodávat, tak fakt nevím za co chce inkasovat 50 Kč a víc za 1 kg meruněk.

TomášV - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (59) - 12.8 (?), 28.7.2022 19:10

Ano, i na pecce se objevuje flíček - kroužek. Zatím ne u všech plodů. Co se dužniny týká, je bez defektů jak vzhledově, tak i chuťově. Má místa s různou intenzitou uzrání, ale chuť je vinikající, dužnina sladká a ke slupce s příjemnou kyselinkou, velmi šťavnatá a rozplývající se. Doufám, že ta šarka nebude moc sílit. V téhle míře by to ještě šlo ignorovat. Jinak budu určitě stříkat ptoti monilioze a suché skvrnitosti.

host - 81.144 (?), 28.7.2022 9:11
Pane Tomáši, byly roky, kdy jsem žádnou probírku na stromech v plné plodnosti nedělal a k žádnému úhynu nedošlo, ale kvalita plodů nebyla moc dobrá. Tak jak někdo říká, že když jde ovoce do kvasu není potřeba probírka, není to pravda. Ono je důležité se o odplozené stromy po sklizni postarat. Mnoho lidí když je násada zalévá, přihnojuje, a po očesání nechají stromy svému osudu bez další péče. Přitom je tak důležité je po sklizni aspon dobře zavlažit. Co se šárky týká tak je to jako se švestkama. Některé stromy jsou s ní schopné žít a dobře plodit. Jiné mají malé scvrklé ovoce, které předčasně opadává.

host - 81.144 (?), 28.7.2022 23:05
Merunková sezona roku 2022 se přiblížila u nás v Chřibech na zahradě a v sadě ke konci. Už toho na stromech moc není. Po problémech s moniliovou spálou, která se nechtěla vůbec vzdát a na problémy jsem si částečně zadělal sám, protože nechci stříkat v plném květu, kvůli všemožnému opylujícímu hmyzu... a po kroupách, které dost pošramotily některé plody musím říct. Takovou kvalitní úrodu jsem snad ještě nikdy neměl. Zavařeniny, marmelády, podělení příbuzenstava, menší prodej přebytků, už zbývá jen napálit dobrou merunkovici.

host - 226.113 (?), 3.8.2022 20:38
Poslední plody meruňky Leskora u jižní strany domu. Čekáme na Goldrich a na podzim bude snad i Bergeron. Letošní horké léto to snad zvládne již v průběhu září. Příjemné meruňkové hody přeji.
Leskora na myrobalanu
Leskora na myrobalanu
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty