,,díky "nižším" teplotám než v hlavních pěstitelských oblastech mohou být plody při řádné péči chutnější a aromatičtější, než z míst kde jsou teploty vyšší, a ovoce zraje moc rychle "
---
Ano ovoce v teplých oblastech zraje rychle, ale tak to má správně být. U některých odrůd jablek nebo révy (severských) asi platí to si popistujete, chladnější klima vytváří více kyselin a aroma. Ale u meruněk si nejsem jist, jestli to platí u všech taktéž - meruňky nejlépe zrají při stabilních teplotách nad 30°C, a teplých nocí, které tady třeba u mě na severovýchodě letos vůbec nebyly. Možná i díky tomu jedna z nejlepších odrůd - Velkopavlovická tady opět nedozrála, slunce málo, chladno přes den a v noci obzvlášť. Bergeronka v tu samou dobu jako VP ale obstála a byla celkem sladká.
Hodnotím podle chuti. 0-10 bodů.
Forum 8bodů vynikající
Vanillacot, Leskora, Bergeron 6-7bodů velmi dobré
Magiccot, Perlecot 5bodů dobré
Aprisweet 4body uspokojivé
Big Red 2body neuspokojivé
Velkopavlovická 1bod propadák
Co se týká propadu plodů, hniloby, praskání a jiných ztrát před zráním, tak nejlépe dopadla Vanillacot bezeztrát, za ní Forum (trochu vosy, mravenci), pak ty Coty celkem držáky, a naopak největší propadák tradičně dvojice Leskora - Velkopavlovická... denodenně starost o plody, praskání po deštích, několikatýdenní nesmyslný propad (nebyly přeplozené spíš naopak) a k tomu hniloba.
Odolnost na mrazy nejhorší Velkopavlovická, Leskora / Bergeron o trochu lepší / nejlépe odolaly Vanillacot, Forum, Perlecot. MH