Meruňky 2022-2

host - 81.144 (?)
9.8.2022 21:33
Ono ty teploty o kterých píšu platí i pro Velkopavlovickou a není to jen můj názor. U nás asi tolik nepršelo praskání tedy žádné a hniloba způsobena kroupama ze začátku, ale hlavně náletem hmyzu (píšu to obecně, abych se nikoho z chovatelů nedotkl) a týkalo se to všech odrůd kromě Hargrandu a Goldrichu. Ale v době zrání už jsem žádné přípravky proti plísním nepoužil. Já jsem jak píšete nesmyslný propad zaznamenal u jedné nepřeplozené Madarky, a už jsem zde o tom na foru psal, u které se v mrazech netopilo, ale to co zůstalo putovalo na přímý konzum a do hrnce na limitovanou edici merunkové marmelády(4 kg plodů z dost velkého stromu) protože chutově byla nesrovnatelně lepší než výborná Madarka s přiměřenou násadou po protrhávce. Bergeron vám spíš než mrazy poškodil moniliový úžeh... Zdravím z Chřibů.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 81.144 (?), 9.8.2022 16:24
Vyhodnocení merunkové sklizně roku 2022. Vzhledem k tomu, že mojí nejpozdnější odrůdou je Bergeron, mohu k dnešnímu dni prohlásit moji merunkovou sklizen v Chřibech za ukončenou. Beze sporu to byla nejlepší sklizen mého života, a pochybuju, že někdy bude lepší, protože už nebudu mít tolik času se v budoucnosti věnovat probírkám plodů a postupné protrhávce zralých plodů v době sklizně. A některé stromy už hodně stárnou. Nakonec nejvíce zklamal opět Goldrich, ale za onemocnéní šárkou se kterou se nedokáže vyrovnat nemůže. Má ji více mých meruněk, ale dokážou se s ní poprat lépe. Mezi nejpovedenější odrůdy podle doby zrání letos ohodnotím Leskoru, Velkou ranou, Madarskou a Bergeron. Sice jsem přemýšlel jednu dobu o vyhlášení samosběru, ale prodělal bych na tom, protože merunky nejsou jablka a ani víno, které může trhat každy. Mrazy, kroupy, sucha i sluneční úpal; vše bylo překonáno a jestli ještě někdy někdo bude tvrdit, že jsme pouze oblast pro pěstování jablek a švestek, nemá pravdu. Z okrajových oblastí kde díky "nižším" teplotám než v hlavních pěstitelských oblastech mohou být plody při řádné péči chutnější a aromatičtější, než z míst kde jsou teploty vyšší, a ovoce zraje moc rychle. Sice se Goldrich díky šárce jako jediný nepovedl, ale jinak nemohu žádnou odrůdu nazvat propadákem a kvalita sklízených plodů se měnila v závisloti na postupné protrhávce.

host - 213.137 (?), 9.8.2022 17:49

,,díky "nižším" teplotám než v hlavních pěstitelských oblastech mohou být plody při řádné péči chutnější a aromatičtější, než z míst kde jsou teploty vyšší, a ovoce zraje moc rychle "

---

Ano ovoce v teplých oblastech zraje rychle, ale tak to má správně být. U některých odrůd jablek nebo révy (severských) asi platí to si popistujete, chladnější klima vytváří více kyselin a aroma. Ale u meruněk si nejsem jist, jestli to platí u všech taktéž - meruňky nejlépe zrají při stabilních teplotách nad 30°C, a teplých nocí, které tady třeba u mě na severovýchodě letos vůbec nebyly. Možná i díky tomu jedna z nejlepších odrůd - Velkopavlovická tady opět nedozrála, slunce málo, chladno přes den a v noci obzvlášť. Bergeronka v tu samou dobu jako VP ale obstála a byla celkem sladká.

Hodnotím podle chuti. 0-10 bodů.

Forum 8bodů vynikající

Vanillacot, Leskora, Bergeron 6-7bodů velmi dobré

Magiccot, Perlecot 5bodů dobré

Aprisweet 4body uspokojivé

Big Red 2body neuspokojivé

Velkopavlovická 1bod propadák

Co se týká propadu plodů, hniloby, praskání a jiných ztrát před zráním, tak nejlépe dopadla Vanillacot bezeztrát, za ní Forum (trochu vosy, mravenci), pak ty Coty celkem držáky, a naopak největší propadák tradičně dvojice Leskora - Velkopavlovická... denodenně starost o plody, praskání po deštích, několikatýdenní nesmyslný propad (nebyly přeplozené spíš naopak) a k tomu hniloba.

Odolnost na mrazy nejhorší Velkopavlovická, Leskora / Bergeron o trochu lepší /  nejlépe odolaly Vanillacot, Forum, Perlecot. MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 9.8.2022 18:22

Jen malá poznámka. VP může být někdy propadák, to souhlasím, ovšem každoročně při degustaci prvních zralých plodů je to "pohádka". Překvapil mně jeden plod Monster Cot, celkem povedený, až jsem se musel přesvědčit, jestli nebyl odjinud. Big Red na likvidaci, Goldrich - největší stabilizační prvek zdejšího meruňkového porostu. Spolehlivost ve všech směrech. Nezklame. Takovou odrůdu potřebuju. Ne nějaké meruňky, které dřív shnijou než dozrajou, nebo ty, které jsou mdlé až hanba. Nebo nějaké rezistenty, co nevyrostou a nevyrostou. 

host - 81.144 (?), 9.8.2022 21:33
Ono ty teploty o kterých píšu platí i pro Velkopavlovickou a není to jen můj názor. U nás asi tolik nepršelo praskání tedy žádné a hniloba způsobena kroupama ze začátku, ale hlavně náletem hmyzu (píšu to obecně, abych se nikoho z chovatelů nedotkl) a týkalo se to všech odrůd kromě Hargrandu a Goldrichu. Ale v době zrání už jsem žádné přípravky proti plísním nepoužil. Já jsem jak píšete nesmyslný propad zaznamenal u jedné nepřeplozené Madarky, a už jsem zde o tom na foru psal, u které se v mrazech netopilo, ale to co zůstalo putovalo na přímý konzum a do hrnce na limitovanou edici merunkové marmelády(4 kg plodů z dost velkého stromu) protože chutově byla nesrovnatelně lepší než výborná Madarka s přiměřenou násadou po protrhávce. Bergeron vám spíš než mrazy poškodil moniliový úžeh... Zdravím z Chřibů.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz