Slimáci 2022

host - 92.38 (?)
28.5.2024 17:31

Počítejme:  Američtí výzkumníci použili 2%ní roztok, což odpovídá 200g čistého kofeinu na 10ilitrovou konev.
Při velmi optimistickém obsahu 30mg kofeinu v 1g suché kávy (většinou je ho tam méně) to vychází tak, že na 10 litrů postřiku je třeba extrahovat kofein z bezmála sedmi kilogramů (!) kávy. Což je už jen technicky těžko proveditelné.
  Reálnější by bylo sehnat čistý kofein

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 154.27 (?), 28.5.2024 8:36

Fakt tomu věříte? Babská rada použít lógr na ochranu záhonů proti slimákům je tu už dlouho. Ale nikomu to nefunguje. Moje zkušenost: kýble lógru z firmy shromažďuji a sypu do kompostu, přesto se slimáci vesele po jeho hromadách prohánějí. Zlikviduje je až pár granulek Granulaxu pohozených na těchto hromadách. ;) Ale klidně si vyzkoušejte sama. Jen vám předávám svou zkušenost, abyste pak nebyla zklamaná...

host - 141.155 (?), 28.5.2024 9:56

Obsah kofeinu v pressu je 20x nižší, než použila výzkumnice. A vzhledem k dobré rozpustnosti to bude s logrem podobné.

host - 154.222 (?), 28.5.2024 10:45

Tak teď nevím, co a jak chcete přepočítávat. V pressu je dejme tomu 5 mg kofeinu na 1 ml. To uvažujete jako 0,5% koncentrace? I tak to je jen 4x nižší, než bylo použito ve studii. Když ale vezmete lógr bez tekutiny, jaká tam je koncentrace? Řekl bych, že významně vyšší. Nemluvě o tom, že ten postřik ve studii aplikujete na každé místo jen nepatrné množství, kdežto vysypaný lógr máte veškerý kofein na jednom malém místě, tzn. nesrovnatelně vyšší koncentrace. Přesto slimákům nikterak nevadí, proto pochybuji nad jeho účinností. Aspoň tak to chápu při použití mého chabého selského rozumu. :)

Přesto mi cena cca 100 Kč na vytvoření jednorázového 10 l postřiku přijde značně nevýhodná oproti použití granulek. Působí to kontaktně, tj. je potřeba postříkat přímo slimáky? Na zahradě nemožné. A nebo to působí požerově? Pak si tím musíte postříkat zeleninu a nechat ji slimáky ožrat, protože okolní trávu žrát nebudou. Nic moc představa. A v neposlední řadě - aplikace byla testována na malé slimáčky v substrátu orchidejí. Bude fungovat i na běžné velké?... Vychází mi výhodněji a spolehlivěji granule. A kdo je odpůrce chemie, může si ty granule nasypat na podložku, aby byly izolované od země. Klidně i do domečku se stříškou, aby se nerozmočily či aby neargumentoval nebezpečím pro zvířata. Slimák se dostane do nepatrné štěrbiny... Ochrání se tak spolehlivě a dlouhodobě při použitém nepatrném množství.

Nicméně jestli do toho půjdete, výsledek toho pokusu mě zajímat určitě bude.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3340) - 61.42 (?), 28.5.2024 11:01

Souhlasím. Kofein je dobře rozpustný a většinu z něho v té kávě vypijeme, V tom socu už skoro nic nezůstane. Vítám to, že někdo s tím chce začít. Jinak to není žádná babská rada (kterých je u nás až přespříliš), ale způsob ověřený oficiální organizací v USA.

Vladimír

host - 248.202 (?), 28.5.2024 12:22

Zkoušela jsem posypat záhony i přímo mletou (starší, už nevoněla) kávou - a účinek žádný. Akorát žížalám se tam líbilo...           Lída

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3340) - 61.42 (?), 28.5.2024 16:54

Myslím si, že ověřit jestli kofein opravdu škodí slimákům, je jednoduché. Uvařit silnou kávu například z levné Jihlavanky a střiknout to na slimáky. Pochopitelně soc nepomáhá a mletá káva má kofein v pro slimáky nepoživatelné formě. Nějak tak doufám, že paní Monika to odzkouší.

Vladimír

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 9.142 (?), 28.5.2024 17:21

Podle mne je celá ta diskuse na nic. Účinnou látku musíte nějak dostat na, nebo do slimáka. Jak by asi musel vypadat přípravek, který zasáhne slimáky 10 cm hluboko. Jak by asi zamořoval půdu. To že je slimák nalákán návnadou je zatím asi jediný přijatelný způsob.

host - 92.38 (?), 28.5.2024 17:31

Počítejme:  Američtí výzkumníci použili 2%ní roztok, což odpovídá 200g čistého kofeinu na 10ilitrovou konev.
Při velmi optimistickém obsahu 30mg kofeinu v 1g suché kávy (většinou je ho tam méně) to vychází tak, že na 10 litrů postřiku je třeba extrahovat kofein z bezmála sedmi kilogramů (!) kávy. Což je už jen technicky těžko proveditelné.
  Reálnější by bylo sehnat čistý kofein

host - 81.144 (?), 28.5.2024 17:40
Já na slimáky používám komerčně vyráběný a prodávaný přípravek, který v mých podmínkách funguje. Můžete zkusit sypat pilinama a nebo popelem meziřadky.

MonikaP - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (61) - 32.142 (?), 28.5.2024 18:11

ďakujem za reakcie :) Kukala som že sa dá napr. aj zohnať 1kg prášku kofeínu za cca do 20eur. Miešať to s tým by zas tak strašne draho nevyšlo, obzvlášť keď by som radšej striekala na list a tam je tá koncentrácia nižšia. Používam aj Ferramol ale ani ten nevyjde najlacnejšie ak by som chcela poctivo dopĺňať to čo za noc zožrali, A mám obavu či fosforečnan železnatý nieje len drahé krmivo pre slimáky, že ich kŕmime aby miesto zeleniny žrali granulky:) Kiež by som sa mýlila. Metaldehyd vôbec neberiem do úvahy, máme tu rodinku ježkov, ropuchu som tu tiež videla pred pár dňami a pod. (aj keď si myslím že ani slimák plný fosforečnanu železnatého nie je pre ježkov ideálne krmivo)

Nemám čo stratiť, proste to vyskúšam a uvidím :)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz