Včera som za hodinu nazbierala 1280 slizniakov:(väčšinou boli na zemiakoch. Našla som tieto info tak to idem vyskúšať, len ešte podumám nad koncentráciou lebo by som chcela postrek na list a ten má byť menej koncentrovaný ako postrek na pôdu:
"Kofeín zneškodňuje slimákov
Od Marcia Wood
26. júna 2002
Kofeín môže odpudzovať alebo zabíjať slimáky, ktoré by inak mohli zožrať a zničiť rastliny, uvádzajú vedci z Agricultural Research Service vo vydaní vedeckého časopisu Nature z 27. júna 2002.
Kofeín je ekologicky prijateľná prírodná zlúčenina, ktorá má veľký potenciál ako alternatíva k dnešným chemickým prostriedkom na ničenie slimákov a ulitníkov. Tvrdí to Robert G. Hollingsworth, výskumný biológ z poľnohospodárskeho výskumného strediska U.S. Pacific Basin Agricultural Research Center v Hilo na Havaji.
Hollingsworth uskutočnil štúdie s kofeínom v spolupráci s výskumným entomológom Johnom W. Armstrongom z centra v Hilo a Earlom Campbellom z americkej služby pre ryby a divokú prírodu v Honolulu.
Myšlienka použitia kofeínu na potlačenie škodcov nie je nová. Hollingsworth a jeho kolegovia sú však zrejme prví, ktorí uvádzajú, že kofeín dokáže týchto ulitníkov potlačiť, ako je havajský slimák Zonitoides arboreus. Tento drobný slimák je bežným a nákladným škodcom pre pestovateľov pestrých a exotických tropických orchideí na Havaji. Tieto orchideové farmy sú svetoznáme kvalitou, množstvom a rozmanitosťou kvetov, ktoré produkujú.
Pri predbežných pokusoch vo svojom výskumnom skleníku v Hilo Hollingsworth aplikoval 2 % roztok kofeínu vo vode ako postrek na materiál z kokosových šupiek, v ktorom sa orchidey pestujú. Tento rastový substrát, nazývaný kokosové vlákno, bol zamorený drobnými slimákmi. Vedci zistili, že kofeínový sprej zabil až 95 % slimákov.
V ďalšom experimente výskumníci ukázali, že v rastovom médiu ošetrenom 2-percentným roztokom kofeínu bolo po 30 dňoch od aplikácie postreku iba 5 slimákov. To je v kontraste s 35 slimákmi, ktoré našli v rastovom médiu, ktoré bolo ošetrené štandardnou dávkou metaldehydu, bežného moluskocidu.
Budúce výskumy poskytnú ďalšie podrobnosti o schopnosti postrekov s kofeínom chrániť kvetinové plodiny pred nájazdmi mäkkýšov. Kofeín, prirodzene sa vyskytujúca zlúčenina napríklad v káve a čokoláde, je federálnou vládou hodnotený ako „všeobecne uznávaný ako bezpečný“.
ARS je hlavnou výskumnou agentúrou amerického ministerstva poľnohospodárstva"
https://www.ars.usda.gov/.../2002/caffeine-foils-snails/