Slimáci 2022

host - 117.61 (?)
6.1.2022 1:41

Když jsewm viděl asi 10 cm dlouhého  "španěláka" v porostu  nad Kaprunem v rak. Alpách, tak jsem ztratil naději, že je velké mrazy znbičří...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 243.226 (?), 4.1.2022 22:22, zobrazeno: 4300x

Tak se mě začíná chytat panika. V prosinci napadlo sněhu víc, než za posledních pět let dohromady, na Vánoce obleva, 27. jsme měli holomrazy v noci -13, přes den -6 a dnes, 4.1.2022 mi po zahradě leze dospělý slimák. Na Silvestra jsem pozoroval mladé kusy, ovšem kde se tenhle macek vyhrabal, když před týdnem mrzl i fridex, to nevím...  Každopádně začínám tušit že zatímco se svět brání covidu,  lidstvo mezitím nepozorovaně zlikvidují slimáci.

host - 124.3 (?), 5.1.2022 8:52

Planý poplach. Na fotce je slimák největší ne plzák španělský. Sice nějakou škodu udělat taky může, ale není jich tolik a prospívá tím, že příležitostně požírá menší druhy plžů, včetně plzáka španělského.

host - 243.226 (?), 5.1.2022 10:12

To znám z literatury taky. Ovšem v loňském roce jsem ve skleníku měl prakticky jen tyto kusy a zlikvidovat je bylo nemožné. Po manuální likvidaci je tento druh schopný ještě minimálně 30 minut konzumovat dál.

O tom že požírá menší plže v sortimentu pěstované zeleniny značně pochybuji, nepočítám samozřejmě mrtvé kusy - ty ale požírají i ty menší kusy vzájemně.

host - 97.89 (?), 5.1.2022 17:58

Loni jsem jich u nás viděl maximálně 5, oproti španělským velký nepoměr. 

host - 243.226 (?), 6.1.2022 8:44

Gratuluju. U nás přebírají velení právě oni. Mám několik míst, odkud se sem stahují a opravdu toho sežerou daleko víc. Pravděpodobně i lépe přezimují.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 5.1.2022 19:46

Pevně doufám, že ty hnědé španělské potvory - plzák španělský - ty mrazy nepřežily. Tam nahoře v těch 570 mnm jich několik let bylo šíleně. Pak ale přišla jedna či dvě tuhé zimy a od těch dob jsem je tam neviděl.

Loni jsem pár slimáků našel v zelí, ale byli to ti naši šedí endemičtí. Ale ne slimák největší. Byli mnohem menší a bez skvrn. A vím jistě, že dokážou přežít i tuhé mrazy. Ale moc škod nenapáchají, protože nejsou přemnožení.

Milan HP

host - 117.61 (?), 6.1.2022 1:41

Když jsewm viděl asi 10 cm dlouhého  "španěláka" v porostu  nad Kaprunem v rak. Alpách, tak jsem ztratil naději, že je velké mrazy znbičří...

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 6.1.2022 5:16

Samozřejmě to nemůžu tvrdit jistě, ale myslím, že to nebyl "španělák". Slimák žlutý žije do výšek 1700 mnm, někdy i výš. A je endemický ve Střední Evropě. Žere houby a lišejníky a potřebuje les.

Díky tomuhle vláknu jsem se na ty slimáky, plzáky a plžíky podíval trochu blíž. 3 rody a nejmíň 60 druhů. A samozřejmě každý žije trochu jinak. Takže nepanikařit: není slimák jako slimák. Uvidíte-li ho, nemusí to znamenat, že máte po úrodě.

Milan HP

MonikaP - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (61) - 32.142 (?), 27.5.2024 20:57

Včera som za hodinu nazbierala 1280 slizniakov:(väčšinou boli na zemiakoch. Našla som tieto info tak to idem vyskúšať, len ešte podumám nad koncentráciou lebo by som chcela postrek na list a ten má byť menej koncentrovaný ako postrek na pôdu:

"Kofeín zneškodňuje slimákov
Od Marcia Wood
26. júna 2002
Kofeín môže odpudzovať alebo zabíjať slimáky, ktoré by inak mohli zožrať a zničiť rastliny, uvádzajú vedci z Agricultural Research Service vo vydaní vedeckého časopisu Nature z 27. júna 2002.
Kofeín je ekologicky prijateľná prírodná zlúčenina, ktorá má veľký potenciál ako alternatíva k dnešným chemickým prostriedkom na ničenie slimákov a ulitníkov. Tvrdí to Robert G. Hollingsworth, výskumný biológ z poľnohospodárskeho výskumného strediska U.S. Pacific Basin Agricultural Research Center v Hilo na Havaji.
Hollingsworth uskutočnil štúdie s kofeínom v spolupráci s výskumným entomológom Johnom W. Armstrongom z centra v Hilo a Earlom Campbellom z americkej služby pre ryby a divokú prírodu v Honolulu.
Myšlienka použitia kofeínu na potlačenie škodcov nie je nová. Hollingsworth a jeho kolegovia sú však zrejme prví, ktorí uvádzajú, že kofeín dokáže týchto ulitníkov potlačiť, ako je havajský slimák Zonitoides arboreus. Tento drobný slimák je bežným a nákladným škodcom pre pestovateľov pestrých a exotických tropických orchideí na Havaji. Tieto orchideové farmy sú svetoznáme kvalitou, množstvom a rozmanitosťou kvetov, ktoré produkujú.
Pri predbežných pokusoch vo svojom výskumnom skleníku v Hilo Hollingsworth aplikoval 2 % roztok kofeínu vo vode ako postrek na materiál z kokosových šupiek, v ktorom sa orchidey pestujú. Tento rastový substrát, nazývaný kokosové vlákno, bol zamorený drobnými slimákmi. Vedci zistili, že kofeínový sprej zabil až 95 % slimákov.
V ďalšom experimente výskumníci ukázali, že v rastovom médiu ošetrenom 2-percentným roztokom kofeínu bolo po 30 dňoch od aplikácie postreku iba 5 slimákov. To je v kontraste s 35 slimákmi, ktoré našli v rastovom médiu, ktoré bolo ošetrené štandardnou dávkou metaldehydu, bežného moluskocidu.
Budúce výskumy poskytnú ďalšie podrobnosti o schopnosti postrekov s kofeínom chrániť kvetinové plodiny pred nájazdmi mäkkýšov. Kofeín, prirodzene sa vyskytujúca zlúčenina napríklad v káve a čokoláde, je federálnou vládou hodnotený ako „všeobecne uznávaný ako bezpečný“.
ARS je hlavnou výskumnou agentúrou amerického ministerstva poľnohospodárstva"
https://www.ars.usda.gov/.../2002/caffeine-foils-snails/

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3341) - 61.42 (?), 28.5.2024 0:34

Zajímavé..

Vladimír

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty