měsíčková mast - sádlo?



                     
host - 141.225 (?) 
28.3.2009 18:16

Na domácí výrobu měsíčkové masti se dá použít i bambucké máslo - není živočišné, jen rostlinné a i samo o sobě je skvělé - třeba na mazání rozpraskaných rukou. U domácí výroby mastí může nahradit sádlo, i když cena je samozřejmě vyšší. Ale nestalo se, že by nám zplesnivělo.

Zdena

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 174.166 (?), 28.3.2009 20:14

Dobrý postup na výrobu masti je taky v 3.dílu Herbáře pánů Janči a Zentricha. Vyrábím ji takhle i z kupovaného sádla, v ledničce vydrží několik let a nikdy nezplesnivěla, a navíc voní, což se o masti jen z měsíčku a ze sádla zrovna nedá říct. Tu knížku v knihovně běžně mají, ale pokud by bylo třeba, můžu sem postup opsat. Hanča

                     
host - 176.18 (?), 28.3.2009 20:42

Měsíčková mast se nedělá z kupovaného sádla, protože je solené. Dělala jsem ji několikrát, sádlo nakrájené na kostky jsem jen "vypustila" - neškvařila jsem ho, aby nebylo přepálené. Nikdy v ledničce neplesnivěla.

                     
host - 174.166 (?), 28.3.2009 21:03

Opravdu? To sádlo, co jsem kupovala já, solené nebylo. Solené samozřejmě být nesmí. Hanča

                     
Berta - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (127) - 148.153 (?), 29.3.2009 14:31

Dnes ráno v rádiu Plzeń mluvil o měsíčkové masti nějaký pan léčitel Josef Míka, Ten řekl, že se měs, mast nemá dělat ze sádla, ale z másla.Nevysvětlil proč, tak jsem vám všem jen chtěla dát vědět, co jsem o vašem tématu zaslechla.Zdravím B.

                     
host - 147.62 (?), 10.4.2013 17:55

Zdravím. Dala by se měsíčková mast připravit i vlitím měsíčkové tinktury do sádla? Děkuji

                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 10.4.2013 18:22

Sádlo bylo jedním z hlavních masťových základů v minulosti  /Adeps suillus/. Tak proč ne. Je velmi blízké lidskému tělu. Bylo konzervováno galanem propylnatým, který ale alergizoval. Dnes se používá výjimečně.

                     
host - 164.41 (?), 30.3.2009 22:17

Jé to byste byla moc hodná..děkuji.BM

                     
host - 174.166 (?), 30.3.2009 23:13

Takže podle Herbáře (Janča, Zentrich): Roztavíme 1/2kg sádla, přidáme 2 hrsti čerstvého květu měsíčku s kalichem. Necháme ztuhnout, dáme do ledničky, za 2-3 dni zas roztavíme, přidáme hrst čerstvých květů, opět dáme do ledničky, za další 2-3 dni znovu roztavíme a a opět přidáme hrst čerstvých květů.V jiné nádobce roztavíme asi 25g včelího vosku. Bylinnou taveninu přelijeme přes sítko s 2 vrstvami gázy, smícháme s voskem a za stálého ohřevu ve vodní lázni vmícháme obsah 1 tuby "červené" indulony a 1 tuby "heřmánkové masti" nebo Dermazulenu. Mícháme, až se vše spojí, přidáme 5g levandulového oleje nebo silice. Dobře zavřené uchováváme v ledničce.

Dávám mast do skleniček od dětské přesnídávky.

Jak se tu píše výš, že se má dělat z másla a ne ze sádla, nemám s tím sice zkušenost, ale myslím, že by se mast kazila. Dovedla bych si představit vyrábět ji z přepuštěného másla ghí, které se používá v indické kuchyni, to se nekazí. Hanča

                     
host - 224.19 (?), 23.8.2010 20:40

Dobrý den, musíte tu vyrobenou mast uložit v lednici nebo někde v chladu, pak vám vydrží třeba rok.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika