měsíčková mast - sádlo?
|
|
|
|
host - 174.166 (?) 30.3.2009 23:13
Takže podle Herbáře (Janča, Zentrich): Roztavíme 1/2kg sádla, přidáme 2 hrsti čerstvého květu měsíčku s kalichem. Necháme ztuhnout, dáme do ledničky, za 2-3 dni zas roztavíme, přidáme hrst čerstvých květů, opět dáme do ledničky, za další 2-3 dni znovu roztavíme a a opět přidáme hrst čerstvých květů.V jiné nádobce roztavíme asi 25g včelího vosku. Bylinnou taveninu přelijeme přes sítko s 2 vrstvami gázy, smícháme s voskem a za stálého ohřevu ve vodní lázni vmícháme obsah 1 tuby "červené" indulony a 1 tuby "heřmánkové masti" nebo Dermazulenu. Mícháme, až se vše spojí, přidáme 5g levandulového oleje nebo silice. Dobře zavřené uchováváme v ledničce.
Dávám mast do skleniček od dětské přesnídávky.
Jak se tu píše výš, že se má dělat z másla a ne ze sádla, nemám s tím sice zkušenost, ale myslím, že by se mast kazila. Dovedla bych si představit vyrábět ji z přepuštěného másla ghí, které se používá v indické kuchyni, to se nekazí. Hanča
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 141.225 (?), 28.3.2009 18:16
Na domácí výrobu měsíčkové masti se dá použít i bambucké máslo - není živočišné, jen rostlinné a i samo o sobě je skvělé - třeba na mazání rozpraskaných rukou. U domácí výroby mastí může nahradit sádlo, i když cena je samozřejmě vyšší. Ale nestalo se, že by nám zplesnivělo.
Zdena
|
|
|
|
|
|
|
host - 174.166 (?), 28.3.2009 20:14
Dobrý postup na výrobu masti je taky v 3.dílu Herbáře pánů Janči a Zentricha. Vyrábím ji takhle i z kupovaného sádla, v ledničce vydrží několik let a nikdy nezplesnivěla, a navíc voní, což se o masti jen z měsíčku a ze sádla zrovna nedá říct. Tu knížku v knihovně běžně mají, ale pokud by bylo třeba, můžu sem postup opsat. Hanča
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.18 (?), 28.3.2009 20:42
Měsíčková mast se nedělá z kupovaného sádla, protože je solené. Dělala jsem ji několikrát, sádlo nakrájené na kostky jsem jen "vypustila" - neškvařila jsem ho, aby nebylo přepálené. Nikdy v ledničce neplesnivěla.
|
|
|
|
|
|
|
host - 174.166 (?), 28.3.2009 21:03
Opravdu? To sádlo, co jsem kupovala já, solené nebylo. Solené samozřejmě být nesmí. Hanča
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.62 (?), 10.4.2013 17:55
Zdravím. Dala by se měsíčková mast připravit i vlitím měsíčkové tinktury do sádla? Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 164.41 (?), 30.3.2009 22:17
Jé to byste byla moc hodná..děkuji.BM
|
|
|
|
|
|
|
host - 174.166 (?), 30.3.2009 23:13
Takže podle Herbáře (Janča, Zentrich): Roztavíme 1/2kg sádla, přidáme 2 hrsti čerstvého květu měsíčku s kalichem. Necháme ztuhnout, dáme do ledničky, za 2-3 dni zas roztavíme, přidáme hrst čerstvých květů, opět dáme do ledničky, za další 2-3 dni znovu roztavíme a a opět přidáme hrst čerstvých květů.V jiné nádobce roztavíme asi 25g včelího vosku. Bylinnou taveninu přelijeme přes sítko s 2 vrstvami gázy, smícháme s voskem a za stálého ohřevu ve vodní lázni vmícháme obsah 1 tuby "červené" indulony a 1 tuby "heřmánkové masti" nebo Dermazulenu. Mícháme, až se vše spojí, přidáme 5g levandulového oleje nebo silice. Dobře zavřené uchováváme v ledničce.
Dávám mast do skleniček od dětské přesnídávky.
Jak se tu píše výš, že se má dělat z másla a ne ze sádla, nemám s tím sice zkušenost, ale myslím, že by se mast kazila. Dovedla bych si představit vyrábět ji z přepuštěného másla ghí, které se používá v indické kuchyni, to se nekazí. Hanča
|
|
|
|
|
|
|
host - 224.19 (?), 23.8.2010 20:40
Dobrý den, musíte tu vyrobenou mast uložit v lednici nebo někde v chladu, pak vám vydrží třeba rok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|