měsíčková mast - sádlo?



host - 210.193 (?)
28.3.2009 13:30

Dobrý den, já bych zas ráda věděla, proč nám domácí mast(vyrobená normálně na škvařeném sádle..), kterou nalejem do plastových a skleněných kelímků, uložené v chladu..SPLESNÍ.Děkuji BM

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 99.106 (?), 17.9.2008 12:30, zobrazeno: 49432x

dobrý den, prosím o radu ohledně domácí výroby měsíčkové, případně i jiné masti (heřmánek apod.) - je lepší koupit vepřové sádlo a z něj ji udělat, nebo nějakou vazelínu a z ní to udělat? Případně jaký použít poměr sušených květů. Díky za odpovědi.

   
host - 255.95 (?), 17.9.2008 12:39

Asi to bude záviset na účelu použití - jizvy sádlo, ostatní lékárenská vazelina. Sádlo míním domácí, t.j. vyškvařené doma.

   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 17.9.2008 13:42

Moji rodiče to každoročně vyrábí, používají sádlo, ale nekupují ho, to koupenése prý nehodí. Nakoupí nějaký syrový špek, a ten vyškaří doma na sádlo. Poměr ani to jak se to dělá neznám.

      
host - 255.95 (?), 17.9.2008 14:16

Opisuji od bylináře Váni: 500 g sádla, 2 dvouhrsti květu měsíčku zahradního, l kulička borové pryskyřice, 2 lžičky kafru, 100 g včelího vosku a 1 hrst květu heřmánku.

Postup: ve vodní lázni rozpustit sádlo, vložit rozsekané květy a vařit na mírném ohni 3 hodiny a nechjat stát do druhého dne.  Znovu nechat rozpustit na mírném ohni, přecedit a zbytky květů vylisovat a znovu vlít do masti a rozmíchat. Přes gázu procedit do zavařovací skleníce a opět ve vodní lázni mírně vařit. K tomu přidat borovou pryskyřici zabalenou v gáze, kafr a včelí vosk, vařit do rozpuštění. Po vychladnutí dát do lednice.

Pryskyřice se rozpouští pouze v lihu, vzniká zdání, že nic neubylo, ale rozpustí se terpentýnová silice a zbylá kalafuna se vyhodíPoužití: při bolesti v zádech masírovat 15 minut mastí, potom přikrýt gázou.

Přii zánětru žil a křečových žilách se do 200 g hotové masti přidá 10 g propolisové tinktury. Místo se natře na silnější vrstvu, zakryje ubrouskem, nahoru mikrotenový sáček a nechá přes noc. Za týden vyhojeno.

Tolik tedy uznávaný bylinář, řekla bych, že na běžné užití stačí jen ta úplně první čás bez pryskyřice atd., dále se mají používat pouze květy sytě oranžové, žluté jsou neúčinné.

Ještě: při křečových žilách mazat směrem k srdci, obráceně ne!

         
host - 111.1 (?), 17.9.2008 20:07

U těchto mastí jsem se vždycky divil, proč se používá sádlo, když čím více přepražené, může být karcinogenní. Náhodou jsem našel někde na netu, že sádlo pro výrobu mastí se vyrábí vařením nakrájeného špeku ve vodě. Potom se nechá schladnout a ztuhlé sádlo se z povrchu vody sebere. To se používá již klasickým způsobem, jak bylo popsáno výše.

            
jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 17.9.2008 21:07

Medzi "může být kardinogenní" a "je karcinogenní"  je priepastný rozdiel. To prvé je typický marketing napr. výrobcov masla. K tomu druhému nie sú dôkazy. Dosť pochybujem, že niekto niekedy dostal rakovinu kože z toho, že sa natieral sádlom, hoci aj prepáleným.

Ovšem skutočné tajomstvo prípravy "najlepšieho lekárenského masťového základu" sa dozviete z poviedky Ambrose Bierce-ho: Psí sádlo. 

Ambose Bierce: The Parenticide Club

               
host - 111.1 (?), 17.9.2008 21:16

jekyll, to je rada za všechny prachy, netahej sem tié vašé špecífíká.

                  
jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 17.9.2008 22:47

OK, nič som nepovedal.

Ja len že to s tou  karcinogenitou všetkého netreba preháňať.  Nie všetko je karcinogén, o čom v predajni zdravej výživy tvrdia, že karcinogén je.  Rakovina nevzniká tak, že "ideme okolo karcinogénu a máme rakovinu". Je to proces dynamický, žijeme neustále na karcinogénnom pozadí okolitého sveta a organizmus neustále túto karcinogenitu koriguje. Stav je v rovnováhe. Problém je, ak v korekcii nastane chyba... A to je iba jedna z možností...

               
host - 76.122 (?), 18.9.2008 1:29
Co by měli výrobci másla z toho, že budou pomlouvat sádlo?
                  
host - 210.193 (?), 28.3.2009 13:30

Dobrý den, já bych zas ráda věděla, proč nám domácí mast(vyrobená normálně na škvařeném sádle..), kterou nalejem do plastových a skleněných kelímků, uložené v chladu..SPLESNÍ.Děkuji BM

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika