Uzení klobás studeným kouřem



host - 10.193 (?)
28.9.2016 15:50

...maso sa zakonzervuje "kouřem" tak že teplotou y sa klobasa a maso dostalo tam kde by bolo pi udení za tepla.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 10.193 (?), 28.9.2016 15:38

...postup je jednoduchý, priamo pod klobasou či masom urobiť oheň aby vznikla tzv "pahreba" rozžhavené uhlíky. Toto sa zasype drevenými pilinami najlepšie bukové. Ak sú moc suche nebáť sa poliať vodou. verte že to nezhasne a bude to len tlieť cca 3-5 hod. potom sa nechá deň bez údenia a proces sa zopakuje a potom ešte raz. To znamená údiť čo 2 deň. Klobasa 3x, maso 5-6 krát. Zadná celá kýta cca 8-9 krát. Stačí takto. Údi sa tak na Slovensku, Maďarsku, Rumunsku... Dvoležité je potom nechať ešte klobásu aj šunku "odstáť" - vysušiť. Vydrží aj mimo chladničky kde je cca 10-15 st.smiley 

                     
host - 10.193 (?), 28.9.2016 15:50

...maso sa zakonzervuje "kouřem" tak že teplotou y sa klobasa a maso dostalo tam kde by bolo pi udení za tepla.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 16.12.2016 8:21

Mám dva dotazy na odborníky přes uzení studeným kouřem:
1. Pokud udíte v zimě za mrazu, nemáte problém, že v uzáku nedosáhnete ani kýžených 20-30 st? 
2. Udíte-li maso studeným kouřem, rozvlažujete ho ve vodě? Pokud ano, jak teplé?

                     
host - 114.253 (?), 16.12.2016 11:58

Uďák musíte mít ošéfovaný, jestli mrzne nebo ne, co chce, přidat dřevo, vzduch, klapa na peci, klapa nebo víko od uďáku.Zkušenosti s teplotiu dáte po jednom uzení. Maso zorvlažuji na 30 20 min a klobásy nikdy. Co 10 min. je obetřu utěrkou, jak rosí a pak už nic.

                     
host - 168.31 (?), 16.12.2016 12:25

maso som rozvlazoval klasicky 60-70 stupnov klobasu nie, udil som v plechovej skryni rovno pod masom ci klobasou 4 dni v kuse po 10hodin maso skvele vonave neskutocne po dyme ale uz to nerobim strasne narocne na cas a obsluhu udim teplym dymom 8-10 hodin aby sa maso dalo hned jest ci klobasy ale je to menej aromaticke dymom logicke, viktor

                     
host - 114.253 (?), 16.12.2016 12:41
uzení studeným kouřem... umíš číst?
                     
host - 168.31 (?), 16.12.2016 12:55

jasne ze viem citat majstre, v mrazivom pocasi je plechova skrina idealna na udenie studenym dymom

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 16.12.2016 12:56

Rozumím, taky nemíním (ani nemohu) strávit u uzení 2 dny. Ale koupil jsem generátor studeného kouře a chtěl bych to vyzkoušet a porovnat s tím mým teplým uzením. Bojím se ale, že generátor nevygeneruje dost tepla a v zimě bude v udírně prostě zima. Naštětí mám u udírny ještě topeniště, takže masu můžu přitopit. To už ale jaksi nebude ono.

                     
host - 168.31 (?), 16.12.2016 16:00

no ja si to tiez myslim maso vam moze sice krasne vonat ale ako bez tej teploty skrehne aby sa dalo jesť to si neviem predstavit, ked som udil klobasu 4 dni nemeral som stale teplotu v udiarni, ale aj po styroch dnoch udenia mala v sebe viac vody ako ked ju udim teplym dymom, prosto bez tepla sa neda vyrobok opracovat aby sa dal jest iba zadymenim to isto nepojde ale tak to si myslim ja

                     
host - 17.210 (?), 16.12.2016 12:56

ved pise svoje skusenosti so studenym... umys cist?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika