Uzení klobás studeným kouřem



                     
host - 9.18 (?) 
25.1.2015 8:57

Každý máme svoje skúsenosti a postupy. Ale určite udenie studeným dymom nie je žiadna veda. Ja udim 2 x 12 hod, potom deň prestávka a ešte cca 5 hod... Na toto spotrebujem asi 1/2 vreca dreva - jabloň, slivka, čerešňa a buk.  Udiareň nemám veľkú na jeden raz viem vyudiť tak okolo 50 kg klobasok. Dokonca ked udievam pre kamarata, ten chce udenie len 2 x 12 hod... a klobasky sa nikdy neskazia všetko je v uplnom poriadku. Čo píšete o tých 4 mesiacoch, no ja to chápem tak, že v minulosti sa uchovávalo udené na povalách a postupne sa spotrebovávalo. Dokonca sa robilo tak že sa otvorili dvierka z komina a celá povala bola jedna veľká udiareň.

Ja mám klobásky najradšej odstáte, tak 2 - 3 týždne po udenícheeky   

  
                     
host - 50.243 (?), 23.3.2015 13:50

Já udím jedině studeným kouřem již několik let, udívala tak i moje babička, která pocházela ze Slovenska. Uzené maso a klobásy, které jsou uzené horkým kouřem, nemohou nikdy být takové jako studeným. Udím klobásy i maso 100 hodin bez přestávky teplota do 30°C.  Důležite je při uzení aby se Vám maso nezadehtovalo a mělo po vyuzení zlatou barvu.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 23.3.2015 14:44

Jaké používáte dřevo a kolik ho spálíte při jednom uzení? 

                     
host - 72.149 (?), 23.3.2015 17:37

I když jste se netázal mě, přikládám tento odkaz a tento odkaz.

dělám to podobně, používám bukovou štěpku a na jedno vyuzení klobás spotřebuji tak 1/2-3/4 kbelíku. Mám ale udírnu o vnitřním půdorysu 1,3x1,3m. Při menší se spotřebuje méně.

FO

                     
host - 216.14 (?), 15.4.2015 16:11


Zdravím.Udil jsem studeným kouře nedávno.Sice je to časově náročné, ale výsledek fascinující.Dělal jsem čabajky a ty se udi 3 až 7 dni studeným kouřem.Duležité je stale udržovat teplotu cca20-25 stupnu.Po trech dnech se dostavil výsledek.A udil jsem jen třešní a pilinama s trešně.Nic jiného.

uzené klobásy
uzené klobásy
                     
host - 72.149 (?), 15.4.2015 18:43

Není důležité dodržovat stálou teplotu. Jen nesmí překročit 30°C. Dá se udit i při 5-10°C.  Časově náročné to není, to záleží na tom, jak se dělá kouř. Já zapálím jemnou bukovou štěpklu a mám na 20hod. vystaráno. Jen zkontroluji cca 1 hod po zapálení, jestli to ještě čudí.

FO

                     
host - 249.164 (?), 23.10.2015 21:51

Je mozne na taketo udenie pouzit generator dymu?

v kombinacii so stiepkou na udenie? Pri spravnom nastaveni to vydrzi produkovat dym cca 14 hodin pri teploote nie vyssej ako 30`C.

Minuly tyzden som nieco podobne zostrojil a chcem to skusit. Ma to niekto?

                     
host - 252.112 (?), 6.12.2015 21:13

ano mám generátor dýmu je to dobrá věc.Udil jsem vtom kýtu.20 hodin..byla dobrá po týdnu sušení byla skoro jako pršut.Jen první tři dnz, dost aromaticky voněla po kouři.Jinak teplota kouře by neměla být věčí než 20 stupňu, aby se nemnožili bakterije je dobré předřadit chladič kouře

                     
host - 72.149 (?), 15.4.2015 20:55

Vidím, že to máš zavěšené na tlustých klackách. Já jsem nakoupil hliníkový "uzenářský profil". Při jeho použití je jen velmi malé místo styku s klobásou. Jinak to vypadá pěkně.

FO

                     
host - 251.234 (?), 17.4.2015 0:35

Jo panove obcas vzpominam na zakladni vojenskou sluzbu a na vojina Cigane z Nitry. Jak prijel z dovolenky nebo opustaku a dovezl takove domaci klobasy studenym vzduchem uzene a jak jsme je na jizbe bastili. To byla pochoutka. P.S. A nebyla to sikana on byl nas rocnik wink. Happy.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika