Každý máme svoje skúsenosti a postupy. Ale určite udenie studeným dymom nie je žiadna veda. Ja udim 2 x 12 hod, potom deň prestávka a ešte cca 5 hod... Na toto spotrebujem asi 1/2 vreca dreva - jabloň, slivka, čerešňa a buk. Udiareň nemám veľkú na jeden raz viem vyudiť tak okolo 50 kg klobasok. Dokonca ked udievam pre kamarata, ten chce udenie len 2 x 12 hod... a klobasky sa nikdy neskazia všetko je v uplnom poriadku. Čo píšete o tých 4 mesiacoch, no ja to chápem tak, že v minulosti sa uchovávalo udené na povalách a postupne sa spotrebovávalo. Dokonca sa robilo tak že sa otvorili dvierka z komina a celá povala bola jedna veľká udiareň.
Ja mám klobásky najradšej odstáte, tak 2 - 3 týždne po udení