Dobrý deň, dovolil by som si vrátiť sa k podstate tejto témy a napísať svoje skúsenosti s údením. Dlhé roky až desaťročia údime klobásky zásadne "studeným " dymom. To znamená, že máme drevenú údiareň a dym do nej je privádzaný cca 2,5 m dlhým dymovodom z ohniska, ktoré je umiestnené mimo udiarne. Údime suchým drevom ovocných stromov / jabloň, čerešňa / a prípadne bukom. Ak sa mi podarí v lese nájsť suchý borievkový kmienok, tak pred ukončením údenia priložím pár konárokov. Ale toto nie je podmienka... U nás sa klobásky robia len v období od konca októbra do konca marca. Samotné údenie trvá 2 dni a to cca 10 - 12 hod každý deň, potom jedeň prestávka a ešte jeden deň cca 5 hod. Klobásky jak pred údením tak počas neho sú v udiarni vonku a prospieva im, ak v tomto čase aj premrznú... Ak je po skončení údenia vonku mrazivo, nechávam klobásky vonku v udiarni ako dlho to len ide.
Na budúci rok zvažujem spraviť drevenú rozoberateľnú údiareň ale opäť s ohniskom mimo nej. Zásadne!