Zdravím všechny uzenáře. Stavěl jsem udírnu s kamarádem před několika lůty, v rámci stavby zahradního altánu. Inspirovali jsme se detailním popisem p. J. Šiguta a firmy ŠAMO. Udírnu jsme zakomponovali do zahradního krbu, v podstatě je rozšířenou komorou komína. Má ale vlastní topeniště s 3 m dlouhým kouřovodem. Když topím do krbu, otevřu dolní klapku a oheň a kouř prochází komorou udírny do komína. Při uzení zavřu dolní klapku a ohniště krbu je tím oddělené od udírny. Na komíně mám pak další klapku, s kterou mohu škrtit tah udírny. Topeniště, ohniště, komora udírny i komín jsou postaveny ze šamotových cihel. Na kouřovod jsme použili flexibilní vrapovanou kouřovodnou trubku, kterou jsme obetonovali a obezdili - prochází opěrnou zdí mezi topeništěm a krbem-udírnou. Ústí do levého dolní rohu komory udírny. Nad ním je plechové síto, na které různě pokládám šamotové plátky jako kouřové difuzéry, aby kouř neběžel pouze v rohu udírny. S uzením v této udírně mám od první chvíle pozitivní zkušenost - a to jsme do dnešního dne vyudili nějakých 200 kg ryb, masa a klobás. Vejde se do ní asi tak 17 kg masa, což je na jednu rodinu a na jedno uzení až až. Mám nafocený průběh stabvy i finální vzhled. Fanny