Stavba udírny



      
host - 16.81 (?) 
18.2.2010 12:50

Postavil jsem si udírnu kdysi před léty a najednou začla překážet, tak já vůl, jsem ji zboural. Byla ze starých červených cihel nabouraných u souseda ze stodoly, kouřovod jsem měl 2 plechové roury obezděné štorckou a topeniště bylo asi 30x30x60 cm s litinovými pláty ze starého sporáku, a od těch dob nemůžu vyudit maso, ani klobásy, prostě se mi nedaří. Udím v plechové udírně od souseda, on má maso jak na výstavu, já to nikdy netrefím! Letos, aby si ze mne soused neutahoval, tak jsem vzal 200 litrový sud, udělal do nějdíru, připojil ho kouřovodem k brutaru a dal tam asi 20 kilo klobás a topím, a topím... teda, abych to nezakřikl, zdá se mi, že jsem zrovinka přiložil naposled, a už od pohledu jsou mnohem zdařilejší, než ze sousedovy udírny... Prostě mi to hlava nebere!!! (ale huba, ta to pobere, nebojte!)

  
      
host - 23.134 (?), 26.5.2013 22:19

Nevím jestli to je k něčemu, co vám povím, ale já bych to dal do souvislosti s tím nerezem,(možná¨)..Můj soused si nechal vyvložkovat komín nerezovou vložkou, a od té doby, záleží jak topí, a čím topí, když patrně špatně, tak cítí po celém domě také dehet..Tak nevím..

   
host - 233.162 (?), 17.1.2010 21:01

Nevidím na fotke, či sa dá regulovať vzduch do topeniska. Vidno však, že tehly nad vrátami do topeniska sú dosť očmúdené, nato  že ste tam tak málo topili. Myslím že problém je z odvodom spalín (dymovodom), alebo malým prívodom vzduchu do topeniska. Skúste zakúriť, necháť pootvorené vráta na topenisku, a sledovať či ide viac dymu do udiarne, alebo von okolo vrát. Ak ma dym tendenciu ísť viac na vráta, skúste (ak sa to dá) vybrať z komory rozvádzač dymu, nechajte otvorené Vráta na komore, mali by ste vidieť či ma potrubie od topeniska do komory, dobrý ťah (všetok dym by mal smerovať von cez vráta komory - na vrátach topeniska by dym nemal unikať), ak áno zavrite vráta na komore sledujte či sa opäť nezačne dymiť na vráta topeniska. V prípade, že sa začne dymiť opäť z vrát topeniska, skúste "zodvihnúť" komín nad komorou, možno je nízko (okolo je vidno les?), alebo má malý priemer. Neviem či som Vám pomohol, ale skúste to odsledovať, možno prídete na príčinu...

      
host - 144.238 (?), 19.1.2010 14:40

Chybu vidím v příliš dlouhém kouřovodu a špatně osazeném teploměru. Vy vlastně měříte teplotu dýmu vstupujícího do udírny což pri teplotě 75 C musí v každém přípedě dehtovat je to nedokonalé spalování. Při uzení masa není důležitá teplota dýmu na vstupu, ale celková teplota v udírně.Teploměr dejte na protější stěnu nebo na dvířka asi ve dvou třetinách výšky udírny.Také bude asi potřeba v udírně na vstupu kouřovodu provést úpravu rozvodu dýmu po celé udírně aby byla teplota rovnoměrná po celém prostoru udírny.Také bych tak pěknou udírnu vylepšill o otočný koš což zjednodušuje manipulaci s uzeným masem a zaručuje pravidelné uzení celé vsádky masa. Každá taková udírna se musí doladit metodou "pokus - omyl" než se dojde k uspokojivému výsledku. torstyn@volny.cz 

         
host - 54.66 (?), 22.11.2017 19:50

Rád bych poprosil o radu.Při zatopení, v celém průběhu uzení i na chuti finálního výrobku se objevuje jakási nakyslost.Ať se jedná o vepřové nebo ryby.Udírna je dřevěný rám zaizolovaný gutexem(hobrou),pobitý zevnitř borovými palubkami a černým plechem, zvenku OSB deskami.Topeniště je ocelová roura mimo udírnu, kouřovod 1,5m pozink.roury.Vstup kouřovodu do udírny v rohu zdola utěsněný kamnářským tmelem.Maso vkládám do vyhřáté udírny tak na 40°C, udím na 50-70°C.Dá se z tohoto popisu usoudit na nějakou chybu či chyby?Mě napadá zinek na kouřovodu, ale udírny se vyrábí celé z pozinku, tak nevím.Topím suchou olší, ne úplně zdravou(lehká suchá hniloba).Jiné tvrdé dříví jsem nezkoušel z důvodu nedostupnosti.Mohl bych mít jilm, ale nikde jsem se nedočetl o možnosti jeho využití k tomuto účelu.Prosím o radu, nápad,připomínku.Předem díky.Mik


            
host - 54.66 (?), 22.11.2017 19:53

ještě jeden obrázek


            
host - 111.8 (?), 23.11.2017 16:04

Zdravím, nevím proč máte palubky a na nich plech.Většinou se vydřevuje plechová udírna aby se neochlazovala.Kouřovod bych zaizoloval nebo udělat bednění a vyplnit pískem nebo hlínou.Může se ochlazovat.Délka kouřovodu je v pohodě.Maso se vkládá do dobře vyhřátého a hlavně vysušeného uzáku.Já udírnu roztápím a vysušuji 1-1.5 hod. podle počasí a maso vkládám při 80C na 45min.a pak douzuji na 60-70C.Topit jen olší s hnilobou také nebude to pravé k uzení.Mě nejvíce vyhovuje buk, krásně voní a dá se normálně sehnat.Uzení zdar, rpstylle@seznam.cz

               
host - 111.8 (?), 23.11.2017 16:50

Ještě bych dodal: kořovod bych vyved středem udírny a nad něj dal rozptylovač kouře s pískem.Nevidím teploměr.rpstylle@seznam.cz

               
host - 54.66 (?), 23.11.2017 18:28

Plech jsem tam dal jako ochranu proti vznícení udírny, což se v minulosti stalo.Myslíte, že vadí ta pozink.roura jako kouřovod?Díky Mik.

                  
host - 111.8 (?), 23.11.2017 19:34

Kouřovod z okapové roury jsem již také viděl, ale byl obetonovaný a zakopaný v zemi.Ničemu to nevadí.Tak jak ho máte Vy se může ochlazovat.Určitě ho zaizolujte, nic se s tím nezkazí, maso vkládat do dobře vysušené a vyhřáté udírny, mít dobrý odvod kouře, dobré dřevo a jeho spalování.Z udírny by měl jít slabý, světlý a von'avý kouř.Plech (vana s pískem) tam není jen proto aby se zabránilo vznícení uzáku, ale také pro rozptýlení teplého kouře stejnoměrně po celé udírně.rpstylle@seznam.cz 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika