Stavba udírny



host - 138.185 (?)
22.10.2010 9:19

Váš úvod:...Ale zápach po dehtu je tam neustále.Již z přívodu do udírny jde kouř -teplý vzduch, který nevoní. Přitom při otevření topeniště je vůně kouře OK...Tady jste si odpověděl sám. Vaše hoření je nedokonalé, chybí dostatek spalovacího vzduchu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   
host - 81.145 (?), 15.2.2010 15:11
Z obrázků je patrné, že došlo při stavbě k několika chybám.Z poměrně malého topeniště je kouř odváděn kouřovodem, který vyůsťuje do topeniště příliš nízko.Tedy ne nad ohništěm, ale v jeho středu.Topeniště je od kouřovodu otočeno o 90st.To spolu s dlouhým vedením a téměř žádným spádem přispívá ke špatnému spalování.Zaizolovaná nerez roura nedokáže udržet teplotu spalin při výkyvech v hoření.Výsledek je nespálená složka dřevních plynů které přispívají k dehtaci vyvolané kondenzací.Nahraďte nerez kameninou průměr nin.150mm obsypanou hrubým pískem, zkraťte na cc 1m, pokud hodláte udit i ryby tak klidně ještě méně.Spád alespoň 2/3průměru na 1m. Znamená to, rozbořit část topeniště ale budete mít pokoj.Osvědčila se mi pomocná horní el.spirála z vyřazeného sporáku na dno udírny.Zejména v zimě ušetří hodně drahocenného dřeva na uzení pro předehřátí.Teplotu měřte v horní třetině udírny.Já doporučuji digitál teploměr.Reaguje i na malé výkyvy teploty bez setrvačnosti.Přeji hodně štěstí.Olda
      
host - 138.185 (?), 21.10.2010 19:39

Myslím že problém by mohl být v tom, že kouřovod od topeniště do komory je příliš dlouhý. Od oka 10x cihla na ležato = 3m. Spaliny se ochlazují a výsledek je kondenzace. Běžně se délka kouřovodu pohybuje okolo 150cm.

         
host - 138.185 (?), 21.10.2010 19:48

Ještě jeden detail. Není vidět přívod spalovacího vzduchu pod rošt. Neprobíhá už to hoření špatně, bez řádného přístupu vzduchu? Produktem takového hoření je pak dehet. Možná by pak ani nevadila ta délka kouřovodu.

            
host - 138.185 (?), 22.10.2010 9:19

Váš úvod:...Ale zápach po dehtu je tam neustále.Již z přívodu do udírny jde kouř -teplý vzduch, který nevoní. Přitom při otevření topeniště je vůně kouře OK...Tady jste si odpověděl sám. Vaše hoření je nedokonalé, chybí dostatek spalovacího vzduchu.

               
host - 40.194 (?), 12.12.2010 11:54

Ahoj uzenáři, já jem si postavil letos udírnu s toho co jsem našel na zahradě a takhle to dopadlo.Už mám za sebou 3 uzení a začínám chápat proč musí být člověk u uzení trpělivý a nic neuspěchat.Maso je lepší a lepší.Tak čau a uzení zdar


                  
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 8.3.2011 16:40

kolik tam max.vejde masa?

                     
host - 40.194 (?), 3.7.2011 8:31

Tak to jsem ješte nezkusil, bylo v ní 20 kg masa a myslim, ze ještě jednou tolik bych tam dal.

               
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 21.12.2010 18:45

Nemůžu si pomoci, ale uzení je vlastně nedokonalé spalování dřeva. Dle mého také nepatří rošt do ohniště udírny. 

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 21.12.2010 19:26

Myslím si to samé. Poté, co jsem před lety rošt zrušil a prostor pod ním vybetonoval, aroma masa se zřetelně zlepšilo.

   
host - 170.138 (?), 4.3.2011 8:12

Zdravím všechny uzenáře. Stavěl jsem udírnu s kamarádem před několika lůty, v rámci stavby zahradního altánu. Inspirovali jsme se detailním popisem p. J. Šiguta a firmy ŠAMO. Udírnu jsme zakomponovali do zahradního krbu, v podstatě je rozšířenou komorou komína. Má ale vlastní topeniště s 3 m dlouhým kouřovodem. Když topím do krbu, otevřu dolní klapku a oheň a kouř prochází komorou udírny do komína. Při uzení zavřu dolní klapku a ohniště krbu je tím oddělené od udírny. Na komíně mám pak další klapku, s kterou mohu škrtit tah udírny. Topeniště, ohniště, komora udírny i komín jsou postaveny ze šamotových cihel. Na kouřovod jsme použili flexibilní vrapovanou kouřovodnou trubku, kterou jsme obetonovali a obezdili - prochází opěrnou zdí mezi topeništěm a krbem-udírnou. Ústí do levého dolní rohu komory udírny. Nad ním je plechové síto, na které různě pokládám šamotové plátky jako kouřové difuzéry, aby kouř neběžel pouze v rohu udírny. S uzením v této udírně mám od první chvíle pozitivní   zkušenost - a to jsme do dnešního dne vyudili nějakých 200 kg ryb, masa a klobás. Vejde se do ní asi tak 17 kg masa, což je na jednu rodinu a na jedno uzení až až. Mám nafocený průběh stabvy i finální vzhled. Fanny

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika