Jardo, mám pocit, že Váš tón je zbytečně konfrontační, vždyť jsem Vám dal za pravdu! Navíc nečtete dobře, co píšu. Nebo se já blbě vyjadřuju a není tomu rozumět. Psal jsem:
Pan Jarda má pravdu, že v nevařeném láku má dlouhodobě naložené maso rychleji tendenci se kazit a lák je proto nutné vyměnit. Pokud ale nastřikuji a lákem zalévám jen na 1-7 dní (někdy vůbec), pak je jeho vaření zbytečné
Nastřikuji - 1. osoba jednotného čísla, tedy já nastřikuji a pak zalévám na 1 den - do druhého rána až na 7 dní - do příštího víkendu (u udírny nebydlím)
Píšu o nevařeném láku, v němž se maso rychleji kazí. U kratkodobého zalití je jeho vaření (toho láku jsem myslel) zbytečné. Za tak krátkou dobu se maso kazit nestihne. Je to nesrozumitelné?
Ovlivnit množství láku k objemu masa lze snadno - nalijete ho prostě víc nebo míň. Existují, jak jistě víte, 3 druhy nakládání (nástřik nepočítám). Suché, mokré a kombinované (to se dělá nejčastěji). Při mokrém nakládání je slaný lák jediným nositelem soli do masa. A tam sakra záleží, kolik láku v poměru k masu bude. Při nasolení masa a natlačení do hrnce pak ten lák sice proteče do nějakých skulin, většina ale zůstane na povrchu a šrůtky přilepené k sobě. Měl by se ale dostat ke všem kusům masa po celém jeho povrchu, proto je dobré jednotlivé kusy masa překládat. Pravda, u nastříknutého a předem nasucho nasoleného masa to není bezpodmínečně nutné, jako u výše zmíněného mokrého solení.
Píšete: ....vařím to pro to abych měl maso krásně jemně prouzené a bez zbytečných váhových ztrát....
Taky maso předvařuji, ale myslím si, že jediným smyslem je, že tím zkrátím dobu uzení. Co se týče váhových ztrát. Zkuste malý pokus - zvážit maso a vodu, pak povařit maso ve vodě a zvážit je znovu. Maso bude lehčí a polévka těžší než před začátkem pokusu (nepočítám-li vodu, co se vařením odpaří), rozdíl bude tím větší, čím byla voda slanější.