Nahořklé maso z nové udírny



                     
Bohuna - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (166) - 186.113 (?) 
20.11.2008 11:29

My máme udírnu z dvouplášťového plechu. Švagr ji kdysi udělal jen z jednoho plechu, ale to nešlo vůbec vyhřát, tak ji musel zateplit a přidat druhý plech, Čím to zaizoloval se už bohužel nedovím. Zkušeností moc nemám, ale případá mi, že máte moc těsné dvířka u topeniště tím pádem je i malý tah.Možná to ovlivňují i ty dvě kolena do kouřovodu. My máme panty dvířek nahoře a většinou je nechávam tak jeden centimetr pootevřené aby byl tah. Na začátku uzení topím drobek více aby se maso zatáhlo a nekapala z něho tak šťáva. Pak již přídávám jedno až dvě polínka. Mělo by to jen tak čudit a ohínek by se měl objevovat jen občas. Maso do údírny dávame teplé. Maso s háčky dávame do teplé vody a vodu ještě jednou vyměnime, rychle se zchladí. Než začnu udít tak seškrabu šťávu, která kapala z minulého uzení. To jsou mé zkušenosti a přeji chutné a voňavé uzené!

  
                     
host - 135.137 (?), 20.11.2008 20:56

Možná je to blbost, ale kdysi jsem si nechal udělat plechovou udící bednu na ohniště a zkoušel tam udit malé kousky bůčku. Používal jsem jen švestkové piliny a topil jsem poctivě. Výsledek byl ten, že maso bylo tak hořké, že ho nežral ani pes. Nevim zda to bylo kouřem a nebo připáleným odkapaným omastkem. Z vašich obrázků a teploty, kterou udíte by mohl být problém v připáleném omastku na dně udírny. Ještě mě napadá zda nemáte dno udírny do trychtýře a neteče Vám omastek do kouřovodu. Nejsem odborník. Je to jen názor.

                     
host - 174.190 (?), 20.11.2008 21:50

omastek se do kouřovodu dostat nemuže... je tam vyšší rantl který je zároven kryt plechem rozvádějícím kouř. udírna je ve sklepě kde je poměrně konstantní teplota15-20 st. takže s tím ochlazováním nevím.  viděl jsem nezateplené plechové udírny umístěné venku a v pohodě vyhazovat udírnu se zatím nechystám, prostě na to musím přijít mimo jiné cena toho konvektomatu (nového) byla přez 300 000 kč

                     
host - 241.250 (?), 20.11.2008 23:37

Dříve jsem to nevěděl. Ale fakt tam máte gumový těsnění? Jestli ano tak pryč s ním. Pokud tam nebude žádné tak to nevadí

                     
host - 174.190 (?), 21.11.2008 16:05

Do vnitřního prostoru trouby zasahuje jen velmi malá část profilu těsnění, zhruba5mm po celém obvodu. Zdá se mi že je kouřem a dehtem jakoby zakonzervované.Přesto ho musím zkusit na zkoušku odstranit.   Jenom nevím čím ho nahradím .     

                     
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 214.234 (?), 21.11.2008 17:00

Jestli máte udírnu z trouby, a je tam těsnění, které vydrží teplotu 200°C při pečení a nejsou s ním problémy, tak nejspíš nebude dělat problémy ani při uzení při teplotách kolem 100°C.

                     
host - 97.44 (?), 21.11.2008 17:09

moje řeč... Leda, že by dehty naleptávaly těsnění a to dodávalo masu pak "specifickou" chuť...

                     
host - 241.250 (?), 21.11.2008 18:23

Ano guma může vydržet i 200 stupňů, ale ne při otevřeném ohni. Zahradnický guru tentokrát nemá pravdu.

                     
host - 241.250 (?), 21.11.2008 18:24

a ještě: ničím tu gumu nahrazovat nemusíte, nechte to bez těsnění

                     
host - 97.44 (?), 21.11.2008 19:01

bez těsnění je to v pohodě venku, alo pokud máte udírnu v suterénu rodinného domu, tak nevím, nevím...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?14:40
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika