Nahořklé maso z nové udírny



               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?) 
24.11.2008 14:24

Já vidím jeden malý problém. Pan Pavel postavil udírnu ve sklepě rodinného domku. Jistě se musel zaručit rodině, že sklep, chodba a pokuje nebudou plné čmoudu. Proto kladl důraz na těsnění a dobrý tah. 
  Jenže dobře fungující kotel a dobře fungující udírna mají trochu jiné nároky. Na druhé straně vím, že existují profi udírny - často za pomocí páry, které taky nekouří kolem dokola. Ty amatérské jsou ale kvůli tomu obvykle venku.

  
                  
host - 142.48 (?), 24.11.2008 14:55
Tak bych dal tesneni spise do dveri nez do udirny a pri uzeni otevrel okno, ale udirna potrebuje alespon maly tah a pokud bude zdena a vyhrata tak se da regulovat tah aby udila a pritom nekourila z dvirek bez 100% tesneni. Radek
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 24.11.2008 15:16

Jistě, i to je možné.
Zkusím se vcítím do kůže konstruktéra, který postaví poměrně složitou a jistě nelevnou stavbu z nerezu, kterou umně zakomponuje do svého domu. Vyudí z neznámého důvodu nahořklé maso a nyní by měl všechno rozřezat autogenem a postavit totéž z cihel s možná stejně nejistým výsledkem...
   Nevím, maso by mi zhořklo při té představě asi ještě před uzením.

                     
host - 142.48 (?), 24.11.2008 15:59
Pane Vyslouzile. Dekuju za profesionalni pripominky. Pred 20 lety jsem bydlel v byvale hospode ze tricatych let, kde byla ve sklepe velika zdena udirna a pamatuju si, ze se musela nejdriv ohrat a pak se dalo vyudit vse od kralika po sunku. Nepamatuji se, ze by byl po dome nejaky kour. Pane Pavle muzete zkusit udit bez gumy a provizorne ji utesnit podle situace a dostupnych prostredku. Jestli to bude dal horke tak je chyba v cele konstrukci. Radek
                     
host - 166.14 (?), 1.12.2008 19:14

Pánové, myslí že hlavní problem je v nutnosti omezovat přívod vzduchu kvuli nadměrné teplotě.Pokud bude malý tah bude se kouř vracet, při velkém tahu nebudem udit ale péc.Musí se to sinchronizovat, chce si to trochu pohrát.

         
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 24.11.2008 21:18

Věřím, že Vám a Vaší paní z úporného škytání nezaskočilo. Obávám se však, že jste se smáli vlastnímu stavu znalostí...

Těsnění moderních troub mají s vulkanizovaným kaučukem - tj. "gumou" společný snad jen zlidovělý nepřesný název.

Jen pro pořádek - těsnění moderních konvektomatů musí odolat nejen sálavému a vedenému teplu, ale i párám vody, a párám olejů, požaduje se u nich i odolnost na otěr a mechanické namáhání... S párou, vodou, a oleji nesmí v rozmezí pracovních teplot nijak reagovat, níže uvedená těsnění vykazují vysokou odolnost i při kontaktu s uhlovodíky, a částečně i organickými rozpouštědly...

Tak si připravte vědro s vodou, ať můžete zapít další záchvat škytavky.

Nejběžnější tepelněodolná těsnění pro potravinářství vyhovující požadavkům  FDA

  • silikonové polymery 1, které vykazují odolnost, podle typu na horní hranici 200- 240 o
  • těsnění ze směsi PTFE a aromatického polymeru. (Do 300oC) 2
  • Fluorinové "pryže" 3
  • Pro vyšší požadavky se používají těsnění na bázi expandovaných vláken PTFE s mikrominerálním plnivem, potažená hladkou vrstvou PTFE a aromatického polymeru (některá těsnění mají nižší pružnost a bývají tedy opláštěním tenkostěnných plochých spirálových pružin.)

všechna výše uvedená těsnění se tváří pro neznalého jedice jako "guma"

  • ostatní těsnění z vláken skleněných, či grafitových s gumou asi nezaměníte...

Poznámky k odolnosti zmíněných materiálů:

1. Silikonová "guma" -Vysoká odolnost vůči atmosférickému stárnutí, výborná odolnost vůči oxidačním činidlům a solným roztokům. Výborně odolává alkalickým, kyselinovým roztokům, živočišným a rostliným olejům a to i za vysokých teplot.

2. PTFE - Je nerozpustný ve všech známých rozpouštědlech, nehořlavý a zdravotně nezávadný. Tepelná odolnost je vynikající – měkne až při teplotě 327°C a taje při 345°C, při asi 400°C se začíná rozkládat, trvale může být namáhán při teplotách až 260°C

3. Fluorinové polymery -Použití pro rozsah teplot -15 °C až do 220 °C .
Vykazují ysokou odolnost vůči širokému rozsahu chemikálií jako jsou minerální, živočišné a rostinné oleje, aromatické a alifatické hydrokarbonáty dokonce i při vysokých teplotách, benzínu a topným olejům, chlorovaným rozpouštědlům a kyselinám.

            
host - 174.190 (?), 24.11.2008 23:12

Pro upřesnění: udírna byla dokonale,,vykuchána" pouze čistý nerez a sklo ve dveřích.Provedl jsem také zkoušku těsnosti hlavně proto, aby omastek a páry nezatékaly někam do izolace(5cm orsil).Není však zaizolován kouřovod a topeniště. klapka je v kolenu (125mm) nad udírnou asi 90% pruřezu

komín je samostatný o pruřezu 15x30cm a při zatopení v udírně měl premiéru

dnes jsem vytrhl gumové těsnění a zakoupil nové (skelná šňůra)  na kamna a krby.Bohužel diametrálně jiný průřez, ale s tím si poradím.

bohužel se k tomu dostanu nejdříve o víkendu.

velmi děkuji za množství rad námětů

               
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 24.11.2008 23:20

jsem si takřka jistý, že těsněním to nebylo(nevyměnil li někdo původní těsnění za jiné, nevhodné, skutečně "gumové")

                  
host - 48.28 (?), 25.11.2008 15:50

Dobrý den,

pane a copak máte naspodu udírny? Možná jsem to v té záplavě rad jakou teplotou udit přehlídl, ale pokud Vám odkapává maso a ostatní uzené pokrmy na plech, tak ho rychle umejte a pod uzené maso dejte prachsprostej pečící plech naplněnej pískem (čistým, ne takovým na kterej Vám chodí kočky) a nechte to odkapávat na něj. 

Robert 

                     
host - 174.190 (?), 25.11.2008 23:10

Těsnění bylo na 100% originál

provedl jsem i pokus s rozváděcím plechem s vrstvou křemičitého písku     bohužel bez vlivu na výsledek

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?14:40
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika