Kolik soli na lák na uzené?



host - 234.162 (?)
20.2.2012 18:17

Jsem zvědavý jak dlouho mi to vydrží ve sklepě, nejdřív tam bylo 5st. teď to šlo na 8st. Dnes to tam je 10.den a lák voní i vypadá perfektně

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 141.120 (?), 9.2.2012 9:35, zobrazeno: 236139x

Mám 10kg masa. Prvně naložím na sucho: 20g soli na 1kg masa. Potom naložím do láku, ale nedohledal jsem zde na diskuzích kolika % roztok si mám připravit.

   
iguka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (96) - 104.32 (?), 10.2.2012 12:42

na 10 kg masa se má dát celkem 500g soli, z toho 450g na sucho a poté do 5 l vody 50 g soli a 120g cukru, tedy celkem je to 5 % soli.

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.7 (?), 10.2.2012 13:47

Já bych to obrátil. Na 10 kg masa 250g soli nasucho a zbylých 250g v 5 litrech láku.
V praxi dávám trochu míň

         
host - 141.120 (?), 10.2.2012 14:08

Díky za rady.

Masa je nakonec 23kg, hlavně bůček bez kosti s kůží, 2 kýty, 2 krkovice.

Dávám 575g soli na sucho a 270g česneku (už se mě nechtělo loupat) a po 3 dnech 575g soli do 11,5 litru vody. Tu krvavou vodu po těch 3 dnech nebudu slévat.

            
jezevec22 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (58) - 16.123 (?), 10.2.2012 15:36

Asi bych s tou solí trochu šetřil, udávané množství je dle mého mínění jednou takové. Nevím do čeho jste to nakládal, ale na 25 - 30 kg masa řádně naskládané do nádoby (hrnce) mě stačí 5 litrů láku.

               
host - 141.120 (?), 10.2.2012 18:35

Ano, těch 5 litrů bude stačit.

                  
host - 141.120 (?), 10.2.2012 18:57

Takže snížím množství soli. Celkem na 23 kg masa a 5 litrů láku dám 840g, což jsou 3%. (Na dno hrnce jsem dal 50g soli a pak každý kus masa vyválel v 25g soli na 1kg masa = 625g. Na 5 litrů láku dám 840-625=215g soli)

                     
host - 141.120 (?), 13.2.2012 20:01

Mě to voní krásně - manželce je z toho zle.

Maso po 3 dnech nasucho.
Maso po 3 dnech nasucho.
                     
host - 141.120 (?), 14.2.2012 6:09

Maso po 3 dnech nepustilo skoro žádnou vodu.

Domácí uzené
Domácí uzené
                     
host - 234.162 (?), 20.2.2012 18:17

Jsem zvědavý jak dlouho mi to vydrží ve sklepě, nejdřív tam bylo 5st. teď to šlo na 8st. Dnes to tam je 10.den a lák voní i vypadá perfektně

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika